• 7 tips voor het opladen van je smartphone accu

    Er doen veel verhalen de rondte over het opladen van je telefoon zodat je accu zo lang mogelijk ‘goed’ blijft. Het is immers gewoon ronduit vervelend als je na verloop van tijd merkt dat je accu het aan het begeven is. Zeker wanneer je de accu niet kunt vervangen, zoals bij een iPhone 6, 6s of Sony Xperia Z3. Veel advies klopt inmiddels echter niet meer terwijl laadgedrag dat vroeger uit den bozen was, nu juist heel verstandig is. Allemaal dankzij de verandering van de accutechniek. Hier een aantal handig tips zodat jij de (lithium) accu van je smartphone in topconditie houdt.

    Vroeger…..

    Het meest gehoorde advies over het laden van je accu, is dat je hem helemaal leeg moet trekken en daarna ook weer helemaal op moet laden. Vroeger met de accu’s op basis van Nikkel was dit inderdaad het geval. Echter gebruiken de moderne smartphones tegenwoordig (bijna) allemaal lithium accu’s.

    De kwaliteit van deze lithium accu’s wordt doorgaans uitgedrukt op basis van het aantal laadcycli. Een laadcyclus is een volledige lading van 0 naar 100%. Het maakt daarbij niet uit hoe je die 100% verdeelt. Twee keer de accu voor 50% laden is dus evengoed een laadcyclus als de accu vijf keer 20% laden. Een fabrikant stelt bijvoorbeeld dat de maximale laadcapaciteit voor minimaal 95% intact blijft na minimaal 500 laadcycli.

    Oudere accu’s sleten veel meer per laadbeurt. Daarbij maakte het dus wel uit hoe vaak je het toestel aan de lader legde en was het dus zaak om elke laadbeurt maximaal uit te nutten. Vandaar de oude regel om je accu helemaal op te laden en te ontladen. Hieronder de beste laadtips voor de moderne lithium accu’s.

    1. Laad tijdig op

    Waar je vroeger je accu het beste helemaal leeg kon trekken, is dat met een moderne accu dus niet meer. Zorg ervoor dat je het toestel dus tijdig aan de lader legt. Dat voorkomt niet alleen irritatie van een lege telefoon als je toch plotseling weg moet met een bijna lege accu. Het zorgt er ook voor dat je accu in de best mogelijke conditie blijft. Opladen wanneer de accu ongeveer 40 tot 30% heeft is een goede richtlijn.

    2. Gebruik de originele lader

    Dit lijkt een open deur maar vaak ligt een gsm niet aan de acculader van het betreffende toestel, maar aan een laadkabel die toevallig het dichtst in de buurt lag. Door de acculader te gebruiken die bij je toestel hoort, weet je zeker dat de accu snel en veilig laadt. Dus niet té snel waardoor er teveel ‘laadstress’ op de accu komt te staan. Door te snel teveel spanning in de accu te proppen, slijt de accu namelijk. Gebruik dus bij voorkeur ook geen ‘turbo lader’.

    3. Laad niet te lang door

    Hoewel veel acculaders en toestellen tegenwoordig het laden automatisch tegenhouden op het moment dat de accu vol is, is het toch verstandig om je toestel niet constant aan de lader te hangen. Vaak gebeurt dit ’s nachts terwijl we slapen en je toestel aan de lader bij ligt te komen van een drukke werkdag. Door constant aan de lader te liggen, blijft er activiteit aanwezig in de accu én verbruik je onnodig stroom. De lader blijft als het ware constant de accu vertellen dat er stroom beschikbaar is en de accu blijft constant zeggen dat hij deze niet nodig heeft. Dit kan tot gevolg hebben dat de maximale laadcapaciteit na verloop van tijd afneemt.

    4. Gedeeltelijk opladen is beter

    Zoals we al schreven, was het vroeger het slimst om je accu helemaal in één keer op te laden. Met de Lithium accu’s is het juist slimmer om de lading altijd tussen de 40 en 80% te houden. Zo treden de negatieve effecten van teveel ontladen of opladen nauwelijks op. Vergelijk het met sporten. Nooit sporten is niet gezond, maar jezelf elke dag tot het gaatje uitputten is dat ook niet. Een mooie balans is belangrijk.

    5. Let op de temperatuur

    Het ideale werkgebied van een accu ligt tussen de 0 en 35 graden Celsius. Laadt de accu daarom op kamertemperatuur op. Zorg er ook voor dat je smartphone niet vol in de zon ligt tijdens het laden. Dan wordt deze namelijk al snel warmer dan 35 graden. Ook het gebruik van je smartphone in zeer hete en koude temperaturen is af te raden omdat hierdoor de capaciteit achteruit gaat.

    6. Laad het toestel de eerste keer volledig op

    Fabrikanten laden toestellen meestal ongeveer 40% op voordat deze verscheept worden. Dit zorgt ervoor dat de accu genoeg stroom heeft om het natuurlijk wegvloeien van energie uit de accu op te vangen zonder té weinig spanning te hebben. Een Lithium-Ion accu mag namelijk niet helemaal leeg raken. En de accu is niet dermate ver opgeladen dat er teveel interne spanning is waardoor de accu sneller in capaciteit mindert. Wanneer je een nieuwe smartphone in gebruik neemt, raden we je aan om deze 5 tot 6 uur aan de lader te leggen zodat deze volledig opgeladen is. Daarna is regelmatig opladen en tijdig ontkoppelen het advies.

    7. Zet het toestel uit tijdens opladen

    Wanneer je de accu tegelijk laadt en ontlaad doordat je het toestel gebruikt, kan de maximale capaciteit versneld afnemen. Het beste is dus om de gsm helemaal uit te zetten op het moment dat deze aan de lader gaat. Niet alleen is het toestel dan het snelst weer opgeladen, maar hij blijft ook nog eens in perfecte conditie. Uiteraard kan het niet heel veel kwaad om je toestel te gebruiken tijdens het laden, maar beter is het dus om dit niet te doen.

    Bruikbaarheid is het belangrijkst

    Als je de bovenstaande tips opvolgt, blijft de conditie, oftewel de maximale laadcapaciteit van je accu, optimaal. Echter is het wel belangrijk om het geheel in perspectief te plaatsen. Je moet namelijk wel op een normale manier van je smartphone gebruik kunnen maken. Dus voel je niet bezwaard als je toch een keer een andere lader gebruikt, of het toestel de hele nacht op laat laden. Ja, je accu zal hierdoor sneller achteruit gaan, maar hij wordt er niet direct heel veel slechter van. Doe je dit structureel, dan merk je het verschil na verloop van tijd natuurlijk wel. Heb je dus de keuze, dan is het verstandig om je Lithium accu op te laden volgens de bovenstaande tips. En mocht je ooit eens een andere manier zoeken om je toestel van stroom te voorzien, dan zijn er genoeg leuke opties.

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    Tags Tags :
  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :