• Altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring

  Vind je het leuk om altijd de echt allernieuwste Windows-versie te gebruiken? Ook als er weleens iets mis is of nog niet helemaal af? Dan biedt Microsoft met Windows 10 een leuke nieuwe optie. Met een paar klikken geef je jezelf toegang tot de versies van Windows die Microsoft nog niet eens officieel heeft uitgebracht en kun je als eerste alle nieuwe mogelijkheden verkennen. Zo heb je altijd de nieuwste Windows-versie met Windows Fast Ring.

  Nog maar enkele jaren geleden werkte Microsoft jarenlang in het grootste geheim aan een nieuwe versie van Windows om die dan in één keer en met veel tromgeroffel uit te brengen. Die dagen zijn voorbij. Aan Windows 10 wordt nu continu gewerkt en de ontwikkelaars brengen vaak meermaals per dag een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. De meeste versies zijn alleen voor intern testwerk, maar steeds vaker komen sommige van deze versies ook gewoon beschikbaar voor iedereen die graag met de nieuwste Windows wil werken. Microsoft heeft er zelfs een speciaal project van gemaakt: het Windows Insider-programma. Zit je in dat programma, dan krijg je regelmatig een update die gewone Windows-gebruikers niet krijgen, waarna je de nieuwste versie van Windows op jouw pc hebt staan, rechtstreeks uit de softwarefabriek van Microsoft.

  01 Versies en builds van Windows

  Elke versie van Windows die uit de softwarefabriek rolt, is herkenbaar aan het unieke ‘build-nummer’, het volgnummer van de versie. Dit was altijd al zo en is ook eenvoudig te zien. Klik op Start, typ de opdracht winver en druk op Enter. Het venster Over Windows toont het versienummer en het build-nummer. De officiële eerste versie 1507 van Windows 10 had bijvoorbeeld het build-nummer 10.0.10240. Toen die versie werd verspreid waren de Microsoft-ontwikkelaars alweer een paar builds verder. Op het moment dat dit artikel werd geschreven was het meest recente build-nummer 10.0.16193. Die build is geen officiële release, maar een versie uit het Windows Insider-programma, waarmee je op ook jouw pc deze tussentijdse versies van Windows kunt gebruiken.

  02 Ringen

  Alleen de ontwikkelaars in het Windows-team hebben toegang tot álle nieuwe versies van het besturingssysteem. Zij zitten in de zogenoemde ‘Canary Ring’, de binnenste ring van mensen rondom Windows. Vinden zij een versie goed genoeg, dan geven ze die vrij voor de ontwikkelaars die binnen Microsoft aan andere producten werken, zoals applicaties en drivers. Deze groep heet de ‘Windows en Devices Group Ring’. Hebben ook zij weinig problemen met een nieuwe build, dan geeft het Windows-team die build vrij aan de zogeheten ‘Fast Ring’-gebruikers. Dat is een grote groep mensen die uit liefhebberij of interesse heeft aangegeven graag die nieuwste versies te ontvangen. Is ook hun reactie positief, dan komt een build ook ter beschikking van alle Windows Insiders in de ‘Slow Ring’. Om in één van de eerste twee ringen te zitten, moet je én bij Microsoft werken én goed kunnen programmeren, maar deelname in de Slow en Fast Ring staat vrij voor iedereen.

  Van waterval naar ‘agile’

  Aanvankelijk werd software ontwikkeld volgens de watervalmethode. Ontwikkelaars werkten soms jarenlang aan een nieuwe versie van een product, en pas wanneer alles klaar was, werd er nog snel getest en de software daarna aan de klanten gestuurd. Deze methode van softwareontwikkeling heeft vele nadelen: de software komt bijna altijd later dan afgesproken; heeft maar een deel van de afgesproken functionaliteit; en zit vol fouten doordat men pas helemaal aan het einde kan gaan testen en het dan vaak niet meer mogelijk is om de fouten te herstellen die worden ontdekt. Ook is het nagenoeg onmogelijk nog nieuwe functionaliteit toe te voegen nadat de ontwikkelaars aan hun werk zijn begonnen.

  Deze problemen zijn zo fundamenteel dat veel software nu op een ‘agile’ manier ontwikkeld wordt (de Engelste term agile betekent lenig). Daarbij wordt in kleinere teams telkens aan maar één stukje van het totale product gewerkt en wordt er minimaal elke paar weken een nieuwe, werkende versie van het hele product opgeleverd. Ontwikkelaars en testers werken daarbij nauw samen en fouten worden al tijdens het ontwikkelen ontdekt én hersteld. Ook Microsoft werkt nu op deze manier.

  03 Vereisten

  Hoe je Windows Insider wordt lees je straks, maar voordat je dat doet is er nog een paar dingen om over na te denken. Een Windows Insider-build is altijd minder goed getest dan een officiële ‘echte’ nieuwe Windows-versie. Er is dus een grotere kans dat er een keer iets misgaat of niet goed werkt. Ook kan het zomaar zijn dat een functie die je veel gebruikte ineens verdwenen is of een paar weken niet goed werkt. Kun je daar tegen en heb je een snelle internetverbinding zonder datalimiet, dan kun je prima Windows Insider worden en de nieuwste builds van Windows testen. Er worden bovendien geen extra eisen gesteld aan de pc, zolang Windows 10 er goed op draait, is het voldoende.

  04 Herstel en back-up

  Nog wel belangrijk voor je begint met de Insider-builds, is te zorgen voor systeemherstel en databack-up. Zorg ervoor dat je bij problemen altijd terug kunt naar de computer voordat je de tussentijdse versies van Windows ging gebruiken en zorg er bovendien voor dat je door de testversies geen gegevens verliest. Voor systeemherstel zijn er meerdere opties zoals Systeemherstel van Windows 10 en het Herstelstation, maar onze favoriet is toch een volwaardig back-upprogramma zoals Acronis True Image of het gratis EaseUS Todo Backup Free. Daarmee maak je in een handomdraai een systeemhersteldisk om de pc mee te starten en een Windows-image te herstellen, en kun je ook alle data veilig back-uppen. Bewaar de back-ups het liefst op een externe usb-schijf of een nas, zodat je de back-up ongevoelig is voor systeemfouten en malware.

  Office Insider

  Het succes van het Windows Insider-programma was voor Microsoft reden om ook pre-releaseversies van Office beschikbaar te gaan stellen. Gebruik je Office 365, log dan in op office en klik op Aanmelden. Log in met het Microsoft-account waarmee je jouw versie van Office hebt gekoppeld. Klik op Office installeren / Taal en installatieopties / Aanvullende installatieopties. Selecteer in het menu onder Andere versies van Office één van de Office Insider-versies. Je kunt kiezen tussen 32 en 64 bit en opnieuw Slow en Snel. Klik op Installeren.

  05 Updaten

  Wanneer je dit artikel volgt, is het van belang dat je huidige Windows 10-installatie up-to-date is. In eerdere versies van Windows 10 verloopt de procedure namelijk op een andere manier. We gaan ervan uit dat in ieder geval de Creators Update op je systeem aanwezig is, die door Microsoft sinds april/mei wordt aangeboden. Controleer op welke versie van Windows 10 je zit (zie stap 1). Achter Versie hoort minimaal 1703 te staan. Als dit niet zo is, ga dan naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update en download hier net zolang updates (met tussendoor eventueel herstarten van je computer) tot je de boodschap “Uw apparaat is up-to-date” ziet. Lukt dat niet? Download onder Update nu een aparte update-tool. Op die manier wordt ook de nieuwste Windows 10-versie geïnstalleerd.

  06 Aanmelden en ring selecteren

  Om te beginnen met het Windows Insider-programma, sluit je eerst alle programma’s. Ga dan naar Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma. Klik op Aan de slag. Om mee te doen moet je je aanmelden: klik op Een account koppelen. Dit account moet een Microsoft-account zijn, bijvoorbeeld een Hotmail- of Live-mailadres, of een ander mailadres dat aan de Microsoft-service gekoppeld is. Selecteer het account en klik op Doorgaan. Geef aan in welk tempo je de nieuwe builds wilt ontvangen. Er is keuze tussen Release Preview (je krijgt alleen de bijna-officiële versies gestuurd), Slow (je krijgt vaker een nieuwe versie, maar wel één die al beter is getest) en Fast (je krijgt bijna wekelijks de nieuwste publiek beschikbare testversie). Selecteer jouw voorkeur en klik op Bevestigen. Microsoft legt nog even uit wat dit betekent, klik opnieuw op Bevestigen. Om de keuze definitief te maken moet de pc opnieuw opstarten, klik op Nu opnieuw opstarten, of Later opnieuw opstarten als je eerst nog wat andere dingen wilt afronden.

  07 Als je al Insider bent

  Ben je al Windows Insider, dan ziet het vorige scherm er iets anders uit. Zodra je de eerste Slow of Fast-build op de pc hebt staan, kun je niet meer kiezen voor de Release Preview. Je kunt dan alleen nog wisselen tussen Slow en Fast. In de laatste Fast-build was het menu bovendien alleen nog maar in het Engels en was de keuze What pace do you want to get new builds? Slow of Fast.

  08 Windows Update

  Microsoft verspreidt de nieuwe builds via Windows Update, net als alle kleine updates dus. Bovendien wordt zonder dat je dat merkt eerst de hele nieuwe Windows Insider-build gedownload en pas dan krijg je de melding dat je kunt upgraden. Hoewel je vooral veel moet wachten, is het verstandig de instellingen van Windows Update aan te passen voor de tijden waarop het nieuwe versies mag installeren. Klik op Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Kies nu onder Instellingen voor updates voor Gebruikstijden wijzigen. Hier kun je aangeven tussen welke Begintijd en Eindtijd je de computer gebruikt en je zeker niet (!) wilt dat de computer opnieuw opstart om een nieuwe versie te installeren. Stel jouw tijden in en bevestig met Opslaan. Onder Opties voor opnieuw opstarten en Geavanceerde opties vind je nog meer opties om het installeren van updates en de reboot te sturen. Overigens is een Insider-build is een volledige herinstallatie die wel een uur of langer kan duren, en in de tussentijd kun je de computer niet gewoon gebruiken!

  09 Sneller downloaden

  Het downloaden van een nieuwe Insider-build gebeurt ongemerkt. De techniek van het achterliggende Microsoft Unified Update Platform (UUP) is inmiddels wel flink verbeterd waardoor nieuwe builds kleiner zijn en sneller worden gedownload, toch is het vooral veel wachten tot de download klaar is om de nieuwe build te installeren. Veel invloed heb je daar niet, behalve dat je de computer langer aan kunt laten staan. Gelukkig kun je tijdens het downloaden de computer wel gewoon blijven gebruiken. Een truc om het binnenhalen te versnellen is het Windows Blogte volgen of beter nog het bijbehorende Twitter-account. Daar worden nieuwe Insider-builds altijd aangekondigd. Komt er dan een nieuwe build, schakel dan tijdelijk het Energiebeheer uit. Je doet dit via Start / Instellingen en zoek dan in het venster bovenin op energie. Selecteer Energiebeheer en klik op De schema-instellingen wijzigen. Selecteer bij De computer in slaapstand zetten de optie Nooit. Laat de pc aanstaan en wacht tot de nieuwe build binnen is. Pas na het installeren ervan zet je het energieschema weer terug naar de normale stand.

  De najaarsupdate

  Alle Insider-builds die nu uitkomen zijn ter voorbereiding van de Windows 10 Fall Creators Update. Dat is de volgende versie van Windows 10 die dit najaar als gratis update voor alle Windows 10 gebruikers beschikbaar komt. Deze update is een vervolg op de Creators Update die in mei 2017 uitkwam. De belangrijkste nieuwe functies richten zich op synchronisatie tussen verschillende platformen zoals Android en iOS waarop Microsoft-software werkt, door ongeacht op welk apparaat je werkt verder te kunnen gaan waar je was op een ander apparaat gebleven. En met Microsoft Fluent komt er een nieuwe standaard voor hoe programma’s er moeten uitzien om ze ongeacht het apparaat eenduidig vorm te geven. Verder zal de Linux-ondersteuning worden uitgebreid met usb-communicatie, zodat je een Raspberry Pi bijvoorbeeld direct vanaf de Bash-prompt in Windows kunt aanspreken en configureren.

  10 De eerste Insider-build

  Als er een nieuwe build beschikbaar is, wordt die door Windows Update gedownload. De voortgang hiervan zie je via Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Daar staat de volgende update met de opmerking dat dit een Windows 10 Insider Preview is en met een buildnummer erbij. Als de download klaar is, wacht Windows met het voorbereiden van de installatie tot de pc vrij is volgens het installatieschema van de Windows Updates. Wil je niet wachten, klik dan op Nu installeren. Is de voorbereiding klaar, dan kan de installatie worden uitgevoerd: klik op Nu opnieuw opstarten. Tijdens de installatie zal de pc vaak meerdere keren opnieuw opstarten en ook na de eerste keer aanmelden duurt het vaak nog even voor je de computer weer echt kunt gebruiken.

  11 Feedback geven

  Met een Insider-build op de pc ben je eigenlijk een bètatester van Microsoft. Je krijgt dan ook af en toe pop-ups met vragen of je een korte enquête wilt invullen of een vraag wilt beantwoorden zoals hoe snel je die build is of hoe stabiel. Door hieraan mee te werken, geef je Microsoft belangrijke informatie over de kwaliteit van de nieuwe builds. Maar je kunt ook ongevraagd fouten melden, je mening geven of met andere testers van gedachten uitwisselen. Klik op Start, typ Feedback en start de Feedback-hub. Je bent automatisch ingelogd met je Microsoft-account en kunt via Versie waarderen de huidige geïnstalleerde versie een score geven, maar je kunt ook via Feedback in de linker kantlijn zoeken naar wat anderen hebben gezegd of dan via Nieuwe feedback toevoegen zelf commentaar geven. Liefst wel in het Engels, dat helpt de ontwikkelaars het te begrijpen, al is het niet noodzakelijk.

  12 Privacy

  Een pijnpunt van Windows 10 is de privacy. Microsoft gebruikt het besturingssysteem om gegevens over de gebruiker te verzamelen en voor de Insider-builds geldt dat extra. Waar je in de gewone versie die spionage kunt uitzetten, geldt dat niet voor de Insider-builds. Open het onderdeel Privacy via Start / Instellingen. Een aantal opties is gelijk aan de normale Windows, maar alles onder Feedback en diagnose wordt (zo staat er letterlijk) “door het Windows Insider-programma beheerd”. Daar kun je niets aan veranderen. Volgens Microsoft zijn die gegevens essentieel om de kwaliteit van de nieuwe Windows te verbeteren, door problemen die optreden (zoals crashes en systeemfouten) op te sporen en op te lossen. Het is de prijs die je betaalt voor het mogen gebruiken van deze nieuwste builds.

  Wil je wel de nieuwe builds, maar tóch niet al die gegevens delen, dan kun je het proberen met één van de bekende tooltjes om Windows veilig te maken. Zoek met Google naar ShutUp10 van het Duitse O&O Software of het minder verfijnde en soms ook wat lastiger te vinden Destroy Windows 10 Spying. Gebruik hiervan is nadrukkelijk op eigen risico en de resultaten in combinatie met de Insider-builds wisselend. Destroy Windows 10 Spying doet het vaak nog het beste, maar ook die loopt soms stuk op door Microsoft hard geblokkeerde instellingen. Welk tooltje je ook gebruikt, besef dat wanneer je privacy je echt lief is, je misschien beter geen Windows Insider kunt zijn en je gewoon moet beperken tot de officiële builds met de maximale opties om jouw privacy te beschermen. In stap 15 zie je hoe je stopt met het ontvangen van Windows Insider-builds.

  13 Compatibiliteit

  Een nieuwe niet-officieel gelanceerde Windows-versie kan betekenen dat sommige dingen niet helemaal goed in elkaar zitten. Daarom benadrukten we eerder het belang van back-ups maken. Gaat er iets mis, laat Windows Error Reporting het dan melden bij Microsoft. Maar probeer het ook zelf op te lossen. Belangrijk is vooral dat je blijft controleren of je beveiliging wel goed werkt. Want die moet het wel goed doen. Bijvoorbeeld Insider Build 15025 heeft altijd ruzie met de Kaspersky-beveiliging. Klik op Start en typ beveiliging. Start dan met een klik het Windows Defender-beveiligingscentrum. Hier zie je in het (nieuwe) beveiligingscentrum of je goed beveiligt bent. Alles met een rood kruis verdient aandacht.

  14 Extra bescherming

  Nu toch het Beveiligingscentrum is geopend, kun je de beveiliging van de pc ook een kleine boost geven. Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging en Windows laat zien welke beveiliging actief is. Klik dan op het pijltje achter Windows Defender Antivirus-opties om de aanvullende opties te bekijken. Zet dan de optie U kunt uw huidige provider blijven gebruiken en opgeven dat Windows de antivirus periodiek controleert op bedreigingen op Aan. Met deze optie ingeschakeld blijft de eigen geïnstalleerde beveiliging gewoon de hoofdbeveiliging, maar zal af en toe ook de Windows Defender als extra beveiliging de computer scannen op malware.

  15 Stoppen

  Vind je die vele updates niet meer leuk, klik dan op Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma / Geen insider Preview-versies meer ontvangen. Je kunt in de nieuwste build kiezen om helemaal te stoppen en terug te gaan naar de laatste officiële Windows-versie via de optie Laat me teruggaan naar de laatste Windows-versie. Maar is ook een aantal minder rigoureuze opties. Wil je alleen nog maar preview releases ontvangen (en dus uit de Fast of Slow Ring stappen), kies dan voor Naar een minder riskant en minder frequent schema overstappen. Wil je tijdelijk geen nieuwe builds, bijvoorbeeld omdat je problemen hebt ervaren met een versie, kies dan voor de optie Updates tijdelijk onderbreken. Wil je nog wel releases ontvangen, maar na de volgende officiële release niet meer, klik dan op Keep giving me builds until the next Windows release.

  Wil je écht helemaal terug naar af, dan is het beter een systeemherstel uit te voeren naar het moment voor je aan het Windows Insider-programma begon. Gebruik daarvoor het programma waarmee je eerder in dit artikel het systeemherstel hebt veiliggesteld, zoals in ons geval Acronis True Image. Het terugzetten een systeemimage maakt de Windows Update-instelling om de Insider-builds te ontvangen helemaal ongedaan.

   

  MICROSOFT BV-T5E voor Microsoft Lumia 950 RM-1106 RM-1104 RM-110 McLa Li-ion 3000mAh/11.6wh 3.85V

   

  ASUS A32-N55 voor Asus N45 N55E N45SF N55SL N45S N55S serie Li-ion 5200mAh 10.8V

  508152-001 503376-001 laptop adapter voor HP/COMPAQ 6000 240W PSU ELITE 8000

  HP SH03XL voor HP Spectre x360 Convertible PC 13 13-AC033DX SH03057XL Li-ion 57.9Wh 11.55V

  ASUS C32-N750 voor Asus N750 N750JV N750 N750JK serie Li-ion 69Wh 11.1V

  10.5V/5V laptop adapter voor Sony Vaio Duo 13 SVP13213CGB,SVP13213CGS Ultrabook

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :