• DESKTOP VS LAPTOP: ZO MAAKT U DE BESTE KEUS!

  Het lijkt alsof steeds meer mensen een laptop kopen, in plaats van de meer traditionele desktop computer. Schijn bedriegt. Bij zien we een stijgende lijn in klanten die voor een desktop kiezen. Het logge, stoffige imago is al lang niet meer van toepassing. In de afgelopen jaren zijn desktops steeds kleiner, sneller en betaalbaarder geworden. Wanneer mobiliteit dus geen absolute voorwaarde is, loont het zich om eens te kijken naar de vele voordelen die een desktop met zich meebrengt.

  Twijfelt u nog tussen een laptop en een desktop? In deze tip laten we u zien hoe u de beste keuze maakt!

  Voor- en nadelen desktop en laptop

   

  Desktop

  Laptop

  Mobiliteit

  Een desktop computer wordt op een vaste plek gebruikt en kan dus niet overal worden gebruikt.

  Een laptop kan altijd en overal gebruikt worden.

  Prijs/kwaliteit verhouding

  De gemiddelde prijs van een desktop ligt lager dan die van een laptop met vergelijkbare specificaties. Deze prijs is vaak wel exclusief een monitor, een toetsenbord en een muis.

  De prijs van een laptop ligt hoger dan die van een gelijkwaardige desktop computer. Een laptop is daarentegen wel een alles-in-1 oplossing, want u bent bij aanschaf tegelijk voorzien van een monitor, een toetsenbord en een geïntegreerde mousepad.

  Compactheid

  Door het formaat en de extra benodigdheden van een desktop, is deze niet even eenvoudig op te bergen. Voor een desktop heeft u dus wel voldoende ruimte en een vaste plek nodig, zoals een bureau. Maar: ook desktops worden kleiner en compacter: kijk bijvoorbeeld eens naar de zogenoemde mini-desktops. Voor basisgebruik zijn deze prima geschikt.

  Een laptop neemt weinig ruimte in beslag en is makkelijk op te bergen. Een laptop heeft geen vaste plek nodig om opgeborgen te worden. De zogenoemde mini laptop is zelfs zo klein dat hij makkelijk in een tas past en u bijna niet merkt dat u een computer bij u draagt.

  Upgrade mogelijkheden

  Het is eenvoudiger en vaak goedkoper om een desktop een upgrade te geven dan een laptop. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een betere videokaart, meer geheugen, een snellere harde schijf of een SSD. Op deze manier kunt u nog langer vooruit met uw pc.

  De upgrade mogelijkheden van een laptop zijn vaak beperkter dan bij een desktop computer. Toch is er vaak meer mogelijk dan wordt gedacht.

  Lage kans op storingen

  Een desktop staat op een vaste plek. Het voordeel hiervan is dat de pc minder gevoelig is voor slijtage en defecten. Bovendien is een desktop niet afhankelijk van een accu en de daarbij horende beperkte levensduur.

  Een laptop wordt in de meeste gevallen regelmatig verplaatst, met als gevolg dat een laptop een grotere kans heeft op slijtage en defecten. Bovendien is een laptop uitgerust met een accu, die een beperkte levensduur heeft.

  Ergonomische werkhouding

  Een belangrijk voordeel van desktop computers ten opzichte van laptops, is dat de werkhouding vaak aanzienlijk beter is. U kunt zelf bepalen wat de afstand tot het beeldscherm, de grootte van het toetsenbord en de positie van de muis is. Daarnaast neemt u vaak automatisch met een actievere houding plaats achter een pc.

  Het feit dat een laptop zeer mobiel is, heeft ook een keerzijde. Met een laptop werkt u al snel in een niet ergonomische houding (op de bank, in de trein, etc.). Daarnaast ligt de grootte van het toetsenbord, de afstand tot het beeldscherm en de positie van het touchpad vast. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg oplossingen om dit nadeel op te lossen, zoals he toevoegen van een extern beeldscherm of een externe muis.

  Lage onderhoudskosten

  Gemiddeld gezien liggen de reparatiekosten van een desktop computer lager dan die van een laptop. Dankzij de bouw van een pc zijn de componenten beter bereikbaar dan die van een laptop.

  De kosten van een reparatie aan een laptop liggen gemiddeld gezien vaak hoger dan bij een desktop. Dit heeft te maken met de compactheid van een laptop, hierdoor zijn veel onderdelen lastiger te bereiken.

  Alles-in-1 oplossing

  Wanneer u een desktop computer aanschaft, bent u er vaak nog niet. Naast de 'toren' met componenten, moet u vaak nog apart een beeldscherm, een toetsenbord en een muis kopen. Het voordeel hiervan is dat u wel zelf kunt kiezen. Zo stelt u helemaal naar eigen wens uw ideale systeem samen.

  Wanneer u een laptop aanschaft, kunt u gelijk aan de slag. Het beeldscherm, het toetsenbord en de muis zijn namelijk allemaal in dit apparaat verwerkt en hoeven dus niet nog apart te worden aangeschaft.

  Conclusie

  U ziet het: de traditionele desktop computer heeft naast de razend populaire laptop toch aardig wat voordelen. Het opvallendste pluspunt is de sterke prijs-kwaliteitverhouding van een desktop. Voor de gemiddelde gebruiker zal dit verschil verwaarloosbaar zijn, maar fanatieke gamers en grafische professionals merken wel degelijk het verschil tussen een laptop en een pc uit dezelfde prijscategorie. Dat wil niet zeggen dat zij aangewezen zijn op een desktop computer. Er is ook een ruime keuze in high-end notebooks en speciale gaming laptops, alleen liggen in verhouding de prijzen hoger dan bij desktops. Het grote voordeel van een laptop is natuurlijk wel de mobiliteit. Op een laptop kunt u waar en wanneer u maar wilt werken en gamen.

  Bedenkt u zich dus, voordat u een definitieve keuze maakt, dus goed waar u uw nieuwe computer voor wilt gaan gebruiken. En vooral: in hoeverre is draagbaarheid voor u van belang. Speelt u in de praktijk echt zo vaak games onderweg? Of over het algemeen toch vaker thuis? Bepaal van te voren uw budget, soms kunt u zelfs voor uw budget een kwalitatieve desktop èn een handige laptop voor onderweg aanschaffen, zoals een zeer betaalbare Chromebook.

   

  LENOVO 45J7914 42T4557 voor IBM Lenovo ThinkPad W700 serie Li-ion 6600mah 10.8V

  19.5V 9.2A laptop adapter voor VGP-AC19V56

  DELL T54FJ voor Dell Latitude E6420 E6520 Li-ion 60WH 11.1V

  UJ260 For Panasonic 12.7mm SATA Tray Load Blu-ray BD DVD Burner Laptop Drive 

  A00390 laptop adapter voor Philips A00390/RQ310/311/330 S301 S512

  LXE 161376-0001 voor Honeywell LXE MX8 MX8A380BATT Handheld Scanner Li-ion 3390mAh 3.7V

  BOSE 061384 061385 voor BOSE SOUNDLINK Mini serie Li-ion 2230mAH/17Wh 7.4V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :