• Gedeelde mappen op je NAS in Mac OS gebruiken

  Als je een NAS hebt staan in huis, wil je natuurlijk gedeelde mappen van dat apparaat gebruiken om gegevens van te lezen of op te bewaren. Met een beetje planning gaat dat wel heel makkelijk.

  Een NAS is in z'n simpelste vorm een harde schijf met netwerkaansluiting. Meer uitgebreide exemplaren voegen veel meer functionaliteit toe. Onder de streep hebben ze allemaal één ding gemeen: je kunt er gedeelde mappen vanaf elke (ingelogde) pc of Mac op je netwerk mee benaderen. Mac OS koppelt eerder gebruikte netwerkshares niet automatisch bij elke start, wat betekent dat je telkens opnieuw naam en wachtwoord voor zo'n gedeelde map in zou moeten voeren. Gelukkig kan dat ook een stuk makkelijker. Namelijk door Mac OS te vertellen dat bepaalde shares wél direct na het inloggen gekoppeld dienen te worden. Start daarvoor Systeemvoorkeuren (via het Dock of het Apple-menu linksboven in beeld). Klik dan op Gebruikers en groepen. Klik op je account en dan op Inloggen op het paneel rechts. Start nu Finder en koppel de netwerkshare. Dat kan in Finder door in de kolom links onder Gedeeld op de gewenste NAS te klikken. Klik vervolgens rechts op Verbind als en voer gebruikersnaam en wachtwoord zoals ingesteld op de NAS in. Dubbelklik op een share (gedeelde map) en je ziet een alias op het bureaublad naar deze map verschijnen.

  Automatisch bij het opstarten

  Nu keren we weer terug naar het al geopende Gebruikers en groepen-venster, onderdeel van Systeemvoorkeuren. Je ziet daar aan de rechterkant een lijstje onder de tekst Deze onderdelen worden automatisch geopend als je inlogt. Mogelijk staat hier of daar al wat vermeld, maar de lijst kan ook nog maagdelijk leeg zijn. Sleep simpelweg de net op het bureaublad verschenen map naar de lijst en laat hem daar los. Op die manier kan je meerdere gedeelde NAS-mappen toevoegen. Als je klaar bent, sluit je het venster Gebruikers en groepen. Vanaf nu worden de toegevoegde shares automatisch na het inloggen op je Mac gekoppeld. En zijn daarmee direct beschikbaar in Finder.

  Wáár is die map?

  Voor een nieuweling in de wereld van Mac OS kan het even zoeken zijn naar de map in een willekeurig Opslaan als-venster van een programma. Naast een lijstje met favorieten is daar immers verder niks te zien. Om alle beschikbare mappen te tonen klik je in het venster Opslaan als - ongeacht vanuit welk programma je iets wilt bewaren - op het naar beneden gerichte 'pijltje' achter de bestandsnaam. Je ziet nu alle opslaglocaties, inclusief je NAS-mappen.

  LENOVO L14M2P21 voor Lenovo S41-70 S41-70AM Li-ion 3900mAh(30Wh) 7.4V

  DELL T54FJ voor Dell Latitude E6420 E6520 Li-ion 60WH 11.1V

  ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

  BOSE 404600 voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v

  ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

  HP KI04 voor HP Pavilion 14/15/17-AB000 HSTNN-LB6S/DB6T 800049-001 Li-ion 2600mAh 14.8V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :