• Goed omgaan met je laptop-accu

  Een laptop koop je meestal vanwege de mobiliteit: je kunt ‘m makkelijk meenemen en ook zonder netstroom urenlang werken in de trein of op een terras. Het is dan ook nogal teleurstellend als de batterij na een tijdje nog maar een halfuur meegaat. Hoe komt dat en hoe zorg je dat de batterij zo lang mogelijk goed blijft?

  Regels voor batterijgebruik

  Misschien wel de belangrijkste ‘regel’ voor batterijgebruik is: haal de stekker uit het stopcontact zodra de accu vol is. Urenlang (bijvoorbeeld ’s nachts) de stekker erin laten zitten is funest voor de batterij. Voor wie bang is om dit te vergeten, kan een ‘energy saver’ uitkomst bieden: een apparaatje dat je in het stopcontact plugt en waar je vervolgens de stekker van de laptopadapter in doet. De energy saver zet de stroomtoevoer uit zodra het apparaat opgeladen is. Er zijn ook varianten die met een timer werken (bijvoorbeeld 30 minuten) of die reageren als het apparaat op standby gaat (bijvoorbeeld de tv).

  Een andere belangrijke regel is om de batterij nooit helemaal leeg te laten lopen. Hier hoef je als consument doorgaans niet zelf aan te denken. De meeste laptops schakelen zichzelf uit zodra de batterijlading erg laag is (bijvoorbeeld 5%).

  Nog een paar tips:

  • Gun de batterij rust. Wil je langere tijd op het lichtnet werken, verwijder dan tijdelijk de accu. Bij veel laptops is deze eenvoudig los te klikken.
  • Houd de laptop koel. Zorg dat de ventilatie-openingen van de laptop nooit afgesloten zijn. Zet ‘m bijvoorbeeld niet op een kussen of op dekens.
  • Houd de batterij koel. Als je de batterij hebt verwijderd, bewaar hem dan op een koele plek. Veel experts raden de vriezer aan, maar daar ligt het gevaar op de loer dat de accu nat wordt door condens. Een koele kastruimte is ook prima.

  Brandstofverbruik herberekenen

  Raden aan om de batterij periodiek (bijvoorbeeld een keer per maand) tóch helemaal leeg te laten lopen. Hiermee zorg je dat de ‘brandstofmeter’ van de laptop herberekent hoeveel capaciteit de accu nog heeft en hoe lang de laptop nog op een lading mee kan.

  Langer doen met één lading

  Tot slot nog enkele voor de hand liggende tips om langer te kunnen doen met één lading:

  • Zet de scherm-helderheid zo laag mogelijk.
  • Kijk films en luister muziek indien mogelijk vanaf je harde schijf, dus (legaal) gedownload of gekopieerd. Cd’s en dvd’s draaien kost veel stroom.
  • Zet Wifi en Bluetooth uit.
  • Gebruik alleen de toepassingen die je echt nodig hebt, en gebruik vooral geen zware programma’s (bijvoorbeeld voor fotobewerking) als het niet nodig is.

  ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

  PA-1121-16 laptop adapter voor Lenovo IdeaPad Y410p Y510p Y500/59371966 120W

  LENOVO FRU 42T4702 voor LENOVO ThinkPad SL410 SL510

  MSI BTY-M6F voor MSI GS60 serie Laptop Official

  SONY VGP-BPS37 voor Sony Vaio Pro11 Ultrabook 11.6 (Svp11216cw/s)

  19V 3.42A laptop adapter voor ASUS A52F X58L A53E N17908 V85

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :