-
Google toont Project Bloks: tastbaar programmeren voor kinderen
Google Research is samen met IDEO en Stanford University bezig een manier te ontwikkelen waardoor kinderen letterlijk meer gevoel bij programmeertaken krijgen. 'Project Bloks' is een openhardwareplatform waarmee kinderen fysiek kunnen programmeren.
Daarvoor kunnen onderzoekers, ontwikkelaars, ontwerpers en onderwijzers samen een wereld ontwikkelen waardoor programmeren met fysieke bouwblokken in allerlei verschillende vormen mogelijk wordt. Om te laten zien wat de achterliggende gedachte bij het systeem is, is er een werkend prototype gemaakt, onder andere op basis van een Raspberry Pi Zero.
Het systeem zit zo in elkaar dat iedereen die een soldeerbout vast kan houden, een eigen versie kan maken. Het systeem bestaat uit drie onderdelen: het 'Brain Board', de 'Base Boards' en de 'Pucks'. Met elkaar gekoppeld, vormt het geheel een instructieset. Die set kan via wifi of bluetooth doorgestuurd worden aan verschillende apparaten, zoals fysiek speelgoed of naar een tablet.
De pucks zorgen voor de schakelingen Die kunnen op verschillende manieren worden geprogrammeerd. Ze kunnen bijvoorbeeld een instructieset meekrijgen als 'aan of uit', 'ga naar links' of 'spring'. Het is dan verder aan de ontwerpers om te bedenken hoe die pucks eruit zien. Omdat pucks geen actieve elektronica nodig hebben, is het makkelijk ze zelf te maken. De goedkoopste, simpelste manier is volgens Googles Research Blog een stuk papier met geleidende inkt.
Een puck wordt op een 'base board' gelegd en die kan zo de instructies van de puck uitlezen via een capacitieve sensor. De instructie van de puck gaat via een base board naar het brain board. De base boards kunnen op allerlei manieren aan elkaar gekoppeld worden. Feedback uit de base boards komt via een trilmotortje en ledjes. In het brain board zit ook nog een luidspreker voor feedback. Energie krijgen de base boards via het brain board.
Het eerste prototype werkt onder andere samen met LEGO WeDo 2.0 of de Mirobot-tekenrobot en is gericht op kinderen tussen de vijf en acht jaar. Er is ook een paper beschikbaar en geïnteresseerde ontwikkelaars, onderwijzers of ouders kunnen zich opgeven via een registratiepagina.
Tags : dagboek
-
Commentaires