• Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

  Dat je je resolutie in Windows kunt aanpassen en met twee (of meer) beeldschermen kunt werken, dat hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar wat als je zo’n beeldscherm anders wilt neerzetten dan gebruikelijk is? In Windows 10 (en eerdere versies) kun je je scherm draaien via de instellingen of een sneltoets.

  Scherm draaien in Windows

  Sneltoetsen - Ctrl+Alt+Pijltjestoetsen of Ctrl+Alt+2/4/6/8 op je alfanumerieke toetsenbord (Num Lock uit).

  Menu - Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Schermstand / Liggend of Staand

  Standaard zetten we onze beeldschermen altijd in landschapsmodus neer, oftewel, de onder- en bovenkant zijn langer dan de linker- en rechterkant. Zo werkt televisie, dus zo werken beeldschermen ook. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Als jij het prettiger vindt om je beeldscherm in portretmodus op te hangen, bijvoorbeeld omdat je voortdurend naar de verticale video’s van je tante moet kijken op je beeldscherm, dan kan dat gewoon. Windows 10 heeft namelijk een ingebouwde optie voor het kantelen van je beeldscherm.

  Het beeldscherm kantelen

  Om het beeldscherm, althans, de inhoud daarvan, te kantelen, klik je op Start en vervolgens op Instellingen. In het venster dat verschijnt klik je op Systeem en vervolgens op Beeldscherm. Je ziet hier nu de diverse beeldschermen die je hebt aangesloten met daarboven cijfers. Je kunt nu per beeldscherm afzonderlijk de oriëntatie bepalen door op het cijfer van het desbetreffende beeldscherm te klikken. Als je slechts één scherm hebt, zoals wij (want wij werken natuurlijk allemaal met één scherm en een VR-bril) dan is het juiste scherm automatisch geselecteerd. Zoek nu naar de optie Schermstand en verander Liggend in Staand (al dan niet gespiegeld). Geen zorgen, de optie wordt nog niet direct ingeschakeld, dit gebeurt pas als je klikt op Toepassen.

  Sneltoetsen

  Net zoals bij praktisch alle instellingen in Windows bestaan er ook voor de schermoriëntatie sneltoetsen. Dat ligt echter een beetje ingewikkeld, omdat de combinaties niet vanuit Microsoft komen, maar vanuit de fabrikanten van de videokaart. Daarom verschilt de sneltoets per setup, als je al een sneltoets kunt gebruiken. Voor Intel-kaarten gebruik je Ctrl+Alt+pijltjestoetsen, maar bij Nvidia en AMD wordt het al lastiger. Als je een alfanumeriek deel op je toetsenbord hebt, kun je ook Ctrl+Alt+2/4/6/8 gebruiken. Zorg dan wel dat Num Lock uitstaat. Bij sommige videokaarten kun je het scherm helemaal niet draaien. Kwestie van uitproberen dus.

  Navigatie

  Let op: mocht je dit voor de grap willen uitproberen, houd er dan rekening mee dat de werking van je muis uiteraard meewijzigt, waardoor naar boven ineens links is enzovoort en dat maakt navigeren vrijwel onmogelijk. Maar geen zorgen, als je niet op bevestigen klikt, verandert de oriëntatie na een paar seconden weer terug.

  Overigens werkt het ook prima als grap om met collega’s uit te halen.

   

  BOSE 404600 voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v

  BOSE 063404 voor BOSE SOUNDLINK Mini I serie Li-ion 2230mAH/17Wh 7.4V

  ACDP-160D01 laptop adapter voor Sony TV XBR-49X800D KD-49XD8588

  A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

  R35737 laptop adapter voor Clevo N151SC

  MSI BTY-M6D  voor MSI GT780R GT663R GT660R Li-ion 7800mAh 11.1V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :