• Hoe u de beste externe harde schijf koopt voor het minste geld

  Bij een externe harde schijf kopen, moet u eigenlijk best wat afwegingen maken. Waarbij iedere verkeerde afweging u onnodig geld kan kosten.

  Want wat hebt u bijvoorbeeld aan veel opslagruimte als u het niet gebruikt?

  Of wellicht was een portable externe harddisk achteraf gezien toch niet de beste keus.

  En hoe handig is het werkelijk, wanneer een externe harde schijf via wifi in uw eigen thuisnetwerk te benaderen is?

  Wist u overigens dat u er ook voor kunt kiezen om alleen een externe harde schijf behuizing te kopen? Bijvoorbeeld, omdat u zelf nog een losse harde schijf hebt die prima dienst kan doen als externe harde schijf.

  Kortom, het kopen van een externe harde schijf kan voldoende stof tot nadenken geven. We gaan dan ook eens op ons gemak bekijken wat voor externe harddisks er zijn, en welke daarvan het beste bij uw gebruiksdoel zou kunnen passen.

  Hoe groot moet een externe harde schijf zijn?

  De grootte van een externe harde schijf kunnen we op twee manieren bekijken. Namelijk het formaat van de harde schijf en de opslagruimte die de harddisk biedt.

  Wat het formaat betreft zijn we snel klaar. Want externe harde schijven zijn slechts in twee formaten te koop. Namelijk: 2,5 inch en 3,5 inch. Formaten die bepaald worden door de harddisk waarvan de externe harde schijf gemaakt is.

  De 2,5 inch externe harde schijf is beduidend kleiner dan de 3,5 inch. Dit maakt de 2,5 inch schijf bij uitstek geschikt om gebruikt de worden als portable harde schijf. De 3,5 inch externe harde schijf is daarentegen het meest geschikt voor bij een desktop pc.

  Een ander verschil tussen een 2,5 inch harddisk en een 3,5 inch harddisk is, dat de 2,5 inch harde schijf over het algemeen stiller is dan de 3,5 inch, maar ook langzamer.

  De 3,5 inch harde schijf is niet alleen sneller, maar is tevens goedkoper per MB.

  En nu we het toch over MB’s hebben. Dat is de volgende te maken afweging. Want de opslagruimte van externe harde schijven varieert van 500 GB tot 4TB (4000 GB) en meer.

  Echter, een portable externe harde schijf van 2TB hebt u al voor rond de honderd Euro. Van een goedkope externe harde schijf kan gesproken worden wanneer de prijs ervan rond de 50 Euro is. Voor dat geld hebt u een externe harde schijf die toch nog minstens 500 GB groot is.

  Maar wanneer hebt u nu voldoende aan een goedkope externe harde schijf, en wanneer moet u toch echt gaan investeren in meerdere TB’s aan opslagruimte?

  Zeker nu opslagruimte op een traditionele harde schijf goedkoop genoemd kan worden, gebruikt u een externe harde schijf op een verstandige manier, als u ‘m voornamelijk gebruikt voor het back-uppen van uw persoonlijke bestanden.

  Wanneer u in dit licht bezien een gemiddelde computergebruiker bent, dan bent u met een redelijke collectie aan mp3-muziek en een aanzienlijke verzameling digitale foto’s en persoonlijke bestanden zo’n 300 GB aan schijfruimte kwijt.

  Apps en software die u op uw pc geïnstalleerd hebt staan, hoeven we hierbij niet mee te rekenen. Apps en software moeten namelijk altijd opnieuw geïnstalleerd worden als er iets mee gebeurt. Een back-up maken van apps en software is daarom dan ook niet zinvol.

  Zinvol is uiteraard wel om een back-up van de installatiebestanden van uw apps op een externe harde schijf te hebben. Tenminste, wanneer u niet beschikt over andere installatiemedia, zoals een installatie-dvd, van deze software.

  Bovendien verandert aan de meeste bestanden niets. Waardoor u er slechts eenmalig een back-up van hoeft te maken.

  In de praktijk komt het er dan ook op neer dat wanneer u ongeveer 300 GB aan opslagruimte op de harde schijf van uw pc gebruikt, een externe harde schijf van 2TB voldoende zou moeten zijn om een jaar lang dagelijks een back-up van uw pc op te kunnen maken.

  Echter, bijna niemand zal in de praktijk een back-up nodig hebben van zijn of haar pc van een jaar terug. Dit betekent dat u voor de meeste doeleinden ruim voldoende zult hebben aan een externe harde schijf van 1TB.

  Anders wordt het uiteraard wanneer u op de harde schijf van uw pc grossiert in grote bestanden, en het aantal nog steeds groeiende is. In dat geval kunt het best maar gewoon besluiten om minimaal voor een externe harde schijf van 4TB te gaan.

  Want nogmaals, schijfruimte op een traditionele harde schijf is goedkoop te noemen.

  Hoe snel moet een externe harddisk zijn?

  Zodra u bepaald hebt hoe groot een externe harddisk moet zijn, is het raadzaam om vervolgens te bekijken hoe snel een externe harde schijf zou moeten zijn, om te kunnen voldoen aan uw gebruiksdoel.

  De snelheid van een externe harde schijf wordt onder meer belangrijk, zodra met regelmaat grote hoeveelheden gegevens gekopieerd moeten worden.

  Wanneer bijvoorbeeld het dagelijks maken van een back-up van uw pc minimaal een uur in beslag neemt, dan zou dit er vroeg of laat toe kunnen leiden dat u het back-uppen te vaak gaat overslaan.

  En dan zou het op een goeie dag zomaar eens kunnen zijn, dat die goedkope maar tergend langzame externe harde schijf, ineens de bron wordt van een hele hoge onkostenpost.

  Zeker wanneer u sterk afhankelijk bent van de gegevens die op uw pc staan opgeslagen.

  Het is daarom tevens belangrijk dat de snelheid van de externe harde schijf die u gaat kopen voldoet aan het gebruiksdoel dat u voor ogen hebt.

  USB

  De externe harde schijf zouden we ook gerust als USB harde schijf aan kunnen duiden. Want doorgaans wordt een externe harde schijf via een USB-aansluiting met uw pc verbonden.

  En terecht. Want een verbinding via USB is naast eenvoudig en betrouwbaar, tevens een verbinding die voldoende snel is.

  Zeker wanneer uw pc de USB 3.0 standaard ondersteunt, en uw externe harde schijf dat ook doet. Omdat u dan over een verbindingssnelheid beschikt die min of meer overeenkomt met de leessnelheid van de gemiddelde traditionele harde schijf.

  Dat maakt de traditionele harde schijf vooralsnog dan ook de perfecte keuze om te dienen als externe harde schijf.

  SSD

  Inmiddels heeft namelijk ook de SSD-schijf zijn intrede gedaan als externe harde schijf. Echter de snelheid van de SSD-schijf ligt aanzienlijk hoger dan de USB 3.0 standaard ondersteunt.

  Dit maakt, dat het vooralsnog weinig zinvol is om een externe SSD harde schijf te kopen, als het puur bedoeld is om snelheidswinst te boeken.

  Een externe SSD harde schijf is wel het overwegen waard wanneer een klein formaat, een laag gewicht en schokbestendigheid eigenschappen zijn die u van een externe harddisk verlangt.

  WiFi

  Als u een hekel hebt aan al die aansluitsnoeren die u bij de pc nodig kunt hebben, dan kunt u ook kiezen voor een draadloze externe harde schijf. De draadloze verbinding met uw externe harde schijf verloopt via wifi. Inderdaad, dezelfde wifi-verbinding die ook de draadloze verbinding met internet verzorgt.

  Met een wifi externe harde schijf bent u zogezegd verlost van aansluitsnoeren. U zult in veel gevallen echter wel in moeten boeten aan snelheid.

  Want de draadloze verbindingen in uw thuisnetwerken verlopen veelal via de 802.11n wifi-standaard. Een standaard die in optimale omstandigheden een overdrachtssnelheid heeft van omgerekend 37,5 MB/s. Ofwel, min of meer tien keer zo langzaam als USB 3.0.

  Een draadloze verbinding met uw externe harde schijf via wifi zou u dan ook alleen moeten overwegen wanneer een lage overdrachtssnelheid bij uw gebruiksdoelen geen probleem is.

  Een interne harde schijf extern maken met een losse behuizing

  Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat u een harde schijf hebt die prima dienst zou kunnen doen als externe harde schijf. Of u hebt speciale wensen waar geen standaard externe harde schijf aan kan voldoen.

  Prima redenen om te besluiten om zogenaamd een interne harde schijf extern te maken. En alles wat u daar voor nodig hebt is een geschikte behuizing voor deze harde schijf.

  Een losse harde schijf behuizing is eenvoudig te verkrijgen via winkels die zich specialiseren in de levering van losse computeronderdelen. Zoals bijvoorbeeld Alternate die een ruime keuze heeft aan externe harde schijf behuizingen.

  Bij het kopen van een behuizing voor een harde schijf zijn er slechts een paar dingetjes waar u op moet letten. Dat zijn:

  1. Het formaat van de harde schijf. Ofwel hebt u een 2,5 inch of 3,5 inch harde schijf.
  2. Van welke aansluiting uw harde schijf is voorzien, en welke standaard deze aansluiting ondersteunt. Iets wat doorgaans SATA I of SATA II zal zijn.
  3. Op welke manier u uw harde schijf met uw pc wilt kunnen verbinden. Via USB 2.0, USB 3.0 of allebei.

  Hoe u uw harde schijf precies monteert in de externe harde schijf behuizing, dat vindt u in de handleiding die geleverd wordt bij de externe harde schijf behuizing.

  Het moge duidelijk geworden zijn dat een externe harde schijf kopen genoeg stof tot nadenken kan geven.

  Echter, voor algemeen gebruik hoeft de keuze niet al te moeilijk te zijn. Zogezegd biedt de traditionele harde schijf veel opslagruimte voor relatief weinig geld. Daarbij is een USB-aansluiting snel genoeg om volledig gebruik te kunnen maken van de snelheid van de gemiddelde traditionele harde schijf.

  Dit maakt samengevat een externe harde schijf die voorzien is van een traditionele harde schijf en een USB-aansluiting, een externe harde schijf die geschikt is voor de meeste gebruiksdoelen.

   

  A150A11DL 775626-002 laptop adapter voor HP 150W Slim Cord ZBook 15 G3,W2Y15PA Mobile Workstation PC

  1513,1512 laptop adapter voor Microsoft 24W Charger Surface 2 Windows RT,PC

  ADVENT U40-4S2200-G1L3 voor Advent 9115 5301 serie

  633196-001 PS-6221-7 PCA222 laptop adapter voor HP Power Supply s5-1321cx D10-220P PSU 220W

  AA-PA3N40W AA-PA3NS40/US AD-4019SL PA-1400-24 laptop adapter voor Samsung 40W Slim Power ATIV Book 9 Plus,Lite Series

  ASUS B21N1329 voor ASUS D553M F553M P553 P553MA X453

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :