• Hoe verleng ik de levensduur van mijn laptop batterij?

  Het is altijd ergerlijk als je batterij leeg is, net als je je laptop nodig hebt en er geen stopcontact in de buurt is of je geen powerpack bij je hebt. Hier volgen enkele tips om je batterijduur te verlengen.

  Stel je energiegebruik in

  Zorg dat je de energiebeheerfuncties weet te vinden. In Windows 10 vind je die bij Instellingen en dan SysteemEnergiebeheer en slaapstand. Je kunt ze vaak ook vinden door Start aan te klikken en vervolgens ‘Energiebeheer’ te typen. Op een Mac vind je deze functies in Systeemvoorkeuren (System Preferences) onder Energiestand (Energy Saver). Ga er niet van uit dat de standaardinstellingen op weinig verbruik staan; zet ze op minimum verbruik voordat je van huis gaat.

  Je kunt zelfs Windows laten waarschuwen als het batterijniveau onder een bepaalde grens daalt. Kies in Energiebeheer  Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn, stel de door jouw gewenste grens voor kritieke batterijduur in en zet de waarschuwing en/of actie aan.

  Zet de helderheid van je scherm laag

  Als je bang bent dat je batterij niet lang genoeg mee gaat, is de eerste actie om wat te doen aan de grootste verbruiker: je beeldscherm. Je kunt energie besparen door de helderheid van je scherm zo laag mogelijk te zetten (maar nog wel bruikbaar natuurlijk). Op een Windows-laptop kun je eventueel ook automatische helderheid uitzetten en de helderheid zelf regelen.

  Houd de laptop koel

  Warmte is een batterijkiller, niet alleen op de korte termijn, maar het verkort ook de lange-termijn levensduur. Probeer je laptop zo koel mogelijk te houden en zorg dat ventilatie niet wordt gehinderd: de onderkant of de zijkanten moeten vrij zijn als daar de ventilatieroosters zitten.

  Vermijd volledige ontlading

  De meeste batterijen hebben een beperkt aantal levenscycli, daarna gaat de kwaliteit fors achteruit. Als je batterij op zijn laatste benen loopt, zet dan de laptop uit. Voorkom het gedoe met het weer opladen van een compleet lege batterij totdat hij weer bruikbaar is.

  Zet energie-grootgebruikers (apps, processen en hardware) uit

  Zet achtergrondprocessen en apps die veel energie gebruiken en niet strikt nodig zijn, uit. Ook programma’s die je niet meer gebruikt kun je beter uitzetten (Google Maps bijvoorbeeld). Hetzelfde geldt voor zaken als wifi en bluetooth.

  Gebruik zo mogelijk Hibernate, en niet Standby (Sleep)

  Op beide manieren gebruikt de laptop veel minder energie dan in vol bedrijf. In Standby mode zijn alle acties gestopt en alle open documenten en programma’s worden in het geheugen opgeslagen; de computer is nog steeds aan en gebruikt nog steeds een beetje energie. In Hibernate mode wordt alles opgeslagen op de harde schijf, de computer is uit en gebruikt helemaal geen energie. Als je laptop gedurende een wat langere tijd niet wordt gebruikt, is Hibernate de betere keuze uit het oogpunt van energieverbruik.

  Sluit tabs af, of neem een andere browser

  Je browser is waarschijnlijk de grootverbruiker van al je programma’s. En vooral als je veel tabbladen open hebt staan, slurpt dat energie. Het is beter tabs te sluiten of via een add-on te zorgen dat niet-gebruikte tabs niet in het geheugen staan.

  Sommige browsers gebruiken meer energie dan andere: Chrome en Firefox gaan slechter met geheugengebruik om en gebruiken dus meer energie, Edge (Windows 10), Opera (Windows) en macOS presteren op dit vlak aanzienlijk beter.

   

  19V 3.42A laptop adapter voor ASUS A52F X58L A53E N17908 V85

  504965-001 laptop adapter voor HP Desktop Power Supply unit PSU 504965-001 PC8044 220W HP-D2201C0 New

  ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

  IPAD A1547 voor iPad 6 Air 2nd A1566 A1567 Li-ion 7340mAh 3.76V

  ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

  ASUS A31N1519  voor ASUS X540S X540L X540LA-SI302 X540SA X540S Li-ion 2900mAh 11.25V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :