• Hulpjes voor uw laptop / iPad / Smartphone

  LAPTOPACCU TESTEN EN OPTIMALISEREN

  Als uw laptop niet aan het stopcontact hangt, bent u afhankelijk van één specifiek onderdeel: de accu. Dit is één van de onderdelen waarop wordt bezuinigd bij de meeste laptops. Een accu is een onderdeel dat onderhevig is aan slijtage. Veel goedkope laptops hebben een matige accu om de kosten te drukken. Hier kunt u niet zoveel aan doen. Als u geïnteresseerd bent in de technische speculaties van uw accu heeft Battery­InfoView alle antwoorden in huis. Het programma toont een lijst met onder andere de fabrikant, temperatuur, spanning en stroom. Bij Chemistry ziet u het type accu. In de meest gevallen zal hier Lithium Ion staan.

  Als u wilt weten hoe snel of langzaam uw accu leegloopt (en of dit nog lineair verloopt), kunt u BatteryMon inzetten. BatteryMon toont het ‘leeglopen’ van uw accu in een grafiek en kan dit bijhouden. Zo krijgt u een betere voorspelling hoe lang (of kort) u kunt werken op uw accu.

  De standaard accu-indicator van Windows is zeer summier is. BatteryBar biedt meer mogelijkheden. BatteryBar toont een groot icoontje van een accu in het systeemvak. U ziet in één oogopslag hoelang u nog kunt doorwerken. Klik op het BatteryBar-icoontje om de tijd te wisselen met een percentage.

  Als uw accu nauwelijks meer oplaadt of heel snel leeg is, dan is vervangen de enige optie. De garantie op de accu is meestal slechts enkele maanden. De aanschaf van een compatibele accu is de voordeligste optie. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar hebben vaak meer capaciteit dan de standaard accu van uw laptopfabrikant.

  DOE LANGER MET UW LAPTOP ACCU

  Als u de helderheid van het scherm van uw laptop op 50 procent zet in plaats van 100 procent, kunt u de batterijduur van uw apparaat tot zo’n 10 procent verlengen. Dat lijkt niet veel, maar als u onderweg bent en de laptop echt nodig hebt is het een handige truc die niet ten koste gaat van de prestaties van uw apparaat.

  We hebben een programma voor u gevonden dat eigenlijk standaard op uw laptop cq notebook aanwezig hoort te zijn. Zoals de laptop gebruiker weet, is een accu snel leeg. Windows is een stroom verslinder als het om de accu gaat. Vooral als je de toeters en bellen op Windows mee laat draaien. Een sidebar of het fraaie Aero Glass doet een batterij geen goed. Maar om iedere keer die energie verslinders eerst uit te zetten, daar heeft u vast geen zin in dus laat u het maar zo. Tenminste dat is wat ik denk en doe, als ik achter mijn laptop plaatsneem. Maar er is goed nieuws voor de mobiele “computeraars” die met Windows Vista werken. Er is een knap stukje software op de markt genaamd Vista Battery Saver Public Beta 2 r1 oftewel een batterij cq accu bespaarder.

  BATTERIJBEHEER AANPASSEN

  Windows bewaart alles wat met energiebeheer te maken heeft in energie profielen. Die kunt u bekijken en aanpassen via Hardware en geluiden > Energiebeheer in het configuratiescherm. Gevorderde gebruikers kunnen de profielen tot in de kleinste details bijstellen, maar voor de meeste mensen is het voldoende om te weten dat er drie belangrijke profielen zijn: Gebalanceerd (aanbevolen)Energie­besparing en Hoge prestaties. Werkt u op uw accu? Kies het profiel Energiebesparing. Als de accubelasting niet van belang is, omdat uw laptop aan de adapter hangt, heeft het profiel Gebalanceerd de voorkeur.

  Het beeldscherm is een van de grote stroomvreters van uw laptop. Niet alleen de grootte van het scherm speelt een rol, maar ook de verlichting. Leer hoe u het scherm kunt dimmen via het toetsenbord, bijvoorbeeld via de Fn-toets en de pijltjes. Zodra u op de accu werkt, kunt u snel terugschakelen naar een minder helder scherm. Het moet uiteraard wel leesbaar blijven, dus pas deze instelling aan uw omgeving aan.

  Windows volgt een aantal stappen wanneer de batterij van de laptop bijna leeg is. Bij nog 10 procent energie verschijnt er een waarschuwing dat de batterij bijna leeg is. Bij 7 procent vraagt het systeem u om uw werk op te slaan en de laptop aan te sluiten op netstroom. 5 Procent resterende energie is het moment dat Windows een actie onderneemt die is vastgelegd in energiebeheer. Om die aan te passen opent u Energiebeheer. Dat gaat het snelst door energiebeheer te typen in het zoekveld van het menu Start, gevolgd door een druk op de Enter-toets. In het dialoogvenster dat dan verschijnt, klikt u op De schema-instellingen wijzigen naast het actieve schema. In de volgende stap klikt u op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. In het dialoogvenster dat dan opent, scrollt u naar beneden tot bij Accu. Daar past u Accu bij kritiek accuniveau aan.

  Energie verslinders uitschakelen

  Met uw toestemming worden juist die onderdelen uitgeschakeld die het meeste van uw accu of batterij vergen. En het mooie is dat het totaal automatisch gaat. Zodra het programma merkt dat u alleen de batterij gebruikt, of juist op het moment dat uw batterij over de helft van zijn kunnen is zeg 50%. (dit kunt u zelf instellen in de configuratie van het programma) Op dat moment zorgt het programma ervoor dat de energie verspillers uitgeschakeld worden. Zodra u weer op netstroom aangesloten bent, schakelt al het mooie van Windows weer automatisch in.

  De software start automatisch mee op en laat zich zien door een klein batterijtje in de hoek van uw taakbalk. Door dubbel te klikken op deze batterij kunt u het programma instellen zoals u het graag ziet werken.

  ENERGIEBEHEER

  Het beeldscherm is één van de grootste stroomverbruikers van uw laptop. Zorg er voor dat u het beeldscherm snel uitschakelt. Schakel ook de schermbeveiliging uit. Bekijk de energie-instellingen van uw laptop eens. Misschien kunt u de accu meer sparen dan u denkt. Ga naar Start, Configuratiescherm, Energiebeheer. Op een laptop ziet u meer kolommen en tabbladen. Onder Voorkeurschema’s selecteert u het schema dat zuinig met uw accu omgaat. U stelt bijvoorbeeld in dat uw laptop in de slaapstand of stand-by modus schakelt als het systeem een bepaalde tijd niet actief is. Op het tabblad Geavanceerd geeft u aan welke actie Windows moet ondernemen als u het beeldscherm dicht klapt. U bespaart heel wat energie als u hier de optie Slaapstand kiest.

  Windows is zodanig ontworpen dat de accu van uw laptop een langere levensduur heeft. Hoe? Om te beginnen worden in Windows minder activiteiten uitgevoerd op de achtergrond. De processor van uw pc hoeft dus niet zo hard te werken en verbruikt minder stroom. Andere innovaties zijn dat het afspelen van dvd’s minder stroom kost (handig tijdens een lange vlucht), automatisch dimmen van het scherm, uitschakeling van niet-gebruikte poorten en een nauwkeurigere indicator voor de accuduur. De kans dat u verrast wordt door een lege accu is dus kleiner.

  De omgeving van het energiebeheer in Vista is bereikbaar door:
   • Klik op het Startrondje (Vistalogo)
   • typ energiebeheer
   • Klik Enter

  óf

  • Klik op het Startrondje (Vistalogo)
  • Ga naar Configuratiescherm
  • Kies Systeem en Onderhoud
  • Kies Energiebeheer
  De omgeving van het energiebeheer in Windows7 is bereikbaar via:

  StartHardware en geluiden en Energiebeheer.

  Binnen het energiebeheerspaneel met onder andere de drie voorkeursschema’s: GebalanceerdEnergiebesparing en Hoge prestaties kunt u doorklikken op De schema-instellingen wijzigen. Hier wijzigt u desgewenst de tijd die het moet duren eer het beeldscherm uitgeschakeld wordt of de periode waarna de computer naar de slaapstand zal gaan. Helemaal tot in detail kunt u wijzigingen aanbrengen door weer door te klikken op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen om vele details van de computer in te stellen.

  De hybride slaapstand is een stand die, wanneer de computer die ondersteunt, geopende documenten en programma’s opslaat in zowel het interne geheugen als op de harde schijf. Zelfs bij stroomuitval “onthoudt” de computer de geopende documenten en programma’s. Het stroomverbruik bij gebruik van de hybride slaapstand ligt (iets) hoger dan bij de slaapstand

  In de Sluimerstand worden alle geopende documenten en programma’s ook opgeslagen op de harde schijf. Via Geavanceerde energie-instellingen wijzigen is de sluimerstand, onder het item slaapstand in te schakelen. Van de energiebespaarstanden verbruikt de sluimerstand de minste energie.

  De Aan / Uit-knop in Windows (Vista) kan eenvoudig worden aangepast om de uit-stand te veranderen. Als het Aan / Uit-knopje geel is dan gaat de laptop (of desktop) naar de slaap of hybride stand. Is het knopje rood dan zal de pc geheel gaan afsluiten.

  De procedure om wijzigingen aan te brengen, gaat als volgt:

  • Begin bij Start en typ ‘energiebeheer’,
  • klik op Enter en u komt in Energiebeheer
  • Klik hier op De schema-instellingen wijzigenU komt dan in een scherm waar u de opties voor Slaapstand en het Beeldscherm kunt aanpassen. Ook de helderheid van het scherm wijzigt u eenvoudig via de schuifknop (alleen Windows7).
  • Kies Geavanceerde energie-instellingen wijzigen(Alleen Windows 7, 8 en 10) Wanneer de laptop de accu gebruikt, is het mogelijk om met een lager energieverbruik een video te bekijken door de cpu en de gpu minder hard aan het werk te zetten. Dit gaat wel wat ten koste van de videokwaliteit. Bij Multimedia-instellingen schakelt u bij het afspelen van video de optie Videokwaliteit optimaliseren in en regelt u het energiebeheer voor de processor. Kies bij Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk onder Modus voor energiebesparing de optie Maximale energie­besparing. U kunt er in Windows7 via Instellingen voor de bureaubladachtergrond ook voor kiezen om de diavoorstelling van wallpapers automatisch stop te zetten zodra u werkt op de accu.
  • Verder hebt u nog de mogelijkheid de functie van de Aan/Uit-knoppen en deksel te wijzigen en de Aan/Uit-knop van menu Start
  Het energiebeheer in Windows8:

  De schermbeveiliging schakelt u uit via Charms-balk > Instellingen > Configuratiescherm > Vormgeving en persoonlijke instellingen > Persoonlijke instellingen > Schermbeveiliging. Zorg er wel voor dat uw laptop in stand-by schiet na vijf minuten en uw scherm snel uitschakelt, bijvoorbeeld na twee minuten. U vindt deze instelling via Charms-balk > Instellingen > Pc en apparaten > Stroomverbruik en slaapstand.

  Gratis virusscanner van Microsoft

  Microsoft biedt een gratis virusscanner aan waarmee het de concurrentie aan wil gaan met Symantec en McAfee. De gratis virusscanner heeft als codenaam Morro gekregen, naar Morro de Sao Paolo beach in Brazilië. De nieuwe service wordt door financiele analisten nauwlettend in de gaten gehouden die bezorgd zijn voor dalende verkoopcijfers bij Symantec en McAfee. Microsoft liet weten dat Morro een aantal basisfuncties zal bieden om een breed scala aan virussen te bestrijden. Hiermee gaat ze direct de strijd aan met vergelijkbare low-end producten van Symantec en McAfee die ongeveer 40 dollar per jaar kosten.

  Meerdere beeldschermen instellen

  Van toepassing op deze versies van Windows Vista

  Home Premium

  Business

  Ultimate

  Enterprise

  Wanneer u een extra beeldscherm aansluit op uw mobiele pc, detecteert Windows automatisch het beeldscherm en wordt het bureaublad van uw computer weergegeven. U kunt vervolgens kiezen hoe u het bureaublad wilt weergeven. U kunt de weergave-instellingen aanpassen, zoals de schermresolutie en de kleurdiepte.

  Het beeldscherm handmatig op uw mobiele pc aansluiten

  Als Windows het beeldscherm niet kan identificeren, opent u het dialoogvenster Nieuw beeldscherm gevonden op een van de volgende manieren:

  – Druk op de sneltoets waarmee u een extra beeldscherm inschakelt.

  De sneltoets FN+F5 wordt hiervoor op veel mobiele pc’s gebruikt. Als u wilt weten met welke sneltoets u een extra beeldscherm kunt inschakelen, raadpleegt u de informatie die is meegeleverd bij uw mobiele pc of gaat u naar de website van de fabrikant.

  – U kunt Windows Mobiliteitscentrum als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Configuratiescherm, klik op Draagbare computer, en klik vervolgens op Windows Mobiliteitscentrum.

  – Klik vervolgens op de tegel Extern beeldscherm op Beeldscherm aansluiten.

  – Selecteer in het dialoogvenster Nieuw beeldscherm gevonden een van de volgende opties en klik op OK.

  Gespiegeld.Hiermee spiegelt, of dupliceert, u uw bureaublad op elk beeldscherm dat u aansluit. Gespiegeld is de standaard­weergaveoptie. Deze optie is nuttig als u uw mobiele pc wilt gebruiken om een presentatie te geven met een projector of een vast beeldscherm in een vergaderruimte, zoals een aan de muur bevestigd plasmascherm of een tv-monitor.

  Uitgebreid. Hiermee wordt uw desktop uitgebreid over alle beeldschermen waarmee u verbinding hebt. Deze optie is nuttig als u uw bureaubladgebied wilt vergroten.

  Alleen extern beeldscherm. Hiermee wordt uw bureaublad weergegeven op elk beeldscherm dat u aansluit, maar niet op het beeldscherm van uw mobiele computer. Deze optie is nuttig als u een mobiele pc gebruikt en u accustroom wilt besparen. U kunt deze optie ook gebruiken wanneer u een dvd afspeelt op een mobiele pc die het afspelen van video’s op volledig scherm ondersteunt op maar één beeldscherm.

  Als Windows het beeldscherm dat u aansluit niet kan identificeren, worden automatisch de laatste beeldscherminstellingen toegepast die u hebt gebruikt voor dat type beeldscherm en wordt er gevraagd of u de instellingen wilt behouden. Klik op OK om deze instellingen te behouden.

  Als u op Annuleren klikt, of niets doet, wordt het dialoogvenster Beeldscherm­instellingen weergegeven, zodat u de beeldscherminstellingen handmatig kunt selecteren.

   

  741727-001 laptop adapter voor HP Pavilion 740015-002 HSTNN-CA40 740015-001 19.5v 45w 2.31a

  19.5V 4.62A 90W Car adapter replacement for dell 9T215 PA-10 

  ASUS A41N1424 voor ROG ZX50 ZX50J ZX50JX GL552J GL552JX

  DELL JWPHF R795X voor DELL XPS L401x L501x L701x serie

  0957-2385 laptop adapter voor HP 1518 1510 1010 Printer 22v 455ma Charger

  DELL Y1FGD F7HVR voor Dell Inspiron 15 7000 7537 serie 

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :