• Hulpjes voor uw laptop / iPad / Smartphone

  HET BEELD VAN MIJN LAPTOP STAAT OP Z’N KOP!

  Wat er nu weer gebeurt, loopt de poes over het toetsenbord en nu staat plotseling het beeld van mijn laptop op z’n kop. Dat is bijzonder lastig, want probeer maar eens bij de instellingen voor het beeldscherm te komen, de muis gaat steeds de verkeerde kant op, er is nauwelijks nog te werken met het apparaat. De beeldscherminstellingen vinden is een ding, maar dan nog veranderen.

  Met behulp van sneltoetsen is het probleem zo weer verholpen. Onderstaande toetsencombinaties werken voor de Intel Graphics Media Accelerator Driver, maar mogelijk ook voor andere systemen. U kunt de volgende toetsencombinaties gebruiken:

  Ctrl+Alt+F12: beeldscherm eigenschappen oproepen,

  Ctrl+Alt+F1: schakel een aangesloten monitor in,

  Ctrl+Alt+F3: schakel notebook in.

  En met behulp van de pijltjes:

  Ctrl+Alt+Left: roteer het beeldscherm 90 graden linksom,

  Ctrl+Alt+Right: roteer het beeldscherm 90 graden rechtsom,

  Ctrl+Alt+Down: roteer het beeldscherm 180 graden,

  Ctrl+Alt+Up: standaard (normaal) beeldscherm instellen.

  Om te voorkomen dat dit nog eens voorkomt, kunt u de optie roteren uitschakelen. Druk op Ctrl+Alt+F12, kies scherminstellingen en verwijder het vinkje voor de optie Rotatie inschakelen.

  READYBOOST

  U kunt het werkgeheugen van uw Vista of Windows7/8-laptop (tijdelijk) uitbreiden met een geschikte usb-stick. Dat is bijvoorbeeld handig als u een programma wilt gebruiken dat veel vraagt van de systeembronnen. Omdat u niets hoeft te installeren, werkt het zeer eenvoudig. Controleer vooraf op de verpakking of de usb-stick met ReadyBoost overweg kan. U stopt het flashgeheugen in uw computer, dan verschijnt het venster Automatisch afspelen. Hierin klikt u helemaal onder aan de lijst op de optie De computer versnellen. U kunt ReadyBoost ook starten door in de Verkenner met de rechter muisknop op de usb-stick te klikken en daarna Eigenschappen te kiezen. Dan verschijnt het venster met de eigenschappen van de usb-stick. Selecteer het tabblad ReadyBoost.en kies Dit apparaat gebruiken. Vervolgens kunt u daaronder instellen hoeveel ruimte op de stick mag worden gebruikt om de computer sneller te maken. Voor het beste resultaat kiest u een waarde tussen één- en driemaal de hoeveelheid van het interne geheugen van uw pc. Klik daarna op OK.

  HIJ WORDT NIET WAKKER

  Sommige computers vallen in slaap en worden niet meer wakker. Controleer bij uw laptop of het batterijlampje en het lampje met het “maantje” aan zijn. Die geven achtereenvolgens aan dat de computer stroom heeft en dat deze nog in de Slaapstand staat. Is één van beide lampjes uit, dan is de batterij van uw computer leeg. Vorzie de computer weer van stroom en het probleem is opgelost. U kunt dan bepalen of dat eenmalig is of dat het vaker gebeurt. Schakel de computer uit. Wanneer die weer goed start, laat u die aanstaan totfat de modus Stand-by weer actief wordt. Kijk dan of de computer wakker wil worden. Lukt dat niet, kijk dan in de paragraaf hieronder: Software energiebeheer repareren.

  Is het probleem eenmalig dan heeft een bepaald programma waarschijnlijk de geest gegeven tijdens het slapen. Het is lastig ter bepalen welk programma de boosdoener is, dus bespaar u de tijd en moeite.

  Als dit niet helpt, schakel stand-by dan uit of gebruik uw Stand-by op het beeldscherm. Laat het systeem en de harde schijven aan, maar laat de computer na een bepaalde tijd het beeldscherm uitschakelen.

  SOFTWARE VOOR ENERGIEBEHEER REPAREREN

  Vreemd genoeg wordt de hardware voor energiebeheer in uw computer niet bestuurd vanuit het pictogram Energiebeheer in het configuratiescherm. U moet apparaatbeheer gebruiken om de hardware voor energiebeheer te vinden. Van daaruit kunt u het stuurprogramma dat de zaken regelt opnieuw installeren. Dat is een lastige procedure, maar vaak de oplossing voor de problemen met energiebeheer van uw pc.

  Voer de volgende stappen uit:

  • Ga naar het ConfiguratieschermDat kan via de Startknop.
  • Klik op Systeem.Nu verschijnt het dialoogvenster Systeemeigenschappen.
  • Klik op het tabblad Hardware.
  • Klik op de knop Apparaatbeheer.Nu verschijnt het venster Apparaatbeheer.
  • Open het onderdeel Systeemapparaten. Het staat ergens onder in de lijst.
  • Zoek het onderdeel voor energiebeheer of ACPIDit is het lastigste gedeelte. Het systeem voor energiebeheer van uw pc heeft een unieke naam. Daar moet u dus naar zoeken. Hoe het ook zij, het pictogram moet ofwel Energiebeheer (of Power Management) of ACPI in de naam hebben.
  • Open het onderdeel voor energiebeheer om het dialoogvenster Eigenschappen weer te geven.
  • Klik op het tabblad Stuurprogramma in het dialoogvenster Eigenschappen.
  • Klik op de knop Stuurprogramma bijwerken.
  • Volg de stappen in de wizard om een nieuw stuurprogramma te selecteren.Volg de instructies op het scherm. Als u verbinding mert internet moet maken om de website voor Windows Update te bezoeken, doet u dat.
  • Klik op de knop Volgende om u een weg te banen door de wizard en beantwoord onderweg alle vragen.
  • Wanneer het proces voltooid is, start u de computer weer zoals aangegeven of volgt u de andere stappen die de wizard opgeeft.Sluit alle vensters of dialoogvensters die u nog open hebt staan.

  Herinstallatie van de software moet uw problemen met energiebeheer oplossen. Zo niet, dan moet u maar naar de website van de fabrikant en op zoek gaan naar updates of nieuwe software.

  NOTEBOOK HARDWARE CONTROL

  Het is goed om in de gaten te houden wat de conditie is van vitale onderdelen van uw draagbare systeem. Een programma dat daarbij helpt.Na de installatie ziet u enkele pictogrammen in het systeemvak staan. Zo controleert u gemakkelijk de resterende batterijlading en bekijkt u de kloksnelheid. Deze freeware tool is een nuttig hulpje om precies te bepalen in wat voor staat uw notebook verkeert. Handig is de optie die automatisch uw schijf en processor uitschakelt als deze onderdelen te heet worden. Notebook Hardware Control geeft niet alleen informatie over uw systeem. Het is ook een goed hulpmiddel om uw accuduur te verlengen. Als u lichte werkzaamheden op uw notebook uitvoert, hoeft het systeem niet continu op volle kracht te draaien. Open het programma en navigeer naar het tabbald CPU Speed. Kies het schema dat zorgt voor optimale prestaties of voor een langere accuduur. In dit scherm vindt u ook enkele mogelijkheden om de kloksnelheid aan te passen. Bovendien wijzigt u rechtstreeks het Windows energieschema zonder dat u het Configuratieschema bezoekt.

  Een vitaal onderdeel van uw laptop is de harde schijf. Er zijn harde schijven die twaalf jaar meegaan, maar er zijn ook exemplaren die al na een jaar de geest geven. Reden genoeg om de conditie van uw harde schijf te controleren. Het gratis programma CrystalDiskInfo geeft u inzicht in die conditie. Er is een desktopversie met reclame en een draagbare editie zonder.

  Vermijd het mee installeren van de Linkury Smartbar. Aan overbodige browserbalken heeft u geen behoefte.

  Wanneer het programma start, ziet u onmiddellijk hoe het gesteld is met de conditie van de harde schijf. Een groene of blauw knop (naar gelang het thema) betekent dat de schijf gezond is. Een gele kleur wijst op problemen. Rood betekent dat u onmiddellijk een reservekopie moet maken, omdat de schijf dichtbij een crash staat.

  De desktopversie nestelt zich na de installatie in het systeemvak. Vandaar kunt u de temperatuur van de harde schijf in de gaten houden en het controlepaneel openen. Dit programma ondersteunt ook externe harde schijven die via usb verbonden zijn. Naast de gezondheidstoestand en de temperatuur ziet u het volume, het aantal keren dat de schijf is aangezet en het aantal bedrijfsuren dat die al heeft gedraaid. Het programma toont bovendien het serienummer van de harde schijf. Die informatie kan belangrijk zijn, wanneer u een beroep doet op garantie.

  LAPTOP WORDT STEEDS TRAGER

  Uw laptop werkt na zo’n jaar of twee steeds langzamer. Een oorzaak kan zijn een te hoog oplopen van de temperatuur van de processor, het geheugen en het moederbord. Dat is in de Bios-setup na te kijken, of met het programma CrystalDiskInfo. Blijkt de temperatuur inderdaad te hoog? Dan heeft u daar een oorzaak gevonden. De laptop schakelt namelijk automatisch een tandje terug om oververhitting te voorkomen

  Kijk ook naar het energiebeheer van de laptop. Ook dat kan de laptop trager laten werken bijvoorbeeld om batterijstroom te sparen.

  Tenslotte, hoe zit het met  de hoeveelheid RAM-geheugen? RAM-geheugen bijsteken is ook goed voor een versnelling.

  VEILIG WERKEN MET IPAD / SMARTPHONE

  Het is verstandig om niet al te veel belangrijke documenten op uw mobiele telefoon te laten staan. Denk daarom altijd aan een aantal veiligheidsaspecten.

  Verbindingen uit

  Uw draadloze verbindingen geven toegang tot vele soorten netwerken. Ze zorgen echter ook voor het risico dat insluipers toegang krijgen. Een onbeveiligde Bluetooth-verbinding is immers snel gemaakt, en als u alles open en bloot onbeveiligd op de schijf van de telefoon hebt staan, kan het verkeerd aflopen. Zet wifi- en Bluetooth-verbindingen daarom altijd uit en gebruik ze alleen om verbindingen te maken die u echt vertrouwt.

  Niet automatisch inloggen

  Tegenwoordig kunt u uw telefoon voor veel meer zaken gebruiken dan alleen voor het downloaden en lezen van documenten. U kunt er zelfs uw bankzaken mee regelen. Wees daarom alert op knoppen en opties zoals

  Automatisch inloggen en

  Wachtwoord onthouden. Uiteraard werkt het allemaal stukken sneller wanneer u met één druk op de knop in Dropbox zit en via een enkele druk op de knop uw banksaldo leest. Als u uw telefoon kwijtraakt of het toestel wordt gestolen, zit u echter gigantisch in de knoei. Eenieder kan dan ongestoord bestanden lezen, verwijderen en nog veel meer ellende aanrichten.

  Virussen

  Applicaties zijn niet alleen te downloaden via de Android Market, Ovi Store en App store, maar ook via de internetbrowser van uw computer. U zet ze dan via een (wifi-)verbinding op de telefoon en klaar is Kees. Helaas kunt u hiermee ook schadelijke software binnenhalen, zodat er Trojaanse Paarden of andere virussen op uw telefoon terechtkomen. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld spam-smsjes worden verstuurd vanaf uw toestel, wat resulteert in torenhoge telefoon­rekeningen. Denk daarom, net als bij uw normale computer, goed na over wat u installeert. Installeer desnoods een virusscanner en een back-upmanager van een betrouwbaar softwarebedrijf.

  HET BEELD VAN MIJN LAPTOP STAAT OP Z’N KOP!

  Wat er nu weer gebeurt, loopt de poes over het toetsenbord en nu staat plotseling het beeld van mijn laptop op z’n kop. Dat is bijzonder lastig, want probeer maar eens bij de instellingen voor het beeldscherm te komen, de muis gaat steeds de verkeerde kant op, er is nauwelijks nog te werken met het apparaat. De beeldscherminstellingen vinden is een ding, maar dan nog veranderen.

  Met behulp van sneltoetsen is het probleem zo weer verholpen. Onderstaande toetsencombinaties werken voor de Intel® Graphics Media Accelerator Driver, maar mogelijk ook voor andere systemen. U kunt de volgende toetsencombinaties gebruiken:

  Ctrl+Alt+F12: beeldscherm eigenschappen oproepen,

  Ctrl+Alt+F1: schakel een aangesloten monitor in,

  Ctrl+Alt+F3: schakel notebook in.

  En met behulp van de pijltjes:

  Ctrl+Alt+Left: roteer het beeldscherm 90 graden linksom,

  Ctrl+Alt+Right: roteer het beeldscherm 90 graden rechtsom,

  Ctrl+Alt+Down: roteer het beeldscherm 180 graden,

  Ctrl+Alt+Up: standaard (normaal) beeldscherm instellen.

  Om te voorkomen dat dit nog eens voorkomt, kunt u de optie roteren uitschakelen. Druk op Ctrl+Alt+F12, kies scherminstellingen en verwijder het vinkje voor de optie Rotatie inschakelen.

  Het is verstandig om niet al te veel belangrijke documenten op uw mobiele telefoon te laten staan. Denk daarom altijd aan een aantal veiligheidsaspecten.

  Verbindingen uit

  Uw draadloze verbindingen geven toegang tot vele soorten netwerken. Ze zorgen echter ook voor het risico dat insluipers toegang krijgen. Een onbeveiligde Bluetooth-verbinding is immers snel gemaakt, en als u alles open en bloot onbeveiligd op de schijf van de telefoon hebt staan, kan het verkeerd aflopen. Zet wifi- en Bluetooth-verbindingen daarom altijd uit en gebruik ze alleen om verbindingen te maken die u echt vertrouwt.

  Niet automatisch inloggen

  Tegenwoordig kunt u uw telefoon voor veel meer zaken gebruiken dan alleen voor het downloaden en lezen van documenten. U kunt er zelfs uw bankzaken mee regelen. Wees daarom alert op knoppen en opties zoals

  Automatisch inloggen en

  Wachtwoord onthouden. Uiteraard werkt het allemaal stukken sneller wanneer u met één druk op de knop in Dropbox zit en via een enkele druk op de knop uw banksaldo leest. Als u uw telefoon kwijtraakt of het toestel wordt gestolen, zit u echter gigantisch in de knoei. Eenieder kan dan ongestoord bestanden lezen, verwijderen en nog veel meer ellende aanrichten.

  Virussen

  Applicaties zijn niet alleen te downloaden via de Android Market, Ovi Store en App store, maar ook via de internetbrowser van uw computer. U zet ze dan via een (wifi-)verbinding op de telefoon en klaar is Kees. Helaas kunt u hiermee ook schadelijke software binnenhalen, zodat er Trojaanse Paarden of andere virussen op uw telefoon terechtkomen. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld spam-smsjes worden verstuurd vanaf uw toestel, wat resulteert in torenhoge telefoon­rekeningen. Denk daarom, net als bij uw normale computer, goed na over wat u installeert. Installeer desnoods een virusscanner en een back-upmanager van een betrouwbaar softwarebedrijf.

  ENERGIE GEBRUIK BEKIJKEN ONDER WINDOWS

  Windows heeft vanaf Windows7, 8 en 10 een handig hulpmiddel om te kijken hoe u het energiegebruik van uw laptop en randapparatuur kunt verbeteren. Ga naar Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires. Klik met de rechter muisknop op Opdrachtprompt en kies Als administrateur uitvoeren. Typ het commando powercfg /energy en druk op Enter. Uw computer wordt een minuut geanalyseerd, waarna u het energierapport middels een html-pagina bekijkt in een browser. Hier vindt u fouten waarschuwingen en andere informatie over energieverbruik. U kunt aan de hand daarvan controleren of het nodig is om maatregelen te nemen. Hieronder leest u hoe u het rapport kunt genereren.

  1. Start Command Prompt als Administrator. (Rechts klikken en kiezen voor Uitvoeren als Administrator).

  2. Type daarna: powercfg /energy.

  3. Dan ziet u dat de test is voltooid en is opgeslagen in: C:\Windows\System32\energy-report.html

  Touchscreen werkt niet

  Het kan voorkomen dat uw aanraakscherm het ineens niet meer doet. Allereerst kunt u uw apparaat opnieuw starten. Maar dat lost niet alles op. Dus als het probleem blijft bestaan, volg dan de tips die hieronder staan. Die tips gaan ervan uit dat uw apparaat op Windows 8 of 8.1 draait.

  – Vet en vuil kunnen de sensoren van het scherm in de war brengen of blokkeren, dus maak het scherm schoon. Als u nog steeds problemen hebt, gebruik dan de Calibration-tool van Windows 8. Ga naar de Search Charm en typ calibrate. Selecteer Calibrate the screen for pen or touch input. Als de Reset-knop niet grijs is, klik erop. Klik anders op Calibrate en kijk of het programma helpt.

  – Nog steeds niet goed? Het is tijd om te proberen om drivers opnieuw te installeren. In de Search Charm typt udevice manager en selecteert u Device Manager. Open het Human Interface Devices-gedeelte. Zoek het aanraakscherm op; het heet waarschijnlijk HID-compliant touch screen. Klik er met de rechter muisknop op. Als het pop-up-menu de optie Enable bevat, dan was dat het probleem. Klik erop. Zo niet, selecteer Update Driver Software. Gebruik C:\ als locatie om de harde schijf volledig te doorzoeken, en zorg dat Include subfolders is aangevinkt. Lukt dat niet, probeer het dan opnieuw, maar kies deze keer Update Driver Software en Search automatically for updated driver software.

  – Werkt dat ook niet, klik dan met de rechter muisknop opnieuw op het aanraakscherm, selecteer Uninstall, en bevestig uw keuze. Start de computer opnieuw op. De driver die met de computer is meegeleverd wordt dan automatisch opnieuw geïnstalleerd.

  – Nog steeds niks? Ga naar de website van de fabrikant en kijk of daar een geüpdatete driver te vinden is. Maar let op dat deze ook echt voor uw model is.

  – Het kan dat er met de driver niks mis is, maar dat een andere instelling in Device Manager uw aanraakscherm blokkeert. Ga terug naar het HID-compliant touch screen in Device Manager en klik met de rechter muisknop op USB Input Device. (Als er meer dan een staat, probeer ze dan stuk voor stuk.) Selecteer Properties. Klik op het tabblad Power Management. Haal het vinkje weg bij Allow the computer to turn off this device to save power. Dit kan uw probleem oplossen, maar dat betekent wel dat uw computer meer energie zal verbruiken, waardoor de batterijduur korter wordt.

  – Als helemaal niets werkt, is er waarschijnlijk een probleem met de hardware. Dan is de enige oplossing om het apparaat te laten repareren.

  APK voor uw harde schijf

  ENERGIE GEBRUIK BEKIJKEN ONDER WINDOWS

  Windows heeft vanaf Windows7, 8 en 10 een handig hulpmiddel om te kijken hoe u het energiegebruik van uw laptop en randapparatuur kunt verbeteren. Ga naar Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires. Klik met de rechter muisknop op Opdrachtprompt en kies Als administrateur uitvoeren. Typ het commando powercfg /energy en druk op Enter. Uw computer wordt een minuut geanalyseerd, waarna u het energierapport middels een html-pagina bekijkt in een browser. Hier vindt u fouten waarschuwingen en andere informatie over energieverbruik. U kunt aan de hand daarvan controleren of het nodig is om maatregelen te nemen. Hieronder leest u hoe u het rapport kunt genereren.

  1. Start Command Prompt als Administrator. (Rechts klikken en kiezen voor Uitvoeren als Administrator).

  2. Type daarna: powercfg /energy.

  3. Dan ziet u dat de test is voltooid en is opgeslagen in: C:\Windows\System32\energy-report.html

  Touchscreen werkt niet

  Het kan voorkomen dat uw aanraakscherm het ineens niet meer doet. Allereerst kunt u uw apparaat opnieuw starten. Maar dat lost niet alles op. Dus als het probleem blijft bestaan, volg dan de tips die hieronder staan. Die tips gaan ervan uit dat uw apparaat op Windows 8 of 8.1 draait.

  – Vet en vuil kunnen de sensoren van het scherm in de war brengen of blokkeren, dus maak het scherm schoon. Als u nog steeds problemen hebt, gebruik dan de Calibration-tool van Windows 8. Ga naar de Search Charm en typ calibrate. Selecteer Calibrate the screen for pen or touch input. Als de Reset-knop niet grijs is, klik erop. Klik anders op Calibrate en kijk of het programma helpt.

  – Nog steeds niet goed? Het is tijd om te proberen om drivers opnieuw te installeren. In de Search Charm typt udevice manager en selecteert u Device Manager. Open het Human Interface Devices-gedeelte. Zoek het aanraakscherm op; het heet waarschijnlijk HID-compliant touch screen. Klik er met de rechter muisknop op. Als het pop-up-menu de optie Enable bevat, dan was dat het probleem. Klik erop. Zo niet, selecteer Update Driver Software. Gebruik C:\ als locatie om de harde schijf volledig te doorzoeken, en zorg dat Include subfolders is aangevinkt. Lukt dat niet, probeer het dan opnieuw, maar kies deze keer Update Driver Software en Search automatically for updated driver software.

  – Werkt dat ook niet, klik dan met de rechter muisknop opnieuw op het aanraakscherm, selecteer Uninstall, en bevestig uw keuze. Start de computer opnieuw op. De driver die met de computer is meegeleverd wordt dan automatisch opnieuw geïnstalleerd.

  – Nog steeds niks? Ga naar de website van de fabrikant en kijk of daar een geüpdatete driver te vinden is. Maar let op dat deze ook echt voor uw model is.

  – Het kan dat er met de driver niks mis is, maar dat een andere instelling in Device Manager uw aanraakscherm blokkeert. Ga terug naar het HID-compliant touch screen in Device Manager en klik met de rechter muisknop op USB Input Device. (Als er meer dan een staat, probeer ze dan stuk voor stuk.) Selecteer Properties. Klik op het tabblad Power Management. Haal het vinkje weg bij Allow the computer to turn off this device to save power. Dit kan uw probleem oplossen, maar dat betekent wel dat uw computer meer energie zal verbruiken, waardoor de batterijduur korter wordt.

  – Als helemaal niets werkt, is er waarschijnlijk een probleem met de hardware. Dan is de enige oplossing om het apparaat te laten repareren.

  APK voor uw harde schijf

   

  SAMSUNG EB-BT705FBC voor GALAXY Tab S 8.4 T700 T705 EB-BT705FBC 4900mAh +Tools Li-ion 4900mAh 3.8V

  ACER AP13B8K 4lcp6/60/80 voor Acer Aspire V5 M5-583P V5-572P V5-572G Li-ion 3560mAh 15.2V

  TOSHIBA PA5149U-1BRS voor Toshiba Tecra Z40T-A1410 Z50-A-11H Li-ion 60Wh/3860mAh 14.4V

  LENOVO L15L4PC0 voor Lenovo IdeaPad 710S 710S-13ISK Li-ion 6055mah/46Wh 7.6V

  A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

  PA-5M10 laptop adapter voor Dell Alienware M15X 899CSB 150W Slim AC/DC Adapter Charger

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :