• iOS 10 beschikbaar: dit moet je weten voor je updatet

    Apple start vandaag, dinsdag 13 september, met dewereldwijde uitrol van iOS 10, de nieuwste versie van het besturingsssyteem voor iPhone, iPod en iPad. We verwachten dat de update in België en Nederland omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn via een over-the-air-update of iTunes.

    Voor je gaat updaten sommen we hieronder nog een aantal praktische zaken op die je best in rekening neemt om het updateproces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

    1. Is mijn toestel compatibel?

    iOS 10 zal standaard geïnstalleerd staan op de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus, en werkt daarnaast op alle iPhones sinds de iPhone 5, alle iPads sinds de iPad mini 2 en de recentste iPod touch. Staat je apparaat in onderstaande lijst, dan kan je de update in principe installeren.

    • iPhone 5
    • iPhone 5c
    • iPhone 5s
    • iPhone 6
    • iPhone 6 Plus
    • iPhone 6s
    • iPhone 6s Plus
    • iPhone SE
    • iPhone 7
    • iPhone 7 Plus
    • iPad 4
    • iPad Air
    • iPad Air 2
    • iPad mini 2
    • iPad mini 3
    • iPad mini 4
    • iPad Pro 9,7 inch
    • iPad Pro 12,9 inch
    • iPod touch 6e generatie

    Voor bovenstaande modellen wordt de update weliswaar officieel door Apple ondersteund, maar voor de oudere toestellen is de kans reëel dat je toestel na de update niet meer zo soepel werkt als voorheen. Bovendien krijgen oudere toestellen ook niet altijd toegang tot alle nieuwe functies die Apple in een nieuwe versie van iOS introduceert. Toch raden wij aan om de update uit te voeren als je toestel compatibel is. Alleen op die manier ben je beschermd tegen misbruik van lekken in het besturingssysteem.

    2. Wat is er nieuw?

    iOS 10 is een mijlpaalversie voor Apple en brengt volgens het bedrijf heel wat grote veranderingen met zich mee. Een volledig overzicht van de nieuwigheden vind je in dit artikel, maar we vatten de belangrijkste zaken kort voor je samen:

    • Rijke meldingen. In iOS 10 kan je veel sneller met apps interageren via de meldingen op het ontgrendelscherm. Zo kan je bijvoorbeeld onmiddellijk antwoorden op een chatbericht, zonder de Berichten-app te openen. Ook de mogelijkheden voor widgets worden uitgebreider en met de nieuwe functie ‘Raise to wake’ activeer je het scherm automatisch wanneer je je iPhone of iPad optilt.
    • Berichten. De Berichten-app krijgt heel wat nieuwe functies in iOS 10 en wordt ook opengesteld voor externe ontwikkelaars om hun eigen functionaliteit aan toe te voegen. Denk aan verrijkte links, grotere emoji, bubbeleffecten, verschillende lettertypen en integratie met andere apps.
    • Standaardapps verwijderen. iOS 10 laat eindelijk toe om apps die standaard geïnstalleerd staan op je toestel te verwijderen. Al moet je dat eerder als het verbergen van apps beschouwen, want er blijven wel nog altijd een paar kernbestanden op je toestel achter, voor als je de apps later toch opnieuw wil installeren.
    • Siri wordt slimmer. Siri wordt zich beter bewust van omgeving en context, zodat de spraakassistent betere suggesties kan doen. Apple gebruikt deep learning om de assistent steeds slimmer te maken, hoe vaker je ze gebruikt. Om Siri nog meer mogelijkheden te geven, wordt het platform opengesteld voor ontwikkelaars.
    • Beter fotobeheer. De Foto’s-app krijgt een geavanceerde sorteer- en zoekfunctie om objecten, mensen en scènes in je foto’s te herkennen. Het verschil met bijvoorbeeld Google Foto’s, is dat alle artificiële intelligentie die hiervoor nodig is lokaal op je toestel gebeurt. Er wordt dus geen informatie in de cloud bewaard.
    • Apple Maps en Music. Deze apps krijgen allebei een nieuwe lik verf. Apple Music werd van de grond af opnieuw opgebouwd, terwijl Maps vooral intelligenter wordt en voortaan beter moet kunnen voorspellen welke informatie nuttig voor je is op een bepaald moment.
    • Apple Home. Home is een nieuwe app in iOS 10 en dient als toegangspoort tot al je HomeKit-apparaten, als je die tenminste hebt. HomeKit is Apples oplossing voor het internet of things. Steeds meer fabrikanten brengen producten die de standaard ondersteunen op de markt.

    3. Hoe bereid ik mijn toestel voor?

    Ben je overtuigd dat je iOS 10 op je iPhone, iPod of iPad wilt installeren, dan zijn er een paar zaken die je nu al kan doen om de update zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

    Updaten – Zorg er eerst en vooral voor dat je toestel helemaal up-to-date is. Navigeer naar de instellingen en kies vervolgens voor ‘Algemeen’, ‘Info’. Hier zie je welke versie van iOS op je apparaat draait. Staat er iOS 9.3.5 dan ben je safe. Draait er een oudere versie, dan moet je nog even updaten.

    Back-up – Vervolgens doe je er goed aan om een back-up te maken naar iCloud of iTunes, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de update.

    • iCloud: Navigeer op je toestel naar ‘Instellingen’, ‘iCloud’, ‘Reservekopie en opslag’ en kies voor de optie ‘Maak nu reservekopie’.
    • iTunes: Sluit je toestel aan op een computer met iTunes. Klik in iTunes op het menu ‘Archief’ en navigeer naar ‘Apparaten’, ‘Maak reservekopie’.

    Een meer uitgebreide uitleg over het maken van een reservekopie en hoe je die vervolgens terug op je toestel zet, kan je in dit document nalezen.

    Plaats maken – Ten slotte zal je mogelijk plaats moeten maken op je toestel om de update te kunnen downloaden en installeren. De installatie van iOS 10 vereist ongeveer 1,8 GB beschikbare ruimte op je toestel. Dat is op zich niet onoverkomelijk, maar sowieso is dit een uitgelezen moment om eens door je applicaties te gaan en apps te verwijderen die je zelden of nooit gebruikt. Je kan er ook voor opteren om je foto’s en video’s – na apps waarschijnlijk de grootste slokoppen op je toestel – naar de cloud te verhuizen om zo plaats te winnen.

    4. Hoe krijg ik de update zo snel mogelijk op mijn toestel?

    We verwachten dat iOS 10 bij ons op 13 september omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn. Dat betekent echter niet dat je de update klokslag zeven uur op je iPhone of iPad zal zien verschijnen. iOS draait op honderden miljoenen apparaten. Als al die gebruikers op hetzelfde moment de update beginnen downloaden, zouden de servers van Apple het begeven onder al dat verkeer. De update wordt daarom gefaseerd uitgerold, waardoor het even kan duren voor jouw toestel aan de beurt is.

    Je iPhone of iPad controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn, maar je kan het ook handmatig controleren. Open de instellingen en navigeer naar ‘Algemeen’, ‘Software-update’. Je toestel zoekt nu naar beschikbare updates. Is de update beschikbaar, dan druk je op ‘Download’ om hem binnen te halen. Om naar updates te zoeken via iTunes, verbind je het apparaat met je computer. In iTunes selecteer je de iPhone of iPad onder ‘Apparaten’ en kies je voor ‘Zoek naar update’ in het paneel ‘Overzicht’. Als er een update beschikbaar is, kies je voor ‘Download en werk bij’. Koppel het toestel pas los nadat de update voltooid is.

    Heb je ‘s avonds laat nog steeds geen update binnen, zorg dan dat je apparaat is aangesloten op een voedingsbron en verbonden met het wifi-netwerk. Je toestel zoekt ‘s nachts verder naar een update en met een beetje geluk staat hij de volgende ochtend voor je klaar.

    Ten slotte is er ook nog een manier om de update te forceren als je echt niet langer kan wachten. Die methode vereist wel dat je je inschrijft voor het bètaprogramma van iOS. Hoe je precies te werk gaat,lees je hier.

    5. Moet ik wel onmiddellijk updaten?

    De lokroep van een nieuw besturingssysteem klinkt luid en het is verleidelijk om de update meteen te installeren van zodra hij op je toestel verschijnt. Maar is dat ook een goed idee?

    Heel wat gebruikers zullen hetzelfde idee hebben en hun toestellen dinsdagavond zo snel mogelijk proberen updaten. Het is daarom niet uit te sluiten dat de servers toch overbelast raken en de download traag verloopt of er problemen opduiken bij de installatie. In dat geval kan je alleen maar geduld hebben en het later nog eens proberen.

    Daarnaast zijn er nog een aantal potentiële redenen om de update uit te stellen:

    • Ondanks een uitgebreide bètatest zitten er wellicht nog enkel bugs in de eerste release van iOS 10.
    • Sommige apps zullen nog niet zijn aangepast aan iOS 10, waardoor ze mogelijk niet goed meer werken.
    • Oudere toestellen kunnen trager gaan werken na de update, ook al zijn ze officieel compatibel met iOS 10.
    • Opnieuw downgraden naar een oudere versie is allesbehalve eenvoudig en zelfs riskant.
    • Wie zijn iPhone of iPad als bedrijfstoestel gebruikt, zal mogelijk vanuit het bedrijf worden afgeraden om onmiddellijk te updaten vanwege compatibiliteitsproblemen.
    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    Tags Tags : , , , , , , ,
  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :