• iOS 11 is Apple's Vista

  De bugs in iOS 11 zijn van een ander kaliber dan normaal: ze geven aan dat Apple geen controle heeft over basale ontwikkelzaken en interne developers te weinig met elkaar praten. Komt dit nog wel goed?

  Ik heb al tijden diverse problemen met Apple's besturingssysteem voor iPad en iPhones. Het lijkt erop dat elke nieuwe versie van iOS Wi-Fi op een heel nieuw en frisse manier verstiert. Maar iOS 11 boort nieuwe frustratieniveaus aan. Sinds het OS verscheen in september vorig jaar stapelden de problemen zich op.

  Accuproblemen

  Binnen één week nadat iOS werd uitgebracht, kwam de eerste patch al uit, versie 11.0.1. Waarom? Omdat gebruikers klaagden dat hun accuduur aan gort was gegaan. Dat klopte ook. Beveiligingsbedrijf Wandera documenteerde hoe iOS11 de accu belastte.

  Door 50.000 iPhone- en iPad-gebruikers te bekijken op hun netwerken konden ze het verschil tussen iOS 10 en 11 vergelijken. De accu van iOS 11-gebruikers ging twee keer sneller leeg dan die van iOS 10-gebruikers.

  Foutieve letters

  Vraag me niet hoe, maar als je in iOS 11.0 de letter 'i' typte, werd dat 'A' en een symbool. Hoe veroorzaak je zo'n probleem in vredesnaam? Dit is de basis van UI: als je op een toets drukt, moet het corresponderende teken verschijnen. De eerste versie had meer problemen, zoals prestatieverlies, bevroren interfaces en falende toestellen. Dit bleef het geval bij drie verschillende kleinere patches.

  Zes patches

  Dus Apple kwam met een grotere patch: iOS 11.1. Dat probleem met de letter 'i' werd pas opgelost in 11.1.1 en zelfs toen werkte het niet correct voor alle gebruikers. Dit was de zesde update in zes weken voor iOS 11. En nog steeds was het niet veel beter: iedere versie kwam weer met een nieuw probleem.

  Koude toetsen

  Met iOS 11.1.1 werkte het toetsenbord van de iPhone X niet als het toestel koud was. Waarom? Hoe? Wie het weet mag het zeggen.

  Beveiligingsgaten

  In december kwam iOS 11.2. De koppen gingen toen over hoe 7,5 W snelladen voor de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X werd ingeschakeld. Maar wat ook opviel waren de tientallen beveiligingsfixes die werden toegevoegd. Dat waren gaten waarmee aanvallers e-mail konden kapen, geheugen uit konden lezen en het uitvoeren van code met kernelrechten.

  Met andere woorden, tot iOS 11.2 was het een beveiligingszootje. Je kunt dat ook positief zien: Apple dichtte de gaten. De gaten die ik noemde tenminste. Zoals je wellicht al verwachtte, werd niet alles gedicht. Nog geen week later kwam iOS 11.2.1 al uit om weer een gat te dichten. Daarna volgde 11.2.2 om Spectre aan te pakken - wat ik Apple niet euvel zal duiden, daar iedereen last had van Spectre.

  Apple sloeg 11.2.3 en 11.2.4 over en gaf 11.2.5 een paar weken later uit, met nieuwe én oude bugs. De showstopper van die versie was dat als je een symbool ontving van de Dravidische taal Telugu, de telefoon crashte en de Berichten-app zo veel problemen kreeg dat je het toestel moest resetten.

  Dit was niet de eerste keer dat iOS zich verslikte in vreemde tekens, de ChaiOS-bug liet iPhones crashen met een linkje dat het OS verlamde. Dat terwijl datavalidatie, waarmee dit soort issues wordt opgespoord en voorkomen, een basisvaardigheid is voor ontwikkelaars en Apple heeft daar blijkbaar moeite mee.

  Rekenen is moeilijk

  Dat brengt ons naar de laatste update, iOS 11.2.6 en daar wordt dit probleem opgelost, maar de versie introduceert een interessant nieuw issue: de iPhone kan niet meer fatsoenlijk rekenen. Bizar genoeg geldt dat alleen voor Siri, terwijl de Calculator-app het wel goed doet. Blijkbaar communiceren deze twee ontwikkelteams niet.

  Er zijn nog een heleboel andere problemen met iOS en Apple blijft watertrappelen. Het bedrijf werkt momenteel aan iOS 11.3 en die zou naar verwachting volgende week moeten verschijnen. Sommige mensen hopen dat daarmee alles wordt opgelost, maar ik ben niet zo optimistisch.

  Apple aan de bak

  Daarvoor zijn er te veel problemen die simpel waren te vermijden geweest in deze versie van het besturingssysteem. Blijkbaar moeten we enthousiast worden van nieuwe emoji's, maar ik wil liever een mobiel besturingssysteem dat werkt en blijft werken. Is het te veel gevraagd om de basis goed te krijgen?

  Het is allemaal geen nieuw gebied dat Apple verkent met waardeloos programmeren. Microsoft heeft zijn rampen gehad, met Vista voorop. Microsoft overleefde dat omdat Windows op dat moment geen echte concurrentie had en het bedrijf de problemen wist op te lossen. Dat geldt niet voor iOS, dat moet concurreren met Android. Als Apple zijn software niet goed op de rit krijgt, stappen straks trouwe gebruikers over op een alternatief systeem.

   

  ASUS A31N1519 voor ASUS X540S X540L X540LA-SI302 X540SA X540S Li-ion 2900mAh 11.25V

  New Flower Slipper Shoes Silicone 8GB USB 2.0 Flash Memory Stick/ Drive U Disk 

  ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

  135W 19V 7.1A laptop adapter voor Acer Aspire ADP-135KB T 5.5*1.7 Purple connector

  APPLE A1445 voor Ipad Mini 1st gen Li-ion 16.5Wh/4440mAh 3.72V

  ACER AC14B13J  voor Acer Aspire AC14B13J ES1-131 ES1-331 ES1-512 ES1-520 ES1-521 Li-ion 36Wh/3220mAh/3090mAh 11.4v

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :