• Laat je batterij nooit helemaal leeglopen en andere tips om ze langer te laten meegaan

  Over de levensduur van batterijen bestaan duizenden mythes. Maar één ding is zeker: na verloop van tijd krijg je hoe dan ook te maken met een versleten batterij. Toch bestaan er een aantal eenvoudige tips om de levensduur opvallend te verlengen.

  Laat je batterij nooit volledig leeglopen

  De meeste moderne smartphones hebben tegenwoordig een Li-ion batterij. Laat die nooit volledig leeglopen, maar hang je toestel al opnieuw aan de lader van zodra je merkt dat je nog over veertig procent batterijcapaciteit beschikt. Het is alvast geen goed idee om onder twintig procent te gaan, tenzij je niet anders kan.

  Het enige probleem dat misschien kan opduiken, is dat je computer mogelijk een andere tijdsaanduiding geeft van hoe lang je batterij precies nog zal meegaan. Laptopfabrikanten raden je aan om je batterij één keer per maand volledig te laten leeglopen, zodat je batterij zich opnieuw kan kalibreren.

  Koude en warmte kunnen schade veroorzaken aan je batterij

  Hitte kan de levensduur van je batterij aanzienlijk inkorten. Op een laptop of smartphone waarop vaak spelletjes worden gespeeld, zal de hardware sneller opwarmen. Die hitte kan een schadelijk effect hebben op de batterij. Hangt je laptopaan een stroomkabel, dan kan het een goed idee zijn om de batterij tijdelijk uit je laptop te verwijderen. Tenminste, als het toestel dat toelaat.

  Ook extreme koude kan de levensduur van je batterij danig inkorten. Bewaar daarom een reservebatterij steeds op een plaats die niet onderhevig is aan zware temperatuurschommelingen.

  Een platte batterij? Laat het daar niet bij

  Is de batterij van je toestel al enkele dagen plat? Probeer hem in dat geval zo snel mogelijk opnieuw op te laden. Want stel dat je jouw toestel met een platte batterij per ongeluk in het water laat vallen, is de kans groot dat ook de batterij ernstige schade oploopt. Je zal hem nadien niet meer kunnen opladen. En zo wordt ook je toestel helemaal onbruikbaar.

  Een volle batterij? De helft is ook goed

  Het andere extreme is dan ook weer niet goed; je batterij volledig opladen zorgt ervoor dat ze sneller verslijt. Je kan ze beter tot 80 à 90% opladen, zo behoudt ze langer haar capaciteit.

  Wie zijn toestel met een volle batterij voor langere tijd opbergt, loopt het risico dat de batterij aan capaciteit en levensduur zal verliezen. In ideale omstandigheden is je batterij maar halfvol. Volgens elektronicagigant Apple kan je jouw toestel in dat geval makkelijk meer dan zes maanden bewaren, zonder dat de batterij schade oploopt.

  Hoe hard je ook je best doet, batterijen zullen altijd verslijten

  Een batterij gaat nooit voor eeuwig mee. Zelfs al behandel je hem met veel liefde. Na een tijdje zal je merken dat de batterij sneller begint leeg te lopen. Volgens Apple behouden de batterijen uit hun laptop na duizend herladingen nog zo’n tachtig procent van hun capaciteit. Volgens andere fabrikanten mindert de capaciteit al na driehonderd tot vijfhonderd keer laden. De batterijen kunnen dan nog steeds gebruikt worden, al zullen ze dus minder lang meegaan.

   

  ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

  APPLE A1445 voor Ipad Mini 1st gen Li-ion 16.5Wh/4440mAh 3.72V

  ACER AC14B13J voor Acer Aspire AC14B13J ES1-131 ES1-331 ES1-512 ES1-520 ES1-521 Li-ion 36Wh/3220mAh/3090mAh 11.4v

  F235E-00 H235P-00 H235E-00 L235P-01 laptop adapter voor DELL Power Supply PSU Fit WU136 H255T G185T GPGDV

  PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW

  LENOVO L13D3E31 voor LENOVO YOGA TABLET B8000 B8000-F 10" Li-ion 9000mah 3.75V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :