• Maak een usb-opstartschijf voor Windows 10

  Als je een geldige Windows 10 licentie hebt, kun je eenvoudig een usb-opstartschijf maken. Dit is handig wanneer je pc niet meer wil opstarten en je geen cd/dvd-speler in je apparaat hebt zitten. Hier laten we zien hoe je met een usb-stick een Windows 10 usb-opstartschijf kunt maken met een tool van Microsoft zelf, de Media Creation Tool.

  Aangezien steeds minder apparaten een optische drive bevatten, is het handig om een opstartschijf op een usb-stick te hebben staan, voor het geval je Windows opnieuw moet installeren. Windows 10 is te koop op een usb-stick, een medium wat bij eerdere Windows versies niet werd aangeboden. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een bootable usb-drive te maken. Hier laten we zien hoe.

  Het is ook mogelijk om dit proces handmatig uit te voeren met het Opdrachtprompt. 

  Wat heb je nodig?

  Je hebt hiervoor uiteraard een usb-stick nodig. Deze moet tenminste 4 gigabyte aan opslagcapaciteit hebben, maar het is handig om een grotere drive te gebruiken. Daarnaast moet je zo’n 6 tot 12 gigabyte aan vrije ruimte op je harde schijf hebben (afhankelijk van de opties die je selecteert) en een goede internetverbinding.

  De Media Creation Tool gebruiken

  Microsoft biedt zelf een tool aan waarmee je een opstartschijf kunt maken.

  Om te controleren welke versie je hebt, moet je met de rechtermuisknop op de startknop klikken en Systeem selecteren. Je krijgt dan allerlei informatie over je systeem te zien. Onder Type systeem kun je zien of je Windows 10 versie 32-bits of 64-bits is.

  Als je de tool eenmaal geladen hebt, kun je kiezen om je pc nu te upgraden, of om installatiemedia voor een andere pc te maken. Kies deze laatste optie en klik op Volgende.

  Vervolgens moet je de gewenste taal, editie en architectuur selecteren. Als je wilt upgraden in plaats van een schone installatie te doen, dan moet deze data overeenkomen met je huidige Windows installatie. Al deze informatie over je eigen pc kun je terugvinden in Systeem zoals hierboven beschreven staat.

  De tool gaat daarna controleren of er genoeg ruimte vrij is op je harde schijf om het proces te voltooien. Zo niet, dan moet je ruimte vrijmaken en overnieuw beginnen.

  Een bootable usb-stick maken

  In het volgende scherm moet je aangeven of je een usb-stick of een ISO-bestand wilt maken. Kies hier voor usb-stick. Plug de usb-stick in je pc en klik op Volgende.

  Kies nu je usb-stick in de lijst met verwijderbare opslagmedia en klik op Volgende. Let op: de usb-stick zal volledig gewist worden, dus maak van eerst een back-up naar je harde schijf als er belangrijke bestanden op staan. Klik als je klaar bent om de usb-stick te formatteren weer op Volgende.

  Windows 10 wordt nu gedownload en op de usb-stick gezet zodat je vanaf de usb-stick kunt opstarten. Je kunt de installatie vanaf de usb-stick echter ook gewoon vanuit Windows zelf starten.

  Opdrachtprompt gebruiken

  Je kunt het gedownloade of aangemaakte ISO-bestand naar een usb-stick overzetten met behulp van Opdrachtprompt. Klik op de startknop, typ opdrachtprompt en klik met de rechtermuisknop op het zoekresultaat. Kies ervoor om het programma als administrator te laden.

  Typ in het venster van Opdrachtprompt het commando diskpart, en druk op Enter. Plug je usb-stick in de pc, typ list disk en druk op Enter. Probeer er in de lijst achter te komen welk item je usb-stick is aan de hand van het formaat.

  Typ select disk gevolgd door het nummer dat bij je usb-stick hoort. Druk op Enter. Wil nu alle gegevens van de usb-stick door clean te typen, en druk op Enter.

  Bootable maken

  Als de usb-drive eenmaal volledig gewist is, moet je ervoor zorgen dat de drive bootable is. Dit kun je doen door de volgende commando’s in te typen, elk gevolgd door een druk op Enter.

  create partition primary
  select partition 1
  active
  format fs=fat32

  De usb-stick wordt nu snel gewist naar Fat32 formaat. Dit kan even duren, afhankelijk van het formaat van je usb-stick.

  Typ als het proces voltooid is het commando assign en druk op Enter. Er wordt nu een letter aan je usb-stick toegekend. Onthoud deze letter.

  Bestanden overzetten

  Je kunt nu het ISO-bestand dat je aangemaakt of gedownload had mounten en met Opdrachtprompt overzetten naar de usb-stick. Het is echter eenvoudiger om hiervoor de Verkenner te gebruiken. Je hoeft dan alleen maar het ISO-bestand uit te pakken en in de Windows Verkenner de inhoud ervan op de usb-stick te zetten.

  Wil je toch liever Opdrachtprompt blijven gebruiken, sluit diskpart dan eerst af, sluit Opdrachtprompt en mount het ISO-bestand. Open Opdrachtprompt opnieuw en typ:

  xcopy g:*.* /s/e/f h:

  Hier moet je voor g de letter die bij je gemounte ISO-bestand hoort invullen, en voor h de letter die aan je usb-stick is toegekend.

  Het kan even duren voordat het proces voltooid is omdat er grote bestanden tussen zitten. Typ als alles gereed is het commando exit en klaar is Kees.

   

  LENOVO L11C2P32 voor Lenovo 3.7V 2cells Li-Polymer S6000,S6000-F li-ion 6340mAh/2-Cells 3.7V

  FSP180-50PLA laptop adapter voor FSP FSP180-50PLA Power Supply 220w

  A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

  MOTOROLA 82-150612-01 voor Motorola Symbol MC2100 MC2080 MC2180 BTRY-MC21EAB0E Li-ion 2400mAh 3.7V

  PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X550LB-NH52 R33030 N17908EXA1208UH EXA1208EH

  DELL YFDF9 voor Dell Latitude 3340 3350 Li-ion 5800mah/65Wh 11.1V

  DELL YFOF9 voor Dell V131 2 serie Latitude 3340 Li-ion 5800mah/66Wh 11.1V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :