• Maak een usb-sleutel voor je pc

  Bij bedrijven, overheidsinstellingen en ziekenhuizen zie je medewerkers met een pasje hun computer ontgrendelen. Handig, dus dat willen we ook! Maar dan gratis en zonder speciale hardware. In dit artikel lees je hoe je je automatisch aanmeldt bij Windows door een usb-stick te plaatsen. Trek je de stick los? Dan gaat je systeem automatisch op slot. Een soort usb-sleutel, dus!

  Toegangssleutel

  Om van je een standaard usb-stick een toegangssleutel te maken voor Windows, heb je Rohos Logon Key Free nodig. Plaats een usb-stick en start Rohos Logon Key. Klik op Configureer usb-sleutel en stel de sleutel in. Hierbij wordt om je wachtwoord gevraagd. Verwijder de usb-stick en herstart je computer. Zodra je het welkomstscherm voor je neus hebt, plaats je de usb-stick en word je automatisch aangemeld.

  Script

  Het is lastiger om je computer automatisch te vergrendelen bij het verwijderen van de stick. We maken hiervoor een eigen script. Om te controleren of de stick nog aanwezig is in je computer, gebruiken we een identificatiebestand. Dit mag een willekeurig bestand zijn dat aanwezig is op je stick. In ons voorbeeld heeft de usb-stick de schijfaanduiding E: en maken we het identificatiebestand controle-bestand.txt. Open vervolgens Windows Kladblok en tik het script over van de schermafbeelding. Bewaar het script als een cmd-bestand in de map C:\Scripts, bijvoorbeeld als op-slot-bij-ontbreken-usb-stick.cmd.

  Op slot zetten

  Het script werkt eenvoudig. Het begin van de lus wordt aangeduid met :start. Met de regel If NOT exist e:\controle-bestand.txt wordt gekeken of het controlebestand onbereikbaar is. Dit is het geval als de stick niet meer aanwezig is in je computer. Met de opdracht rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation wordt je systeem vergrendeld. Timeout 10 is een vertraging. Als je bijvoorbeeld een fout maakt in het script, heb je tien seconden om het script af te breken met de toetscombinatie Ctrl+C. Met de laatste regels goto start stuur je het script terug naar het begin en wordt de controle opnieuw uitgevoerd.

  Laat nu het script automatisch starten met je computer, bijvoorbeeld via Taken plannen. Experts kunnen het script geminimaliseerd in het systeemvak laten draaien, met het hulpprogramma NirCmd. Voeg dan de opdracht nircmd win min process cmd.exe toe aan je script om het script-venster te minimaliseren.

   

  60W laptop adapter voor Google chrome PA-1650-29 PA-1650-29 PA165029

  PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW

  DELL K185W voor DELL Inspiron 3451 3551 5558 5758 Li-ion 40WH 14.8V Not compatible with 11.1V/65WH

  AVERATEC R15D R15B voor AVERATEC R15D R15B S15 serie Li-ion 6600mAh 11.1V

  NOKIA BV-T3G voor NOKIA Microsoft Lumia 650 Li-ion 2000mAh/7.6Wh 3.8V

  BOSE 404600 voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :