• Nieuwe laptop kopen? Hier tips en advies

  U bent van plan om een nieuwe laptop te kopen. Waarom nu en waar moet u op letten?
  In deze tijd van economische onzekerheid zijn veel producten duurder geworden. Denk aan een liter brandstof aan de pomp of onze maandelijkse zorgpremie. Opvallend daarom dat computers alleen maar goedkoper zijn geworden. De oorzaken hiervoor zijn divers en variëren van een technologische ontwikkeling die harder is gegaan dan de behoefte van de gemiddelde gebruiker tot de overproductie van geheugenmodules.

  De economische crisis heeft ervoor gezorgd dat men, ondanks de lage prijzen, toch heeft besloten de huidige laptop nog een jaartje te blijven gebruiken. Een oude laptop kan door zijn traagheid veel ergernis opleveren en door zijn ouderdom hoge reparatiekosten. Bovendien heeft Windows 7 zijn eerste service pack gehad en is dit een werkelijk uitstekend platform om op over te stappen. Al bij al een ideale gelegenheid om nu een nieuwe laptop aan te schaffen.

  Een nieuwe laptop online kopen of niet?

  De beslissing voor een nieuw systeem is genomen en u gaat zich offline dan wel online oriënteren. Maar waar begint u? Niet alleen de computerzaak op de hoek maar ook de plaatselijke supermarkt, witgoedzaak en multimediastore hebben tot tientallen modellen op de schappen staan. Dan hebben we het nog niet gehad over de honderden online webshops welke vechten om de allerlaagste prijs.
  Waar bent u nu het beste af? Dat ligt geheel aan u. Wilt u zich goed laten informeren en ook een stukje service/ondersteuning achteraf, dan bent u nog steeds het beste af bij de computerspeciaalzaak op de hoek. Wees u er wel van bewust; service kost geld. En dus betaalt u meer voor hetzelfde systeem dan bij de supermarkt of online. Logisch.

  Weet u exact wat u wilt en bent u een gevorderde gebruiker die het niet erg vindt om in geval van problemen het systeem op te sturen, dan kunt u veel geld besparen door online te kopen.
  In beide gevallen kunt u gebruik maken van dit artikel als basis, zodat u goed beslagen ten ijs komt. Ik ga u namelijk vertellen waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop.

  Schermformaat

  Eerste belangrijke keuze is het schermformaat. Wanneer u in de winkel de showroom bekijkt zult u zien dat de definitie “compact” niet meer helemaal van toepassing is wanneer het beeldscherm van de laptop 17 inch of groter is. Zowel het formaat als het stroomverbruik zorgen ervoor dat deze maat notebooks vooral geschikt is als vervanger van uw PC en dus met name in huis gebruikt zal worden. Als u de laptop regelmatig meeneemt dan is mijn advies om te kiezen voor een formaat van maximaal 15,6 inch. Gebruikt u de laptop vrijwel uitsluitend onderweg, ga dan voor maximaal 14 inch.

  Processor

  Volgende punt; de specificaties. In elke advertentie wordt er volop gestrooid met technische termen. Met name de GigaHertzen (GHz) en GigaBytes (GB) zijn hierbij populair. Maar is een laptop die meer GHz of GB heeft automatisch beter dan een met minder? Nee.
  De belangrijkste graadmeter voor de verwerkingscapaciteit van de laptop is de processor. Deze is doorgaans van het merk AMD of Intel. Binnen dit artikel beperk ik mij tot Intel aangezien zij momenteel een selectie processoren aanbieden met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Intel levert voor notebooks voornamelijk onderstaande processortypen, gerangschikt op het gebruikstype, prestaties en energieverbruik:

  Intel Atom: Extreem mobiel, extreem laag energieverbruik
  Intel Celeron: Budget model, zeer laag energieverbruik
  Intel Pentium: Instapmodel, laag energieverbruik
  Intel Core i3: Basis prestaties, laag energieverbruik
  Intel Core i5: Hoge prestaties, gemiddeld energieverbruik
  Intel Core i7: Zeer hoge prestaties, hoog energieverbruik

  Nu kan het zo zijn dat een processor uit de i3-serie een lager GHz getal heeft dan een processor uit de Pentium serie. Omdat de i3 echter uit een meer geavanceerde serie komt zal deze in bijna alle gevallen toch sneller zijn. Laat u dus niet verleiden alleen naar de GHz-waarde te kijken.

  Harde schijf /werkgeheugen

  Op het vlak van geheugen onderscheiden we twee onderdelen. Werkgeheugen en de grootte van de harde schijf. Zij staan volledig los van elkaar. Het werkgeheugen biedt ruimte om de programma’s te laden welke u op enig moment gebruikt. Dit geheugen wordt telkens opnieuw gevuld als u een ander programma opstart. Gangbare hoeveelheid: 4GB. Minimaal aangeraden: 2GB.

  De harde schijf bevat al uw opgeslagen gegevens. Programma’s, downloads, muziek, foto’s, etc. Hoe meer GB uw harde schijf kan bevatten hoe meer u kunt opslaan. Gangbaar: 500GB. Minimaal aangeraden: 320GB.

  Videokaart

  De processoren van Intel hebben veelal een (Intel HD) videokaart ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat het beeld op het scherm komt en ook voor de verwerking van speciale effecten zoals 3D. Voor normaal gebruik (internet, DVD en tekstverwerker) voldoet elke videokaart prima en dus ook de Intel HD. Wanneer u echter wilt werken met zware grafische programma’s zoals Photoshop, CAD of 3D games dan is het van belang hier kritisch naar te kijken en te kiezen voor een laptop met van processor gescheiden, gespecificeerde videokaart.
  Gescheiden videokaarten zijn er in alle soorten en prijsklassen. Populair op dit moment zijn de ATI Radeon 6xxxM kaarten (bijv. de 6490M) en de Nvidia Geforce GT(X) (bijv. de GT555). Beide modellen hebben doorgaans een eigen werkgeheugen van 1GB of meer. Het voert te ver om hier in dit artikel verder op in te gaan. Op het internet kunt u over bovengenoemde grafische chips zeer uitvoerige tests vinden.

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags :
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :