• Pas het muisgedrag aan in Windows 10

  Een muis is een muis. Toch? Tja, niet helemaal. Je kunt namelijk het muisgedrag in Windows 10 aanpassen. In sommige gevallen zelfs heel vergaand bij gebruik van drivers en software specifiek voor jouw muis bedoeld. Maar de Windows-instellingen zelf zijn ook al heel interessant. Daar kijken we nu dus naar.

  De muisinstellingen van Windows 10 vind je als van oudsher in het Configuratiescherm. Alleen is dat Configuratiescherm tegenwoordig diep verstopt en alleen toegankelijk door te klikken op et vergrootglaasje naast de startknop. Tik Configuratiescherm gevolgd door een druk op Enter en klaar. Hier vind je het onderdeel Muis weer op z'n vertrouwde plek terug. Helaas heeft Microsoft in zijn oneindige wijsheid besloten dat er ook muisinstellingen in Instellingen zijn te vinden. Met daarin alsnog een link naar de muisinstellingen uit het Configuratiescherm. Inderdaad: rommelig. Ons advies is om nu op Instellingen in het menu Start te klikken (in de vorm van het tandwieltje). Klik dan op Apparatenen vervolgens op Muis.

  Als eerste kunnen linkshandigen hier de linker- en rechterknop van functie verwisselen onder Selecteer uw primaire knop. Verder kan het scrollgedrag aangepast worden. Wil je bijvoorbeeld in één klap een hele pagina doorschuiven bij draaien aan het scrollwiel, dan selecteer je onder Draai aan het muiswiel voor de optie één scherm in een keer verschuiven. De standaardoptie waarbij je langzamer scrollt biedt ook wat opties. Normaal gesproken worden een paar regels per muiswiel-stapje verschoven. Het aantal van deze regels kan je - vooral - verhogen of - een klein beetje - verlagen. Met sneller of langzamer wielscrollen tot gevolg.

  Traditionele instellingen

  De traditionele instellingen vind je zoals gezegd terug in het Configuratiescherm. Of je klikt - nu de app Instellingen toch geopend is - onder Verwante Instellingen op Extra muisopties. Heb je altijd problemen met de dubbelkliksnelheid, dan kan je deze op de tab Knoppen aanpassen met de daarvoor bedoelde schuifregelaar. Ook slepen zonder de muisknop ingedrukt te houden is mogelijk door aanzetten van de optie Klikvergrendeling inschakelen. Op het tabblad Opties voor de aanwijzer kan de snelheid van de muis ingesteld worden. Ben je bijvoorbeeld overgestapt naar een 4K-monitor en moet je wel erg veel armzwaaien maken om je muis te sturen, dan is een snellere muis handig.

  Kijk uit met de optie Aanwijzer in dialoogvensters automatisch op de standaardknop plaatsen. Klinkt handig, tot je een keer een kwaadwillend programma tegen het lijf loopt en je blindelings uit gewoonte gaat klikken. Handig is verder de optie Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk. Op grote schermen wil de muispijl nog wel eens zoekraken, even op Control drukken laat dan middels een animatie heel duidelijk zien waar hij gebleven is. Op de tab Bladerwieltje kan je veel preciezer dan in Instellingen aangeven hoeveel regels er per keer ingesteld worden. Ook de kanteloptie - indien aanwezig op jouw muis - is hier te configureren. Op de tab Aanwijzers kan een andere muiscursor(set) gekozen worden.

   

  BOSE 404600 voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v

  DELL G5M10 8V5GX voor Dell Latitude E5550 Notebook 15.6" inch Li-ion 51Wh 7.4V

  LENOVO L13D3E31 voor LENOVO YOGA TABLET B8000 B8000-F 10″ Li-ion 9000mah 3.75V

  ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

  PA-1650-78 ADP-65GD B laptop adapter voor Asus X551 X551M X551CA X551MA X551MA-DS21Q

  PACKARD_BELL AS09A41 AS09A41 voor Packard bell EasyNote TJ61 TJ62 TJ63 TJ64 TJ65 TJ66 TJ67 serie Li-ion 4400mAh/6cell 11.1V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :