• Review Lenovo Yoga Book: tablet, laptop en kladblok

  De Lenovo Yoga Book is een 10 inch minilaptop met een aanraakgevoelig beeldscherm. Dat klinkt niet spannend, maar de convertible is het meest bijzondere apparaat dat we dit jaar getest hebben. Het toetsenbord heeft geen fysieke toetsen maar is drukgevoelig en digitaliseert papieren aantekeningen. Erg futuristisch, maar heb je er ook echt wat aan?

  Ontwerp

  De Yoga Book-serie van Lenovo staat bekend om het flexibele ontwerp en het nieuwste model doet daar gewoon aan mee. Je kan de convertible in verschillende standen zetten, wat door zijn geringe dikte (minder dan een millimeter), lage gewicht (690 gram) en aanraakgevoelige scherm (touchscreen) erg handig is. Over de duurzaamheid van het metalen apparaat hebben we echter onze twijfels: af en toe er klinken vreemde kraak-geluiden uit de hoeken en het toetsenbord is aardig in te drukken. De hoeveelheid aansluitingen is eveneens wat mager voor een convertible, met micro-hdmi, een micro-sd-slot en een verouderde micro-usb-poort voor opladen. Sommige concurrenten van de Yoga Book hebben nog een vingerafdrukscanner, maar die missen we eigenlijk niet op dit product.

  Wanneer de Yoga Book uitstaat, is het een platte, vierkanten plaat die zich laat omschrijven als ‘saai’. Maar zet je het apparaat aan dan zie je onder het 10,1 inch scherm een oplichtend toetsenbord. Dat ziet er vreemd en gaaf uit, maar typen gaat door het gebrek aan fysieke toetsen vrij lastig. De aanraakgevoelige toetsen, die een korte trilling geven bij aanslag, voelen onnatuurlijk aan en zijn bovendien relatief klein. Blind typen vergt veel gewenning en gaat minder snel dan op een normaal toetsenbord, en ook de meeste andere (bluetooth) tablettoetsenborden tikken beter. Ook het kleine trackpad is onhandig en niet fijn in gebruik.

  Daar staat tegenover dat de toetsen van de Yoga Book met één druk op de knop verdwijnen. Zo komt de ware kracht van de drukgevoelige glasplaat naar voren: je kan erop tekenen. Lenovo levert een (eveneens drukgevoelige) styluspen mee waar je op het toetsenbord mee tekent. Het resultaat zie je terug op het scherm; een prima constructie, zeker bij professionele tekenapps. Er is ook een andere manier om te tekenen met de Yoga Book; met pen en papier. Ook dat vind je in de doos. Als de convertible plat en in portretmodus op een vlakke ondergrond ligt, kun je papier op het ‘toetsenbord’ leggen en vervolgens tekenen of schrijven met de speciale inktpen. Je werk verschijnt niet alleen op papier, maar ook direct op het tabletscherm. Het digitaliseren zorgt ervoor dat je je (aan)tekeningen snel online kunt delen of dient als back-up voor wanneer je je papieren versie kwijtraakt. De accuraatheid en kwaliteit van de digitale variant is bijna gelijk aan het origineel en dat is indrukwekkend. Het is bovendien een unieke functie die alleen op de Yoga Book te vinden is.

  Het 10,1 inch beeldscherm van de convertible oogt door de full-hd-resolutie scherp genoeg. De IPS-technologie zorgt voor goede kijkhoeken en de helderheid is ruim voldoende, maar de kleurweergave had iets beter gekund.

  Krachtige hardware

  Lenovo heeft de Yoga Book uitgerust met krachtige hardware. De processor is afkomstig van Intel, een Atom x5-Z8550, en het werk- en opslaggeheugen is 4GB en 64GB groot. De convertible draait dan ook vlot en handelt apps en multitasken zonder problemen af.

  De accuduur maakt minder indruk. Het bijzondere toetsenbord in combinatie met het dunne ontwerp laten waarschijnlijk weinig ruimte over voor een grote accu. Bij normaal gebruik (inclusief wat tekenen) gaat de Yoga Book daarom krap een werkdag mee. Gebruik je het apparaat meer in tabletstand en kijk je bijvoorbeeld een paar films, dan kun je ongeveer negen uur vooruit. Dat is niet slecht, maar concurrenten hebben een langere adem.

  Software: drie keuzes

  De Yoga Book wordt geleverd met Android, en is ook in een Windows 10-variant te koop. Die kost honderd euro meer en is verder identiek aan de Android-versie. Lenovo heeft bekendgemaakt dat er in 2017 ook een model met het Chrome OS-besturingssysteem wordt uitgebracht – waar de prijs nog niet van bekend is.

  Voor nu concentreren we ons op Android, de software die op ons testmodel staat. De gebruikte Android-versie, 6.0 Marshmallow, is door Lenovo wat aangepast voor het 10 inch schermformaat en werkt gebruiksvriendelijk. De handvol voorgeïnstalleerde apps zitten op McAfee Antivirus na niet in de weg, maar we vinden het jammer dat de Yoga Book niet van de nieuwste software is voorzien. Android 7.0 Nougat is sinds augustus uit en biedt een verbeterd ontwerp met handige vernieuwingen, waaronder het draaien van twee apps tegelijk. Dat komt goed tot zijn recht op een tablet, maar de Yoga Book ontvangt de Android-update naar verwachting pas over enkele maanden.

  Conclusie

  De Lenovo Yoga Book is een futuristisch product dat voorzien is van een matig toetsenbord, maar indruk maakt met zijn (digitale) tekenprestaties. Het ontwerp van de convertible had steviger gekund, maar het scherm en de hardware zijn dik in orde. Bovendien heb je de keuze uit twee, straks drie, besturingssystemen. De adviesprijs van 499 euro maakt hem voor een grote groep consumenten minder interessant, omdat een goede Android-tablet rond de 349 euro kost. Voor creatievelingen is de Yoga Book echter een uitstekende keuze.

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :