• Telefoon zonder accu hoeft nooit aan de oplader

  Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben een mobiele telefoon ontworpen die kan bellen zonder batterij.

  Het apparaat haalt zijn stroom uit radiosignalen en licht. Dat levert slechts een paar microwatt op, maar door op een zuinigere manier te telefoneren is dat voldoende.

  De radiosignalen waar het apparaat zijn stroom uit haalt, waren afkomstig uit een basisstation dat maximaal tien meter verderop stond. Als ook een klein zonnepaneeltje met de grootte van een rijstkorrel werd ingezet, kon het basisstation op een afstand van zo'n vijftien meter staan.

  Normaal kost het veel energie om analoge geluidssignalen om te zetten in een digitaal signaal, dat vervolgens wordt verzonden via een mobiel netwerk. Om energie te besparen gebruikt de zuinige telefoon een ander proces, waarbij de vibraties die de microfoon oppikt als analoog radiosignaal worden doorgestuurd naar het basisstation.

  Energiezuinig

  Zo kan het mobieltje geen verbinding maken met bestaande netwerken en is zenden en ontvangen tegelijkertijd onmogelijk. Een speciale knop laat de gebruiker wisselen tussen modi. Door Skype te gebruiken slaagden de wetenschappers erin om anderen te bellen.

  De radiosignalen die gebruikt worden zijn afkomstig uit een basisstation. De vibraties die de microfoon oppikt als analoog radiosignaal worden bij deze technologie doorgestuurd naar het basisstation. Zo bespaart de telefoon energie.

  Omdat gebruik wordt gemaakt van analoge signalen, zijn gesprekken met de experimentele telefoon niet beveiligd. De wetenschappers zeggen dat zij verder willen onderzoeken hoe versleuteling kan worden toegepast, en hoe het apparaat verder van een basisstation kan werken. Ze werken ook aan het integreren van een zuinig e-ink-scherm.

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :