• Tips en trucs voor Pages in macOS

  macOS krijgt standaard het programma Pages meegeleverd, onderdeel van de gratis iWork office suite. Het is een verrassend veelzijdige tekstverwerker (en office-pakket) dat nauwelijks onder doet voor bijvoorbeeld Microsoft Office als het gaat om dagelijkse klussen.

  iWork is een suite bestaande uit tekstverwerker Pages, spreadsheet Numbers en presentatieprogramma Keynotes. Dat laatste programma is sowieso aanbevelenswaardig als je regelmatig presentaties maakt en over een Mac beschikt. Het levert weer net wat andere effecten en mogelijkheden op dan het standaard en tamelijk uitgekauwde PowerPoint van Microsoft. Praktisch is dat de hele suite ook in mobiele vorm voor iOSbeschikbaar is. Presentaties of andere documenten onderweg meenemen is daardoor een eitje. We duiken in dit artikel even in Pages, gewoon om eens te laten zien wat het programma kan. Als je Pages start klik je in het venster Aan de slag op de knop Nieuw document. Kies vervolgens uit een scala aan voorgebakken sjablonen waar mee je in een handomdraai een aantrekkelijke brief of compleet boek in elkaar zet. Kies bijvoorbeeld onder Nieuwsbrieven eens voor Nieuwsbrief - school, klik aansluitend op de knop Kies.

  Tikken maar

  Je ziet direct waartoe Pages in staat is. Een strak vormgegeven voorbeeld van de beoogde nieuwsbrief verschijnt. Jij hoeft alleen de voorgebakken teksten nog aan te passen. Ook de afbeeldingen zijn naar wens aanpasbaar. Klik simpelweg op een tekstblok en doe je ding. Om een afbeelding aan te passen klik je op het symbooltje rechtsonder bij zo'n afbeelding, en kies je vervolgens iets uit je eigen fotocollectie. Rechts van het document zie je de opmaakmogelijkheden, inclusief stijlen. Een overzicht van de beschikbare stijlen zie je door op het naar beneden gerichte driehoekje achter- in dit geval - Hoofdtekst te kiezen. Het aantal beschikbare stijlen verschilt per sjabloon. Maak gebruik van stijlen om een consistent ogend document te maken.

  Woorden tellen

  Vaak moet een werkstuk, artikel of boek voldoen aan een (maximaal of minimaal) aantal woorden. Tik in de menubalk van Pages in het menu Weergave op Toon aantal woorden. Door op de pijltjes rechts van het woordtelblokje onderaan de pagina te klikken kan je ook zaken als aantal pagina's enzovoorts kiezen. Zo weet je precies waar je aan toe bent; de teller loopt live mee.

  Opslaan, exporteren en importeren

  Pages kan overweg met het welbekende Microsoft Word bestandsformaat, .doc(x). Zowel openen als bewaren is mogelijk. Hou daarbij wel rekening met het feit dat er mogelijk kleine verschillen optreden als iemand jouw in Pages als Worddocument opgeslagen bestand in Microsoft Word opent. Ook andersom geldt dat een Worddocument er in Pages mogelijk nét iets anders uit ziet. Aan dat euvel leiden alle alternatieve kantoorpakketten omdat Microsoft een gesloten bestandsformaat gebruikt. Wil je helemaal op safe spelen als het gaat om het goed overkomen van de layout, bewaar je document dan naast in het huiseigen formaat van Pages ook als PDF. Dat doe je door in het menu Archief van Pages onder Exporteer naarvoor Pdf... te kiezen. Het is trouwens in ditzelfde menu dat je ook de exporteer naar Word-functie vindt. Last but not least zie je hier ook de export-mogelijkheid naar ePUB-formaat. Ofwel: publiceer je eigen e-books vanuit Pages!

   

  BOSE 063404 voor BOSE SOUNDLINK Mini I serie Li-ion 2230mAH/17Wh 7.4V

  MOTOROLA 55-060112-05 voor Symbol MOTOROLA MC3000 MC3100 MC3090 IMAGER Scanner li-ion 2740mah 3.6V/3.7V

  HP KI04 voor HP Pavilion 14/15/17-AB000 HSTNN-LB6S/DB6T 800049-001 Li-ion 2600mAh 14.8V

  APPLE A1582  voor Apple MacBook Pro Retina 13" A1502 2015 Li -ion 74.9WH/6559mAH 11.42V

  DA24NM130 laptop adapter voor Dell Venue 7 8 10 11 Pro Tablet

  608431-001 608431-002 laptop adapter voor HP Compaq 8740w i5-540M 17.0 320/2GB PC

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :