• Verleng de accuduur van je laptop met deze vijf tips

  De accuduur van een laptop gaat na een aantal jaar geleidelijk achteruit. De accu verliest zijn vermogen (capaciteit). Hoe lang je een accu kunt gebruiken hangt af van je gebruik.

  De Consumentenbond geeft vijf tips om je accuduur te verlengen. Zodat jij langer je laptop kunt gebruiken zonder oplader.

  1. Gebruik de spaarstand

  Gebruik een energiebespaarstand om de laptop na een korte tijd in   hibernate (winterslaap) of stand-by te laten gaan. De verlichting van het scherm vraagt ook veel energie. Dim de lichten via de brightness-knoppen op het toetsenbord. Zet voorzieningen die je niet gebruikt uit. Denk bijvoorbeeld aan bluetooth, wifi en eventueel 3G/4G. Zet schermanimaties en een bewegende screensaver ook uit.

  2. Vermijd volledige ontlading

  Voorkom dat de accu voor een langere periode helemaal leeg is. Je accu helemaal leeg laten lopen kan de accu beschadigen. Het is beter om de accu leeg te laten lopen tot 20 procent. Tussentijds opladen is geen probleem voor de accu. Volledige ontlading komt vooral voor bij oudere laptops.

  Moderne laptops hebben een instelling die ervoor zorgt dat de laptop uitgaat voordat de accu helemaal leeg is. Accu’s hebben een veiligheidsmechanisme om te voorkomen dat ze kapot gaan. De laptop schakelt automatisch uit als de accu bijna leeg is. Zorg er wel voor dat je de laptop snel weer aan de oplader doet. Want het ontladen gaat (zij het een stuk langzamer) ook door als de laptop uit staat.

  3. Berg nooit een volle accu op

  Laptopaccu’s verliezen sneller hun capaciteit als ze volledig zijn opgeladen. Als je de laptop een maand of langer niet gebruikt, zorg er dan voor dat de accu bij voorkeur voor ongeveer 40 procent is opgeladen. Zo blijft het capaciteitsverlies beperkt. Berg hem ook niet voor veel langer op, want uiteindelijk verliest hij sowieso zijn lading en volledige ontlading is ook slecht voor de accu.

  4. Kalibreren van de accu

  Het kan gebeuren dat de laptop de acculading verkeerd weergeeft. De oorzaak van dit probleem is dat de chemische en elektrische processen in de accu in dat geval niet meer met elkaar in de pas lopen. De oplossing is om de accu te kalibreren.

  Door het volledig opladen, ontladen en weer opladen, weet de laptop weer wat de juiste lading van de accu is. Zet voor het kalibreren alle energiebesparende opties in de laptop uit. Doe het niet vaker dan nodig vanwege het negatieve effect van volledige ontlading.

  5. Vervang je accu

  Helaas kun je bij steeds minder laptops eenvoudig de accu vervangen. In de Digitaalgids van november 2015 beschrijven we hoe het aandeel van laptops met een eenvoudig te vervangen accu sterk is afgenomen. In sommige gevallen is het nog een kwestie van een paar schroeven losmaken, maar bij andere laptops heb je professioneler gereedschap nodig. Daarom is het extra belangrijk dat de accu lang meegaat.

  Als je laptop toch beschikt over een makkelijk vervangbare accu en je gebruikt hem vooral thuis, dan kun je de accu er ook helemaal uit laten. Het is namelijk gewoon mogelijk om de laptop te gebruiken zonder accu, terwijl hij aan het stopcontact hangt. Op deze manier verbruik je geen onnodige cycli van de accu.

  Bewaar een accu op een koele en droge plek. Warmte en vocht hebben een negatieve impact op de levensduur van de accu. Zo is hij niet opgewassen tegen condens.

   

  ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01

  135W 19V 7.1A laptop adapter voor Acer Aspire ADP-135KB T 5.5*1.7 Purple connector

  APPLE A1445 voor Ipad Mini 1st gen Li-ion 16.5Wh/4440mAh 3.72V

  ACER AC14B13J  voor Acer Aspire AC14B13J ES1-131 ES1-331 ES1-512 ES1-520 ES1-521 Li-ion 36Wh/3220mAh/3090mAh 11.4v

  F235E-00 H235P-00 H235E-00 L235P-01 laptop adapter voor DELL Power Supply PSU Fit WU136 H255T G185T GPGDV

  PA-1450-26 laptop adapter voor ACER Aspire One 722 AO722 EX2519-C62F Z1401-C2XW

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :