• Wanneer je Windows 10 Snel Opstarten beter uitschakelt

    Windows 10 maakt automatisch gebruikt van de ‘Snel Opstarten’-modus. Zoals de naam doet vermoeden, zorgt deze functie ervoor dat je toestel sneller opstart. Hoe werkt de ‘Snel Opstarten’-modus juist en wanneer schakel je de functie beter uit?

    Werking

    Snel Opstarten combineert elementen van normaal afsluiten en de slaapstand. Wanneer je je computer uitschakelt terwijl de functie is ingeschakeld, zal Windows al je applicaties sluiten en alle accounts afmelden. Dit gedeelte werkt volledig hetzelfde als wanneer je normaal afsluit. Windows brengt alle toesteldrivers die het ondersteunen vervolgens in slaapstand, slaat de huidige systeemstatus op in een speciaal bestand en sluit tenslotte je computer af.

    Wanneer je je computer weer opstart, hoeft Windows de kernel, drivers en systeemstatus niet één voor één te laden. In plaats daarvan wordt het speciale bestand naar het geheugen van je computer geladen, waarna je onmiddellijk je loginscherm ziet. Het besturingssysteem lijkt vanaf nul gestart, zonder geopende applicaties en aangemelde gebruikers. Het enige verschil is dat Windows niet alles opnieuw hoeft te laden. Bijgevolg zal je computer een stuk sneller opstarten.

    Snel Opstarten doet erg hard denken aan de slaapstand, maar is toch anders. Wanneer je je computer in slaapstand brengt, worden eveneens alle openstaande mappen en applicaties en aangemelde gebruikers opgeslagen. Start je computer weer op en je kan onmiddellijk verder werken waar je was gebleven.

    Nadelen

    Snel Opstarten is een erg handige functie, maar kan eveneens voor problemen zorgen. Zo kan het zijn dat bepaalde updates niet willen installeren. De functie zorgt er immers voor dat je computer nooit volledig afsluit. Wie problemen ervaart, start zijn computer dan ook best opnieuw op. ‘Opnieuw opstarten’ maakt geen gebruik van de Snel Opstarten-functie.

    Verder kan de modus interfereren met geëncrypteerde schijven. Gebruikers van encryptieprogramma’s zoals TrueCrypt ervaren problemen omwille van de Windows 10-functie. Gelukkig werkt Snel Opstarten niet de volledige functionaliteit van deze programma’s tegen.

    Heb je twee besturingssystemen op je computer staan, dan zorgt Snel Opstarten eveneens voor problemen. Windows blokkeert je harde schijf immers wanneer je je computer uitschakelt met Snel Opstarten ingeschakeld. Hierdoor kan je de schijf niet raadplegen via een ander besturingssysteem. De harde schijf kan zelfs corrupt geraken wanneer je er aanpassingen aan toebrengt via een ander OS dan Windows. Indien je dual boot hebt ingeschakeld, gebruik je Snel Opstarten en de slaapstand beter niet.

    Ten slotte kan Snel Opstarten ervoor zorgen dat je de BIOS van je computer niet langer kan bereiken. Sommige BIOS’en ondersteunen de slaapstand, terwijl anderen dat niet doen. In het laatste geval kan je de BIOS niet bereiken wanneer je computer niet volledig wordt uitgeschakeld, wat het geval is bij Snel Opstarten. Ook hier kan opnieuw opstarten soelaas bieden.

    Uitschakelen

    Wil je omwille van bovenstaande nadelen Snel Opstarten uitschakelen? Open de Instellingen-app van Windows, ga vervolgens naar ‘Systeem’ en klik op ‘Energiebeheer en slaapstand’. Open het energiebeheer door op ‘Extra energie-instellingen’ te klikken. Kies aan de linkerzijde van het scherm vervolgens voor ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’.

    Indien het de eerste keer is dat je dit venster raadpleegt, moet je bovenaan klikken op ‘Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn’. De opties die initieel grijs waren, worden zwart en kan je aanpassen. Door het vinkje voor ‘Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)’ te verwijderen, voorkom je dat je computer Snel Opstarten gebruikt.

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    Tags Tags : , , ,
  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :