• Wat is er allemaal nieuw in Android P?

  Later dit jaar staat de opvolger van Android O alweer voor de deur, en dat betekent dat je smartphone er weer allerlei handige features bij krijgt. Zodra je de update binnenkrijgt, tenminste. Dit is er zoal nieuw in Android P.

  Wanneer komt Android P uit?

  Android P is de negende versie van Android en de bijnaam is op het moment van schrijven nog niet bekend. Vrijwel zeker heeft het iets te maken met een lekkernij, na eerder o.a. Android KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat en Oreo. Google lijkt te hinten naar Popsicle (ijsje), of anders Pineapple (ananas). De tijd zal het leren.

  Vermoedelijk lanceert Android in het derde kwartaal van 2018. Het OS komt dan als eerste uit voor telefoons van Google zelf, de Pixel-lijn. Daarna duurt het vaak nog wel enkele maanden voor ook andere telefoons de update krijgen, hoewel dit proces door de komst van Project Treble in theorie sneller kan verlopen.

  Verbeterde notificaties

  Opnieuw gaat het notificatiesysteem van Android op de schop. Voortaan lees je meer informatie af uit je smartphone-meldingen, zoals de eerste regels van een e-mail. Ook is het mogelijk om direct een automatisch antwoord terug te sturen. Of de AI van Google deze verzint - zoals Smart Reply - of dat app-ontwikkelaars ze zelf bepalen, is nog even afwachten.

  Notch-ondersteuning

  Sinds de iPhone X komen er telkens meer smartphones uit met een 'notch' in het midden van het scherm. Deze inkeping biedt plaats voor o.a. de selfiecamera en/of een speaker, terwijl het scherm er omheen loopt. Fabrikanten van Android-toestellen kopiëren dit naarstig, en Google gaat er met Android P voor zorgen dat het besturingssysteem hiervoor geoptimaliseerd is. Zodat alles er netjes uit blijft zien en er bijvoorbeeld niet zomaar icoontjes verdwijnen.

  Google Maps voor binnengebruik

  Android P biedt ondersteuning voor 802.11mc wifi, een nieuw protocol dat specifiek bedoeld is voor locatiebepaling binnen een gebouw. Daardoor zou je bijvoorbeeld op Google Maps gemakkelijker je weg kunnen vinden op een vliegveld, een ziekenhuis of een overdekt winkelcentrum.

  Meer privacy

  Veel mensen maken zich terecht zorgen over apps die stiekem meeluisteren. Daarom kan dit vanaf Android P niet meer. Zodra je telefoon in standby-stand staat of je een bepaalde app niet actief gebruikt, kan deze niet meer de microfoon of camera van je toestel misbruiken.

  Overzichtelijke instellingen

  Het instellingenscherm van Android wordt telkens voller, en om het overzicht te bewaren wordt dit menu in een nieuw jasje gestoken. Aanbevolen instellingen worden bovenin onder de aandacht gebracht, en de 'quick settings' (zoals wifi en bluetooth) krijgen een makeover met nettere icoontjes. De volumebalk verplaatst van boven naar de rechterkant van het scherm, waar je je toestel ook makkelijker op stil kunt zetten.

  Snellere bediening

  Voor nu nog een gerucht, maar het lijkt er op dat Google de bekende navigatiebalk onderaan het scherm gaat versimpelen. De multitask-knop aan de rechterkant verdwijnt, en de terug-knop aan de linkerkant kan zich ook verbergen. Het resultaat is één enkele home-knop in het midden, die met swipes te bedienen is. Recente apps zijn dan bijvoorbeeld op te roepen door omhoog te swipen.

  Screenshots bewerken

  Android P heeft een ingebouwde tool voor het bewerken van screenshots onder de naam Markup. Je kunt schermafbeeldingen en foto's van notities en aantekeningen voorzien, om ze vervolgens te delen. Verwacht geen uitgebreide functies die Photoshop moeten evenaren, zie het als een geinig extraatje.

  Meerdere camera's tegelijk

  Smartphones worden telkens vaker met een dubbele camera uitgerust. Om daar meer mogelijkheden aan te bieden, ondersteunt Android P het aansturen van twee camera's tegelijk. Wat je daar in de praktijk van kunt verwachten, is nog even afwachten.

   

  DELL JWPHF R795X voor DELL XPS L401x L501x L701x serie Li-ion 56WH/ 6Cell 11.1V

  HP HSTNN-LB60 HSTNN-OB60 voor HP EliteBook 8530p 8530w 8730w Li-ion 4400mah 14.4V

  LCAP21B LCAP16B-A LCAP25B 24MA32D E2351T E2290V laptop adapter voor LG EAY62549304 LCAP21A 23EA63V 24EA53T Monitor

  BOSE 061384 061385 voor BOSE SOUNDLINK Mini serie Li-ion 2230mAH/17Wh 7.4V

  MICROSOFT P21GU9 voor Microsoft Surface Pro 1 2 II Table LG Chem Li-ion 5676mAh 7.4V

  A150A11DL 775626-002  laptop adapter voor HP 150W Slim Cord ZBook 15 G3,W2Y15PA Mobile Workstation PC

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :