• Wat Microsofts liefde voor Linux betekent voor de Linux desktop

  Toen ik begon met experimenteren met Linux, in de late jaren 90, zat Steve Ballmer nog stevig in het zadel bij Microsoft. En in die dagen stond Microsoft behoorlijk vijandig tegenover Linux, overigens net zoals tegenover elk ander besturingssysteem dat niet Windows was.

  Maar spoelen we even snel door naar 15 jaar later, dan blijkt Microsoft datzelfde platform, dat Ballmer nog als aartsvijand beschouwde, ineens liefdevol te omarmen. Onder Satya Nadella heeft Microsoft zich ondergedompeld in de open source scene.

  Ik was verbaasd over het nieuws, maar ik was er ook weer niet helemaal van ondersteboven. De producten van Microsoft zijn de laatste jaren steeds Linux-vriendelijker geworden. Tegenwoordig kun je heel simpel een Linux-server draaien op Azure. Dat gaat net zo makkelijk als je dat doet met een image van Microsofts eigen IIS. Eerder dit jaar ging Microsoft ook al in zee met Canonical voor een bash shell in Windows 10. En in juni kreeg iemand zelfs WSL draaiende op de Unity desktop van Ubuntu in Windows 10. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Microsoft ook nog bezig met zijn SQL Server database op Linux.

  Niets van dat alles is echt van belang voor mensen die Linux dagelijks gebruiken, maar wat op de korte termijn wel een verschil kan maken is het geld dat Microsoft in de Linux Foundation steekt. Microsoft is namelijk Platinum member geworden, wat betekent dat Nadella en zijn bedrijf zeker 500.000 dollar per jaar in de organisatie pompen. Dat geld helpt de Linux Foundation om projecten te financieren waarvan de meeste (zoals bijvoorbeeld Node.js) niet op de gebruiker gericht zijn. Maar ook de Linux kernel krijgt een deel van het geld, dus kunnen er meer middelen en ontwikkeltijd besteed worden aan de verbetering van hardware support, beveiliging en prestaties. Naast de kernel is er nog een ander project voor consumenten dat hier waarschijnlijk van gaat profiteren, dat is het mobiele besturingssysteem Tizen, dat Samsung (eveneens lid) wil gaan gebruiken om Android te vervangen.

  Net zoals met het meeste geld uit het bedrijfsleven dat in open source wordt gestort, gaat het meeste geld naar projecten voor infrastructuur en webtechnologiën waar die bedrijven mee werken. Projecten die software maken waar de desktopgebruiker elke dag mee werkt (zoals GNOME en LibreOffice) krijgen waarschijnlijk een stuk minder of helemaal niets van het geld van Microsoft. Het is ook heel onwaarschijnlijk dat de desktopapplicaties van Microsoft ineens op Linux gaan draaien of beter met Linux gaan samenwerken, tenzij Microsoft mensen gaat betalen om full time aan WINE te gaan werken.

  Dat een bedrijf lid is van de Linux Foundation betekent niet eens dat het ondersteuning voortzet die het voorheen voor het OS leverde. Een goed voorbeeld daarvan is Adobe. Adobe betaalt als zilveren lid jaarlijks 20.000 dollar aan de Linux Foundation. Maar Adobe stopte een jaar geleden met updates voor Flash voor Linux (in september begon het daar overigens weer mee). Ook is er nog steeds geen Linux-versie van de Creative Suite, wat betekent dat je nog steeds Windows (of Mac OS) nodig hebt om Lightroom, Photoshop en dergelijke te draaien. En Acrobat Reader voor Linux is bij mijn weten zo slecht dat het vrijwel onbruikbaar is.

  Als je Adobe als voorbeeld neemt, dan zou ik geen grote dingen verwachten van Microsoft als het aankomt op de Linux desktop. Als Redmond nou DirectX voor Linux zou aankondigen, dan zou dat 2016 een stuk beter maken. Maar ik zou er niet te veel van verwachten.

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :