• Windows 10 S: de vijf belangrijkste vragen beantwoord

  Microsoft heeft gisterenavond Windows 10 S aan de wereld voorgesteld. Het nieuwe besturingssysteem is een aangepaste versie van Windows 10 Pro, in de eerste plaats – maar niet exclusief – bedoeld voor gebruik in scholen.

  Eén van de belangrijkste beperkingen van Windows 10 S is dat je uitsluitend applicaties uit de Windows Store kan downloaden en installeren. Dat moet de veiligheid en stabiliteit van het systeem vergroten, en maakt het beheer ervan eenvoudiger.

  We beantwoorden hieronder de vijf belangrijkste vragen die je mogelijk hebt over het OS.

  1. Wat is het verschil met Windows 10 Home en Pro?

  Microsoft positioneert Windows 10 S tussen Home en Pro in. Dat kan verwarrend zijn aangezien die laatste twee allebei toegang bieden tot software buiten de Windows Store en Windows 10 S niet. De S-versie lijkt dus de meest beperkende van de drie.

  Toch is de positionering niet zo gek. Windows 10 S heeft een groot aantal functies gemeen met Windows 10 Pro die je niet terugvindt in de Home-versie. Het gaat dan voornamelijk om functies met betrekking tot IT-beheer, zoals Bitlocker, domeindeelname, Mobile Device Management, Windows Store voor Bedrijven en gedeelde pc-configuratie.

  2. Welke apps en hardware worden ondersteund?

  Windows 10 S kan uitsluitend overweg met compatibele apps uit de Windows Store. Microsoft zegt dat het nauw samenwerkt met softwarepartners om compatibiliteit aan te bieden en heeft zelf al aangegeven dat het binnenkort de volledige Office 365-suite beschikbaar maakt via de Store. Het is voorlopig afwachten of Windows 10 S ontwikkelaars eindelijk dat extra duwtje in de rug zal geven om hun software via de Store aan te bieden.

  Wat hardware betreft, zijn er weinig verschillen met Windows 10 Pro. De meeste randapparatuur die nu al in Windows 10 werkt, blijft ook werken in Windows 10 S, maar mogelijk met beperkte functionaliteit. Ook hier is het nog even afwachten tot Windows 10 S breder beschikbaar is (vanaf juni) om gedetailleerde informatie te krijgen.

  3. Zijn er nog andere beperkingen?

  Naast de beperking dat alleen software uit de Windows Store toegelaten is, heeft Windows 10 S nog een paar extra beperkingen die je niet in Windows 10 Home of Pro aantreft. Zo is het niet mogelijk om de standaardbrowser aan te passen. Je kan wel een andere browser downloaden uit de Windows Store als die beschikbaar is, maar html-bestanden die je vanuit een andere app probeert te openen, zullen altijd in Edge worden geladen. Daarnaast kan de standaardzoekmachine in Edge en Internet Explorer niet worden gewijzigd van Bing naar iets anders.

  4. Wat als ik een app van buiten de Store probeer te gebruiken?

  Wanneer je toch software vanaf een andere bron dan de Windows Store probeert te downloaden en installeren, zal Windows 10 S je een melding presenteren dat dit niet mogelijk is. In sommige gevallen zal het besturingssysteem bovendien gelijkaardige applicaties suggereren die wel beschikbaar zijn in de Store.

  Microsoft is er van overtuigd dat na verloop van tijd steeds meer compatibele apps zullen worden toegevoegd aan de Store. Het heeft alle tools in huis voor ontwikkelaars om dat proces zo pijnloos mogelijk te maken en hoopt dat Windows 10 S ook voor de nodige motivatie zal zorgen.

  5. Wat als Windows 10 S toch niet voldoende is?

  Wat als je vol overtuiging op de kar springt en een (goedkope) Windows 10 S-laptop in huis haalt, om achteraf tot de conclusie te komen dat er toch software is die je mist en niet in de Store beschikbaar is? Microsoft biedt de mogelijkheid om op eender welk moment je toestel te upgraden naar Windows 10 Pro. Voor scholen is dat gratis, andere gebruikers betalen een eenmalige kost van 49 dollar. Wie dit jaar een Surface Laptop koopt, kan die tot het einde van het jaar gratis upgraden naar Windows 10 Pro. Belangrijk detail: de upgrade kan niet worden teruggedraaid.

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :