• Windows XP-gebruikers zijn een gevaar voor de maatschappij

    Eén van mijn grootste frustraties als tiener was dat vervloekte Windows Update-scherm. Het kleine venstertje kwam telkens piepen op de meest ongewenste momenten, of dat nu tijdens een PowerPoint-presentatie was of te midden van een online spelletje. Dat ene vervloekte scherm sloeg mijn gemoedstoestand telkens om en ik koos telkens resoluut om de update met vier uur uit te stellen.

    Toegegeven, ik dacht toen helemaal niet na over de mogelijke consequenties op de beveiliging van mijn computer, maar ik vermoedde dat niemand het muntte op mijn samenvatting Romeins recht of opsteltaak over de Franse Revolutie. Had ik de mogelijkheid gekregen om de update met een maand uit te stellen, nam ik die opportuniteit met open armen aan. Er waren toen wel minder cyberboefjes op het internet die de malware-architectuur ontwikkelden, toch stelde ik mijn computer ongewild open voor ongewenste bezoekers.

    Virusmagneet

    Het verstand komt gelukkig met de jaren. Tijdens mijn stage hier bij TechPulse lees ik dagelijks over legio ransomware-besmettingen en nieuwe methodes om iemands gegevens te ontsluieren. Als je je computer tegenwoordig niet up-to-date houdt, ben je niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor je omgeving en bij uitbreiding de hele maatschappij. Voor je het weet heeft de virtuele ziektekiem zich genesteld in je netwerk en hebben de virussen tal van nieuwe slachtoffers gemaakt.

    Dat Microsoft sinds de lancering van Windows 10 Home updates verplicht maakte, werd met weinig gejuich onthaald. Laat het echter duidelijk zijn: het is noodzakelijk om je systeem up-to-date te houden. Ook al voerde het Amerikaanse technologieconcern de aanpassing vooral door zodat het minder energie en middelen hoeft te steken in gedateerde besturingssystemen, zijn de verplichte updates ook voor de consument een zegen. Kregen we zoals vroeger een ergerlijk Windows Update-scherm met de optie om de vernieuwing uit te stellen, waren nog meer machines ‘gatenkaas’ en had de WannaCry-ransomware ongetwijfeld veel meer slachtoffers gemaakt.

    XPocalypse

    Al drie jaar biedt de reus uit Redmond geen ondersteuning meer aan voor Windows XP, dat haast twee decennia geleden werd geïntroduceerd. Dat betekent dat gebruikers van het iconische blauwe besturingssysteem geen beveiligingsupdates meer krijgen. Met andere woorden, Windows XP is zo lek als een zeef, en hoort niet meer op een desktop of laptop thuis. Toch draait het OS nog op 7,4% van alle computers ter wereld; het equivalent van naakt in de winter buiten ronddartelen en verwachten dat je geen verkoudheid zal oplopen.


    Ik begrijp dat Windows XP nog vele trouwe fans heeft die treuren dat het eens zo machtige OS te gronde is gegaan. Ook ik gebruikte jarenlang het robuuste besturingssysteem met de blauwe taakbalk en de iconische, dromerige achtergrond. Maar het is dringend tijd om afscheid te nemen, want het zwaard van Damocles hangt boven de XP-gebruikers. Microsoft heeft nu wel een noodupdate doorgevoerd na de ransomware-aanval van vorig weekend, maar dit was een eenmalige uitzondering.

    Update vandaag, niet morgen

    Neem vandaag nog actie vooraleer het te laat is. Er staan ongetwijfeld een heleboel vitale documenten en memorabele foto’s op je machine die je liever niet kwijtraakt. Koop een usb-stick of externe harde schijf, of back-up je bestanden naar de cloud. In de Microsoft Store kan je Windows 10 aanschaffen. Als je niet wilt betalen voor een legaal besturingssysteem, kan je ook je toevlucht nemen tot een gratis Linux-gebaseerd operating system, zoals Ubuntu. In deze workshop leer je hoe je dit open source-besturingssysteem installeert.

    Wil je geen moeite of middelen meer investeren om de software te verversen op je oude machine, zijn de mogelijkheden ook legio. Je hoeft tegenwoordig niet meer diep in de buidel tasten om je Facebook-account te checken of te neuzen in de laatste nieuwsberichtjes op onze website. Zo kan je een goedkope tablet kopen, of je wacht nog een jaartje om een spotgoedkope ‘spiegel’ te kopen die de rekenkracht van je smartphone gebruikt. Wil je toch een laptop aanschaffen, dan kan je kiezen voor een goedkope Chromebook die draait op het gratis Chrome OS zoals de Acer Chromebook (299 euro bij Coolblue). Of je wacht tot deze zomer voor een budgetlaptop die draait op het afgeslankte Windows 10 S. Mogelijkheden troef, maar gooi alstublieft het gedateerde Windows XP in de prullenmand.

    Boontje komt om zijn Loontje

    Microsoft heeft groot gelijk dat niet zij, maar de consument schuld treft bij de grootschalige WannaCry-aanval. Als je halsstarrig blijft vasthouden aan het blauwe besturingssysteem, dan plaats je iedereen in gevaar. Dergelijke mensen horen in quarantaine geplaatst te worden op een onbewoond eiland zonder internetbereik.

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    Tags Tags : , , , ,
  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :