• Zo maak je een flyer in Word

  Wanneer je denkt aan grafisch ontwerp, denk je hoogstwaarschijnlijk eerst aan Photoshop en daarna aan het godsvermogen dat je voor Photoshop moet neertellen. Zo’n pakket schaf je natuurlijk niet aan als je bijvoorbeeld een flyer wilt maken voor een rommelmarkt, een verjaardagsfeestje enzovoort. Gelukkig hoeft dat ook niet, je kunt gemakkelijk een flyer in Word maken.

  Tip 01: Sjabloon

  We gaan in dit artikel een flyer maken voor een feestje en dat doen we helemaal vanaf het begin, zodat je elementen van zo’n grafisch ontwerp in Word leert kennen. Heb je echter meer haast, dan is het ook goed om te weten dat je zo’n flyer ook heel eenvoudig kunt maken met behulp van een sjabloon. In dat geval heeft Microsoft het werk al voor je gedaan. Je hoeft alleen nog maar de informatie in te vullen en optioneel wat afbeeldingen te vervangen, en je bent klaar met je flyer. Daar leer je natuurlijk niet van ontwerpen, maar het kan wel je redding zijn als je binnen een half uur iets nodig hebt. Je vindt de sjablonen door in Word te klikken op Bestand / Nieuw en vervolgens flyer in te typen in het zoekveld (je kunt uiteraard zoeken op wat je wilt, uitnodiging of menukaart kan ook). In de stappen hierna gaan we zelf een flyer maken, waarbij we er wel vanuit gaan dat je de informatie die je erin wilt verwerken al in je hoofd hebt.

  Tip 02: Formaat en stand

  Voor we daadwerkelijk gaan beginnen met het ontwerpen van onze flyer, is het belangrijk dat we weten hoe groot de flyer moet worden en wat de verhoudingen zijn (liggend of staand). Het is niet zoals Photoshop dat je letterlijk een documentgrootte specificeert, maar door in het lint te klikken op Indeling / Formaat kun je wel aangeven welke papiergrootte je document moet hebben (die zijn vooraf gedefinieerde formaten). Dit betekent niet dat je ook dit formaat papier in je printer moet hebben zitten, maar je weet hierdoor wel hoe groot je ontwerp straks op het papier komt te staan. Onder het kopje Indeling vind je de optie Afdrukstand, waarmee je kunt aangeven of het document staand of liggend is.

  Tip 03: Marges

  Het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn wanneer je een prachtige flyer ontwerpt en een deel valt er vanaf tijdens het printen omdat je tekst te dicht bij de rand hebt geplaatst. Of dat de afstand van de rand juist zo groot is dat er onnodig veel ruimte verloren gaat. Kijk in dat geval eens naar de marges. Standaard heeft een Word-document een flinke marge ingesteld, maar dat kun je heel eenvoudig aanpassen. Klik in het lint op Indeling en vervolgens op Marges. Daar geef je precies aan hoe ver de inhoud van je document van de rand moet staan. Overigens is dit vooral relevant wanneer je op een volledige pagina gaat printen. Als je een flyer van A6-formaat print op een vel A4, dan maken de marges niet zoveel uit.

  Tip 04: Tabel invoegen

  Je kunt je flyer nu grofweg op twee manieren indelen: met tekstvakken en met tabellen. Het voordeel van een tabel is dat je met behulp van rijen en kolommen heel precies alles gelijkmatig kunt uitlijnen. Het nadeel is dat de kolommen minder flexibiliteit bieden. Om een tabel in te voegen, bepaal je eerst hoeveel rijen en kolommen je wilt hebben. In dit voorbeeld gaan we voor twee kolommen en drie rijen. Klik op Invoegen in het lint en vervolgens op Tabel. Beweeg je muis over het raster tot je de gewenste tabelindeling hebt, en klik met links. Je kunt nu de lijn in het midden verslepen om de verhoudingen tussen de kolommen te wijzigen. Op dezelfde manier versleep je de lijnen tussen de rijen om de rijen hoger of lager te maken. Zo bepaal je precies waar welk element van je flyer komt. Je kunt eventueel ook cellen samenvoegen, door deze te selecteren, te rechtsklikken en te kiezen voor Cellen samenvoegen. Wanneer je met rechts klikt op de linkerbovenhoek van de tabel, en vervolgens op Celeigenschappen, kun je eigenschappen wijzigen, zoals wel of geen rand, achtergrondkleur, celmarges etc.

  Tip 05: Tekstvak invoegen

  Wanneer je tekstvakken gebruikt in plaats van een tabel, moet je veel meer opletten dat alle vakken uitlijnen, maar je bent wel véél flexibeler in waar je elementen plaatst. Ook heeft Word een aantal handige opmaakopties ingebouwd, en om die reden kiezen we in de rest van dit artikel voor tekstvakken. Een tekstvak voeg je in door te klikken op Invoegen / Tekstvak. Je kunt kiezen voor een eenvoudig tekstvak, dat je vervolgens precies op de juiste plek kunt slepen, kunt draaien etc. Wanneer je op een tekstvak klikt en vervolgens op het pictogram met het halve cirkeltje dat ernaast verschijnt, kun je aangeven hoe de tekstterugloop moet zijn (daarmee bepaal je of tekst die je in de flyer typt om dit vak heen loopt, of dat dit vak er gewoon overheen ligt en geen invloed heeft op de tekst. Klik je met rechts op het vak, dan zie je naast een uitklapmenu drie knoppen voor het aanpassen van de stijl, opvulling en contour.

  Voor deze flyer slaan we in één klap een slag door een speciaal tekstvak in te voegen via Invoegen / Tekstvak / Facet sidebar rechts. Er wordt direct een fraaie zijbalk ingevoegd met een grafisch element, dat ziet er direct gelikt uit.

  Tip 06: Afbeelding invoegen

  Een afbeelding invoegen, werkt eigenlijk precies zoals het invoegen van een tekstvak: je kunt precies bepalen waar de afbeelding komt en hoe de tekst daarop reageert. Om een afbeelding in te voegen, klik je op Invoegen / Afbeeldingen om een afbeelding van je harde schijf te uploaden. Of klik op Onlineafbeeldingen om een afbeelding rechtstreeks uit de zoekmachine van Microsoft te plukken. Wanneer je de afbeelding hebt ingevoegd, dan kun je deze nog niet zomaar verslepen, eerst moet je daarvoor aangeven dat de afbeelding vrijstaand is. Klik hiervoor op de afbeelding en op het pictogram met de halve cirkel. Kies voor een optie onder het kopje Met tekstteruggloop en experimenteer even wat het effect is van de opties op je overige elementen. Je kunt de afbeelding nu vrij verplaatsen en schalen. Je hebt nu alle elementen die je nodig hebt om je flyer te ontwerpen. Wanneer je teksten invoert, zorg dat je bijvoorbeeld kopteksten wel de juiste stijl toekent (Kop 1, Kop 2, Titel etc.) via het tabblad Start / Stijlen.

  Tip 07: Kleurenschema kiezen

  Wanneer je de afbeelding(en) op de juiste plek hebt gezet en de teksten hebt ingevuld die je wilt gebruiken, vraag je je misschien af of de kleuren die je gebruikt hebt (als je dat al hebt gedaan) wel goed bij elkaar passen. Daar hoef je je totaal niet druk om te maken, Word biedt je namelijk standaard een aantal kleurenschema’s die perfect bij elkaar passen. Klik op Ontwerpen en vervolgens op de knop Kleuren. Je ziet een groot aantal kleurenschema’s en wanneer je hier met je muis overheen beweegt, krijg je een voorbeeldweergave van hoe het kleurenschema er in jouw document uit zal gaan zien. Dit is ook één van de redenen dat het belangrijk is om opmaakstijlen toe te kennen aan je teksten, zoals aangegeven in de vorige stap. Doe je dat namelijk niet, dan is alle tekst voor Word hetzelfde en zullen kleurenschema’s (en ook de ontwerpen uit de volgende stap) nagenoeg geen effect hebben.

  Tip 08: Ontwerp kiezen

  Tot slot kun je nog een extra professioneel effect aan je flyer toevoegen door de ontwerpstijlen van Word toe te passen. Hiermee verandert er niets aan het kleurschema dat je zojuist hebt gekozen, maar speelt Word met zaken als regelafstand, lettergrootte, maar ook bijvoorbeeld lijnen tussen de betreffende tekstelementen (die lijnen hebben dan wel een kleur die afkomstig is uit het door jou gekozen kleurenschema) enzovoort. Op die manier kun je met slechts een paar muisklikken een tekst die er vrij gewoontjes uitziet, ineens een zeer professionele uitstraling geven. Je doet dit door te klikken op Ontwerpen en vervolgens op een stijl boven het kopje Documentopmaak. Ook nu kun je weer spieken hoe de stijl eruit ziet door je muis eroverheen te bewegen voor je een keuze maakt. Let op: de stijl wordt toegepast op het gehele document niet op het tekstvak of de tekst die je hebt geselecteerd. Wanneer je de gewenste stijl gekozen heb, is je flyer klaar om af te drukken. Eventueel kun je de flyer via Bestand / Opslaan als ook opslaan als pdf-document, zodat je het naar een copyshop of digitale printshop kunt sturen om af te laten drukken.

   

  VGP-AC19V54 PCGA-AC19V9 laptop adapter voor Sony Vaio PCG-FR860 PCG-FRV25 VGN-N130P/B

  MICROSOFT BV-T5E  voor Microsoft Lumia 950 RM-1106 RM-1104 RM-110 McLa Li-ion 3000mAh/11.6wh 3.85V

  HTC B0P821007  voor HTC NEXUS 9 (8.9") OP82100 HTC Flounder Li-ion 25Wh / 6700mAh 3.8V

  APPLE A1484 voor ipad5 iPad Air 1st Gen + Tools Li-ion 8827mAh 3.73V

  A1800 laptop adapter voor Microsoft Surface Pro 5 & Pro 4 Intel Core M3 i5 i7

  MOTOROLA 82-150612-01 voor Motorola Symbol MC2100 MC2080 MC2180 BTRY-MC21EAB0E Li-ion 2400mAh 3.7V

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :