• Zo stel je de Fall Creators Update uit

  Sinds Microsoft de Fall Creators Update naar je laptop pushen. Wil je de update liefst nog even uitstellen, dan heb je verschillende opties.

  Microsoft introduceerde de Fall Creators Update: de tweede en laatste grote feature-update voor Windows 10 van dit jaar. Naar goede gewoonte rolt Redmond de update gefaseerd uit. In eerste instantie komen de vernieuwingen naar consumententoestellen met reeds grondig geteste hardware, maar na verloop van tijd krijgt iedereen de Fall Creators Update aangeboden.

  Misschien sta je helemaal niet te springen voor de update, bijvoorbeeld omdat je toestel essentieel is voor je zaak en je vreest voor compatibiliteits of stabiliteitsproblemen. In grote bedrijven is dat geen probleem: Bij Enterprise- en Education-edities van het OS behoudt de administrator de controle over het upgradeproces. Hij kan er voor kiezen de Fall Creators Update pas door te drukken wanneer hij er zeker voor is dat de IT-omgeving er klaar voor is. Bovendien is het geen slecht idee om de kat even uit de boom te kijken, totdat eventuele kinderziektes van de update uit het leven geholpen zijn.

  Voor Pro- en zeker Home-versies van Windows 10 is het minder eenvoudig om de update uit te stellen. We leggen uit hoe je te werk gaat op een versie van Windows 10 met de Creators Update van eerder dit jaar reeds geïnstalleerd. Windows 10 Pro-gebruikers hebben de beste tools tot hun beschikking, maar Microsoft verwacht dat je zelf actie onderneemt als je de Feature Update op de lange baan wil schuiven.

  Windows 10 Pro

  Ga via Instellingen naar Bijwerken en beveiliging. Kies daar onder de tab Windows Update voor het submenu Geavanceerde opties. Onder het hoofdstuk Kiezen wanneer updates worden geïnstalleerd vind je drie belangrijke opties. Een eerste belangrijke keuze is de ‘branch’. Dat is het updatebeleid waarop je toezegd. Standaard staat diut ingesteld op Current Branch, wat wil zeggen dat het gros van de updates naar je toestel komt zodra ze beschikbaar zijn. Je kan echter kiezen voor de Current Branch for Business. Door de zakelijke optie te kiezen, krijg je updates pas later wanneer ze reeds getest zijn door tal van Current Branch-gebruikers. In theorie koop je ongeveer vier maanden uitstel door voor deze tak te kiezen.

  Verder kan je er voor kiezen om een onderdelenupdate (zoals de Fall Creators Update er één is) voor een bepaald aantal dagen uit te stellen. Het menu laat je toe om tot 365 dagen uitstel te vragen. Zo heb je tijd genoeg om eventuele compatibiliteitsproblemen in je organisatie te verhelpen, en kan je zeker zijn van een stabiele upgrade. Of de 365 dagen gerekend wordt vanaf het uitkomen van de update in de Current Branch, dan wel vanaf het moment dat hij aan jouw pc wordt aangeboden, is niet echt duidelijk.

  Een derde mogelijkheid is om kwaliteitsupdates uit te stellen. Die kan je met maximaal een maand naar achteren schuiven maar dat is niet zo’n goed idee. Deze updates bevatten immers beveiligingsverbeteringen. In de regel laat je ze best zo snel mogelijk installeren, zodat je systeem geen lekken heeft die hackers eenvoudig kunnen uitbuiten.

  Tot slot kan je alle updates gedurende een week pauzeren. Dat is interessant wanneer je niet tegen de vroege uitrol van een update bent, maar enkele dagen geen tijd hebt om gestoord te worden door het automatische updateproces.

  Zit je nog op de Windows 10 verjaardagsupdate, dan zit bovenstaand menu er iets anders uit. Zoek naar de optie Onderdelenupdates uitstellen en vink ze aan. Normaal zal deze optie zowel de eerste Creators Update als de Fall Creators Update blokkeren. Het is desalniettemin een goed idee om een upgrade naar de eerste Creators Update te overwegen.

  Windows 10 Home

  Als Home-gebruiker heb je aanzienlijk minder opties en dat is misschien wel de belangrijkste reden om niet voor een Home-Windowsversie te kiezen in een zakelijke context. Geen van de hierboven beschreven mogelijkheden is beschikbaar. De eenvoudigste manier om een automatische update naar de Fall Creators Update te voorkomen, is door je internetverbinding te veranderen naar een Verbinding met een datalimiet. Dat is de Nederlandse vertaling voor een ‘metered connection’, en vertelt Microsoft dat je per megabyte betaalt voor je internetverbinding. Microsoft zal alleen essentiele updates naar je toestel pushen via zo’n verbinding. In de praktijk gaat het om beveiligingspatches, en blijven onderdelenupdates achterwege.

  Je vindt de optie door via Instellingen naar Netwerk en internet te navigeren. Kies daar Wi-Fi of Ethernet (al naargelang het type verbinding dat je gebruikt) en klik rechts op de netwerknaam. In dit menu kan je de optie Verbinding met een datalimiet aanvinken. Let op: de instelling heeft betrekking op het specifieke netwerk waarmee je momenteel verbonden bent, niet op alle wifi of ethernetverbindingen. Bovendien zijn er enkele bijwerkingen. Onedrive zal minder vlot synchroniseren, je live-tegels zullen niet automatisch updaten en downloads van applicaties uit de Windows Store worden gepauzeerd.

  Ideaal is de oplossing dus niet, maar het is de eenvoudigste manier om de Fall Creators Update even tegen te houden op Windows 10 Home. Wie nog op de Verjaardagsupdate werkt kan dezelfde stappen volgen voor een draadloze verbinding, maar heeft geen gelijkaardige opties voor een connectie via ethernet.

  Update verbergen

  Tot slot bestaat er nog een laatste redmiddel dat vooral interessant is voor Home-gebruikers die hun type internetverbinding niet willen aanpassen. Ga naar de ondersteuningspagina van Microsoft voor update KB 3073930 en scroll naar onderen. Download hier het hulpprogramma om update te tonen of te verbergen. Met dit tooltje kan je bepaalde updates tijdelijk verbergen, wat wil zeggen dat Windows ze niet zal installeren. De update moet echter al aangeboden zijn aan je toestel voordat je de tool kan gebruiken om hem te verbergen.

  Open de tool na het downloaden en klik bij het eerste scherm meteen op Geavanceerd. Kijk na of de reparatie-optie die hieronder schuilt aangevinkt is. Volg nu de wizard en zoek naar de onderdelenupdate voor Windows 10 versie 1709. Vink die update aan, en verberg hem. Staat de update niet in de lijst, dan heeft Microsoft hem nog niet aangeboden voor jouw toestel. Je zal geregeld (dagelijk) moeten nakijken of de update er is als je zeker wil zijn dat hij niet zomaar op je systeem verschijnt. Wanneer je na enkele maanden de tijd rijp acht op de Fall Creators Update alsnog te installeren, gebruik je dezelfde tool om verborgen updates terug naar de voorgrond te toveren.

  Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

  Tags Tags : , , ,
 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :