• Smartphones zijn prachtig, je kunt er van alles mee. Maar helaas bestaan er nog geen batterijen die weken meegaan. En soms gaan ze veel sneller leeg dan normaal is. Gaat hij sneller leeg, of wil je gewoon dat hij langer mee gaat, dan vind je hier tips en tricks om de batterijduur te verlengen.

    Normaal is 100% leeg in 4-6 uur screen-on tijd als hij in gebruik is. Als het toestel niet gebruikt wordt, hoort de batterij met ongeveer 0,2 tot 5% per uur leeg te gaan, afhankelijk van je instellingen en de grootte van je batterij.

    Houd er rekening mee dat het percentage dat je ziet in Batterij niet het totale percentage is. Android verbruikt bijvoorbeeld geen 50% van je batterij. Het verbruikt 50% van het totale verbruik van je batterij. Dat totale verbruik is bijvoorbeeld 1% per uur. In dat geval is 50% van die 1% verbruikt door Android.

    Voor het daadwerkelijke verbruik zul je een externe app moeten installeren, bijvoorbeeld GSAM Battery Monitor.

    Eerst moeten we zeker weten dat je batterij niet defect is.

    Ervaar je een van of een combinatie van de volgende problemen:

    • Toestel valt uit
    • Toestel start uit zichzelf opnieuw op
    • Toestel wil niet meer aan
    • Batterij loop veel te snel leeg
    • Batterij staat bol of er staan blaasjes op
    • Batterij springt spontaan een tiental procent omlaag

    Dan is de kans groot dat de batterij defect is. Het beste kun je een andere batterij proberen (als hij verwijderbaar is) of een reparatie aanvraag doen (als hij niet verwijderbaar is.)

    Ervaar je na een update van de software problemen met de batterij? Dan is de eerste stap altijd om een fabrieksreset te doen!

    ►Helderheid

    Het scherm is de grootste stroomverbruiker van je toestel. Dat ding vreet stroom alsof het er voor betaald wordt! Hoe lager je de helderheid instelt, des te minder stroom het scherm nodig heeft. Stel de helderheid zo laag mogelijk in dat je comfortabel vind, en verhoog hem alleen als je het beeld niet meer kan lezen.

    ►Automatische Helderheid uitschakelen

    Op alle toestellen zit een optie om het toestel door middel van lichtsensoren de helderheid van het scherm te laten bepalen. Omdat het toestel steeds kijkt hoeveel licht er op het scherm valt, kost dit extra stroom. Deze kun je dus beter uitzetten.

    ►Scherm Time-out

    Als je je scherm een tijdje niet aanraakt, gaat deze vanzelf uit. Hoe korter het duurt voor het scherm uitgaat, des te langer je batterij meegaat!

    Dit valt in te stellen onder Instellingen > Display > Time-Out Scherm.

    ►Locatiediensten en GPS

    Je kent het wel. Alle apps weten precies waar je bent. Je foto’s krijgen automatisch een sticker erop met de locatie waar je hem hebt gemaakt. Superhandig!

    Maar… Deze optie kost veel stroom. Héél veel stroom! Als het niet absoluut vitaal is dat je telefoon ten alle tijden weet waar je bent, kun je deze optie het beste uitschakelen.

    Dat doe je onder Instellingen. Zet de schakelaar op 0.

    Is deze dienst toch belangrijk voor je?

    Zet dan de schakelaar op 1, en klik op het woord Locatie. Dit opent het Locatie menu. Selecteer stand.

    Hier krijg je 3 opties:

    • HogePrecisie: Gebruikt je GPS, WiFi en Mobiele Netwerken. Zéér hoog stroomverbruik!
    • Spaarstand: Gebruikt WiFi en Mobiele Netwerken.
    • Alleen GPS: Gebruikt alleen de GPS

    Het beste is om de Spaarstand te kiezen. Deze is niet zo accuraat als Hoge Precisie, maar verbruikt ook aanzienlijk minder stroom.

    ►Zet een verbinding uit als je deze niet meer gebruikt

    Moderne telefoons hebben allerlei verbindingen. Mobiele Data, WiFi, Bluetooth. Maar heb je die echt 24/7 nodig?

    Op momenten dat je niet verbonden bent met WiFi, maar het wel aan hebt staan, blijft je telefoon zoeken naar nieuwe netwerken.

    Als Bluetooth aan staat terwijl er geen verbinding is met een ander apparaat, dan blijft je telefoon in de achtergrond zoeken naar apparaten om mee te verbinden.

    Als je mobiele data (je MB bundel!) niet gebruikt, (Bijvoorbeeld ’s nachts) schakel de dataverbinding dan uit. Niet alleen bespaart dit veel batterij, het bespaart je ook nog eens MB’s!

    Het is dus beter deze functies handmatig aan en uit te zetten wanneer je ze nodig hebt.

    ►Schakel alle overbodige functies uit

    Als je je toestel koopt staan er standaard een heleboel toeters en bellen aan. Het gros ervan gebruik je waarschijnlijk maar af en toe of zelfs nooit, maar ze verbruiken wel stroom.

    GPS, NFC, Bluetooth, Infrarood. Tevens allerlei opties om

    Stock Android: Sleep de notificatiebalk naar beneden en druk op het icoontje rechts bovenin. Schakel vervolgens de opties uit.

    Samsung gebruikers: De lijst is hier wat groter.

    Heb je Android 4.3 of hoger, sleep dan met twee vingers de notificatiebalk naar beneden. Hier kun je de volgende uitzetten:

    GPS, Bluetooth, Screen Mirroring, S Beam, Leesmodus, NFC, Air View, Air Gesture, Slim Sluimeren, Multiwindow, Slim Pauzeren, Slim Schuiven.

    Op Android versies lager dan 4.3 kun je deze opties los vinden onder Instellingen.

    ►Synchroniseren

    Apps als Facebook, Twitter, Email, Picaso, Weer apps en dergelijke halen constant informatie op vanaf de server. Synchroniseren heet dit. Dit houd je telefoon constant wakker, en dat verbruikt stroom. Maar als je maar een paar keer per dag je mail controleert, hoeft deze niet elke 5 minuten te updaten.

    Het beste is om Synchroniseren volledig uit te zetten. (Whatsappjes en Facebook Messages blijven gewoon binnenkomen.)

    Onder Instellingen > Accounts kun je per account synchroniseren per onderdeel uitzetten. In de verschillende apps kun je ook instellen hoe ze moeten updaten. (Handmatig, om de paar uur, etc.)

    Heb je een Samsung, dan kun je de notificatie balk naar beneden slepen en Synchroniseren uitzetten door op de knop te drukken (blauw/grijs = uit).

    ►Automatische Updates

    Wanneer je verbinding hebt met Internet worden je apps in de achtergrond geupdate. Dat kost je zowel batterij als data.

    In Google Play Store > (die drie streepjes links bovenin) > Instellingen > Apps Automatisch Bijwerken kun je dit zetten op ‘Niet Automatisch Bijwerken’. Hou er rekening mee dat dit inhoud dat je handmatig de apps moet updaten via Play Store > Mijn apps!

    Je kan dit ook instellen op alleen via WiFi.

    Doe dit ook met Android zelf: Instellingen > Over Toestel/Toestel Info > Software Update > Automatisch Bijwerken uitvinken. Voortaan moet je dan zelf handmatig je toestel updaten door in dit menu op Bijwerken te drukken.

    Vergeet ook niet de updates voor alle andere appstores zoals Samsung Galaxy Apps en Amazon Marketplace uit te zetten.

    ►Widgets en Wallpapers

    Bewegende wallpapers en interactieve widgets zijn leuk en vaak ook best handig. Maar ze verbruiken ook stroom.

    Widgets die je niet actief gebruikt kun je beter verwijderen. Deze blijven zichzelf updaten in de achtergrond.

    Op Android kun je Live Wallpapers instellen. Er zitten hele goede tussen, maar ook veel slechte. De veel gekochte wallpapers zijn vaak wel goed geoptimaliseerd en hebben veelal zelfs batterij instellingen. Maar de meeste gratis varianten en de onbekendere gebruiken veel stroom.

    Voor gebruikers met een AMOLED scherm (Samsung) geldt nog een extra melding: De kracht van AMOLED is dat de kleur zwart wordt gemaakt door de LEDjes uit te zetten. Hoe meer zwart, des te minder stroom er dus wordt verbruikt. Om deze reden is een volledig zwarte wallpaper dus het beste om nog net dat beetje extra stroom te besparen. (En dit geld dus ook voor een zwarte achtergrond als je aan het lezen bent.)

    ►Schakel alle overbodige programma’s uit

    Software vanuit de fabriek bevat vaak extra apps. Deze apps gebruik je mogelijk nooit, maar ze blijven wel aan staan. Het is dus beter deze apps te verwijderen.

    Onder Instellingen > Applicatiebeheer > Alles (Schuiven!) kun je apps verwijderen of uitschakelen door ze aan te klikken, en vervolgens te drukken op “Uitschakelen” of “Verwijderen.” Soms moet je eerst op “Updates Verwijderen” drukken.

    Schakel eerst automatische updates in de Google Play Store uit!

     

    ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V

    ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V

    ADP-180NB BC laptop adapter voor MSI GT60 2OKWS-674US

    A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

    633196-001 PS-6221-7 PCA222 laptop adapter voor HP Power Supply s5-1321cx D10-220P PSU 220W

    ASUS A41N1308 YU12008-13007D voor Asus X551C serie Li-ion 2500mah/37Wh 14.4V

    ASUS A31N1319 voor Asus X451 X551 X451C X551C X451CA X551CA Li-ion 37Wh 14.4V

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    votre commentaire
  • Wil je overstappen op Windows 10? Of ben je overgestapt en heb je problemen? Bekijk wat je kunt doen om problemen tijdens de installatie te voorkomen en ontdek hoe je bepaalde problemen oplost. Wij helpen je snel op weg.

    Voor de installatie

    Stap 1. Controleer of je computer aan de eisen voldoet

    Het is belangrijk om te kijken aan welke eisen je computer moet voldoen om Windows 10 te kunnen draaien. Veel van de problemen worden veroorzaakt door compatibiliteitsproblemen. Programma’s of hardware werken dan bijvoorbeeld niet prettig met het nieuwe besturingssysteem. Voorkom problemen door eerst op de website van de maker van het programma of apparaat te zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s. Op die website vind je meestal ook informatie over de compatibiliteit met Windows 10.

    Stap 2. Maak een back-up

    Maak altijd een back-up van je waardevolle bestanden en documenten. Sla deze op een externe locatie op, bijvoorbeeld op een externe harde schijf. Koppel de schijf vervolgens los van je computer.

    Stap 3. Koppel onnodige hardware af

    Koppel alle niet-essentiële apparatuur los voordat je de upgrade uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan een printer, scanner of een usb-ventilator. Meer dan een muis, toetsenbord en scherm heb je niet nodig. Koppel de apparaten pas weer aan zodra Windows 10 succesvol is geïnstalleerd.

    Stap 4. Schakel de beveiliging uit

    Hoewel Windows hier tijdens de installatie zelf ook op let, is het verstandig om beveiligingsprogramma’s uit te schakelen voordat je de upgrade uitvoert. Je voorkomt hiermee dat zij de installatie blokkeren of hinderen. Vergeet niet de beveiliging na afloop weer in te schakelen en de pc te herstarten.

    Stap 5. Voldoende schijfruimte creëren

    Zorg dat de computer minimaal 20 GB vrije schijfruimte heeft op de C-schijf. Grijp de kans aan om door je bestanden te gaan en overbodige en ongebruikte programma’s te verwijderen. Verplaats de inhoud van je eigen mappen naar een externe schijf en gebruik het ingebouwde schijfopruiming om de schijf op te schonen. Klik in de verkenner met de rechtermuisknop op de C-schijf, kies Eigenschappen > Schijfopruiming.

    Stap 6. Zo schoon mogelijk opstarten

    Bij de start van Windows wordt een flinke hoeveelheid programma’s op de achtergrond geladen, afhankelijk van wat je hebt geïnstalleerd. Denk aan Dropbox, Spotify en Skype. Start Windows voorafgaand aan de upgrade zo ‘schoon’ mogelijk op. Op de website van Microsoftstaat een uitgebreid stappenplan voor zowel Windows 7 als Windows 8.1.

    Het installeren

    Heb je Windows 7 of 8.1? Dan krijg je vanzelf de melding om de Windows 10 gratis upgrade te downloaden. Je kunt tot eind juli 2016 om de nieuwe versie installeren. Wil je Windows 10 graag installeren, maar krijg je geen melding? Download de upgrade dan via de site van Microsoft.

    Foutcodes

    Treedt er tijdens de installatie een probleem op? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een apparaat wordt niet herkend, een bestand raakt beschadigd of er is te weinig vrije schijfruimte. De foutmelding krijgt vaak een foutcode. Bekijk het overzicht van foutcodes met uitleg en mogelijke oplossingen.

    Na de installatie

    Merk je dat bepaalde hardware, bijvoorbeeld je printer of scanner, niet naar behoren werkt?

    Stap 1. Opnieuw detecteren

    Vaak helpt het om het haperende apparaat opnieuw te laten detecteren.

    • Ga naar Configuratiescherm en vervolgens naar Apparaatbeheer.
    • Klik met de rechtermuisknop op het onderdeel met een geel uitroepteken.
    • Kies Installatie ongedaan maken.
    • Laat Windows nu weer zoeken naar de apparaten. Kies Actie > Zoeken naar gewijzigde apparaten. Het apparaat wordt nu opnieuw gevonden en Windows probeert de nieuwste driver hiervoor te installeren.

    Stap 2. Drivers bijwerken

    Heb je nog steeds problemen met apparatuur? De meeste problemen worden opgelost zodra je de juiste Windows 10-drivers installeert. Breng een bezoek aan de website van de fabrikant van het apparaat dat niet goed werkt en download de Windows 10-driver.

    Stap 3. Problemen oplossen

    Geen geluid

    Hoor je geen geluid meer na de upgrade naar Windows 10? De kans is groot dat het geluid naar het verkeerde afspeelapparaat wordt gestuurd. Zo los je dit op:

    • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de luidspreker (rechtsonder in de taakbalk) en kies ‘Afspeelapparaten’.
    • Controleer welk afspeelapparaat nu actief is. Mogelijk worden je beeldschermluidsprekers gebruikt, terwijl je andere speakers wilt gebruiken. Selecteer het juiste kanaal en kies ‘Als standaard instellen’.

    Geen dvd-ondersteuning

    Lukt het niet om een dvd-film af te spelen? Ondersteuning hiervoor is standaard niet meer aanwezig in Windows 10. Download zelf een programma hiervoor, bijvoorbeeld de gratis mediaplayer VLC.

    Standaardprogramma’s aanpassen

    Merk je na de upgrade dat je standaardprogramma’s, zoals je browser, zijn aangepast naar de Microsoft-varianten? Zo pas je het aan: Klik op de Startknop en kies Instellingen. Kies Systeem en ga naar de sectie Standaard-apps. Kies per activiteit welk programma je hiervoor wilt gebruiken.

    Stap 4. Schijfruimte terugwinnen

    Na de installatie win je kostbare schijfruimte door de tijdelijke installatie- en herstelbestanden te verwijderen. Zo kan de map Windows.old, waarin herstelbestanden zijn opgeslagen, maar liefst 15 GB in beslag nemen. Verwijder de map handmatig als je zeker weet dat de upgrade is geslaagd.

    • Klik op de Startknop en typ ‘Schijfopruiming’.
    • Kies voor Systeembestanden opschonen.
    • Een nieuw venster wordt geopend, waarin je kiest voor Vorige Windows-installaties, en tijdelijke Windows-installatie bestanden.
    • Klik op ‘OK’, en de bestanden worden verwijderd.

    Terug naar de vorige versie

    Heb je de upgrade minder dan een maand geleden uitgevoerd? Dan kun je terug naar de vorige versie door de ingebouwde herstelfunctie van Windows 10.

    Klik op de Startknop en kies Instellingen. Kies voor Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel. Bij Teruggaan naar een vorige versie klik je op Aan de slag. Volg de stappen.

    Ben je langer dan een maand geleden overgestapt? Dan zijn de herstelbestanden automatisch verwijderd. In veel gevallen kun je terug naar de fabrieksinstellingen. Bedenk wel dat al je programma’s en bestanden verloren gaan. De stappen hiervoor zijn afhankelijk van de computer. Kijk op de website van de fabrikant.

    Is deze optie niet beschikbaar? Dan kun je de vorige versie van Windows opnieuw installeren. Houd er wel rekening mee dat je geïnstalleerde software en bestanden allemaal verloren gaan. Maak dus een reservekopie van je persoonlijke bestanden.

     

    ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

    ASUS A41N1308 YU12008-13007D voor Asus X551C serie Li-ion 2500mah/37Wh 14.4V

    ASUS A31N1319 voor Asus X451 X551 X451C X551C X451CA X551CA Li-ion 37Wh 14.4V

    LENOVO L14M2P21 voor Lenovo S41-70 S41-70AM Li-ion 3900mAh(30Wh) 7.4V

    A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

    508152-001 503376-001 laptop adapter voor HP/COMPAQ 6000 240W PSU ELITE 8000

    ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    votre commentaire
  • HP heeft wereldwijd een veiligheidsprogramma aangekondigd voor het vervangen van accu’s in laptops en mobiele werkstations. De accu’s die in aanmerking komen voor de terugroepactie kunnen oververhit raken en brand- en verbrandingsgevaar opleveren voor klanten.

    Om welke computers gaat het?

    Het gaat om laptops en mobiele werkstations die zijn gefabriceerd tussen december 2015 en december 2017:

    • HP ProBook 64x G2
    • HP ProBook 64x G3
    • HP ProBook 65x G2
    • HP ProBook 65x G3
    • HP x360 410 G2
    • HP Envy m6
    • HP Pavilion x360
    • HP 11 laptops
    • HP ZBook 17 G3
    • HP ZBook 17 G4
    • HP ZBook Studio G3

    Ook kan de accu als vervanging of extra accu geleverd zijn voor de HP ZBook Studio G4 die eerder op de markt kwam.

    Wat moet ik doen?

    Op website van HP kun je software downloaden die je nodig hebt om te bepalen of jouw laptop een brandgevaarlijke accu heeft. Als je accu gevaarlijk blijkt te zijn dan bestel je direct een gratis vervangende accu en batterijvervangingsservice. De vervangingsservice is nodig omdat veel van de getroffen laptops een vastgesoldeerde accu hebben en die kun je niet zelf vervangen.

    Dan ben je er nog niet. Als je accu vervangen moet worden dan biedt HP een update voor je computer die ervoor zorgt dat de accu in de ‘batterijveiligheidsmodus’ wordt geplaatst. In die modus kun je de computer alleen nog gebruiken door de voedingsadapter aan te sluiten. HP meldt dat alle computers met gevaarlijke accu’s onmiddelijk in ‘batterijveiligheidsmodus’ moeten worden geplaatst.

    Gewoon nog te koop?

    De Consumentenbond heeft HP gevraagd of getroffen laptops die gewoon verkrijgbaar zijn al beschikken over een veilige accu en of HP de winkels heeft geïnformeerd. Een steekproef laat zien dat mogelijk gevaarlijke laptops gewoon te koop worden aangeboden. Er wordt door de winkels geen veiligheidsinformatie gegeven over de gevaren. Enkele voorbeelden:

    • HP Pavilion x360 14-ba013ng (1ZL42EA) te koop bij Amazon
    • HP Pavilion x360 14-ba125nd (2PM94EA) te koop bij BCC
    • HP Pavilion x360 14-ba025nd (1US24EA) te koop bij Bol
    • HP Pavilion x360 14-ba096nd (2YL00EA) te koop bij Coolblue
    • HP Pavilion x360 14-ba081nd (1VJ49EA) te koop bij MediaMarkt en door ons getest

    HP accutestsoftware uitgeprobeerd

    We hebben HP’s accutestsoftware zelf geprobeerd. Dit deden we met 2 eerder geteste HP-laptops uit ons magazijn, die mogelijk voorzien zijn van een gevaarlijke accu.

    Bij de HP Pavilion x360 14-ba081nd gaf de software direct aan dat de accu in orde is, maar bij de HP Pavilion x360 13-u110nd hadden we minder geluk. De HP accutestsoftware kon de accu niet herkennen en meldde om dit handmatig via internet te controleren. Op die HP-pagina stond enkel een telefoonnummer, maar de klantenservice van HP werkte niet mee. We moesten minimaal 30 minuten wachten en daarna hadden we nog geen oplossing.

    Mogelijke oplossing voor accu’s die niet worden gedetecteerd

    We bedachten om in de tussentijd de laptop zelf nog eens te bekijken. Uiteindelijk bleek dat de meegeleverde HP Assistent een update beschikbaar had. Na het bijwerken van de assistent probeerden we de los gedownloade accutestsoftware weer. Dit keer werkte de software naar behoren en gaf aan dat ook deze accu niet defect is.

    Reactie HP

    Naar aanleiding van onze vragen hebben we onderstaande reactie ontvangen.

    1. 99% van de betreffende computers zijn gemaakt in 2016 en in Europa ook 97% verscheept in 2016. We verwachten niet dat er nog laptops of mobiele werkstations in de winkel liggen. We hebben de retailers gevraagd om te controleren of ze deze producten nog op voorraad hebben. Mocht dat toch zo zijn dan wordt verzocht deze te laten controleren door HP. Ontdekken ze een computer die in aanmerking komt, dan kan deze worden teruggestuurd aan HP.
    2. De kwaliteit en veiligheid van alle HP producten hebben onze hoogste prioriteit. We zijn er recent achter gekomen dat batterijen, die door een van onze leveranciers zijn geleverd voor bepaalde notebooks en mobile workstations een mogelijk veiligheidsrisico hebben. We nemen direct actie om dit issue te adresseren inclusief een vrijwillige recall en vervanging van de batterijen. Deze activiteit betreft 0,1 procent van de HP systemen die wereldwijd zijn verkocht in de laatste 2 jaar.
      Klanten kunnen HP’s site bezoeken en controleren of de batterij moet worden vervangen. De klanten wiens notebook of mobile workstation het betreft kunnen de batterijen zonder kosten vervangen en kunnen hun apparaat veilig blijven gebruiken door de batterij in Safety Mode te zetten en gebruik te maken van een externe energiebron.

     

    ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

    ASUS A41N1308 YU12008-13007D voor Asus X551C serie Li-ion 2500mah/37Wh 14.4V

    ASUS A31N1319 voor Asus X451 X551 X451C X551C X451CA X551CA Li-ion 37Wh 14.4V

    LENOVO L14M2P21 voor Lenovo S41-70 S41-70AM Li-ion 3900mAh(30Wh) 7.4V

    A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

    508152-001 503376-001 laptop adapter voor HP/COMPAQ 6000 240W PSU ELITE 8000

    ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    votre commentaire
  • Wat doe je met je oude laptop als je een nieuwe koopt? Verkoop je de laptop of geef je hem weg? Lees hieronder wat de beste opties zijn en waar je rekening mee moet houden.

    Is vervanging echt nodig?

    Laptops hebben niet zoveel impact op het milieu in de gebruiksfase, maar wel in de productie- en afdankfase. Het verlengen van de levensduur van een product beperkt de impact op het milieu. Bedenk daarom goed of je echt het allernieuwste nodig hebt. Is je laptop te traag, overweeg dan de aanschaf van een SSD. Voor minder dan €100 heb je een SSD die je laptop een stuk sneller maakt.

    Verkopen

    Je oude apparaat verkopen kan een leuk zakcentje opleveren. Zelfs defecte laptops leveren soms nog geld op. Bied je oude laptop aan op sites zoals Marktplaats en Speurders. Op deze veilingsites maak je zelf de advertentie aan en regel je zelf de verkoop. Laptops verkopen via dit soort sites is gratis, maar het kost wel wat tijd.

    Doe je liever weinig moeite en neem je genoegen met een lagere verkoopprijs? Bied je laptop dan aan bij een winkel in tweedehandsspullen. Deze geeft je een deel van de waarde terug in geld en verkoopt hem vervolgens door of laat hem recyclen.

    Weggeven

    Als je laptop nog goed werkt kan je hem weggeven aan vrienden of familie. Dat bespaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat en voorkomt afval. Bovendien maak je er iemand blij mee. Ook de meeste kringloopwinkels willen jouw oude laptop graag hebben. Sommige zijn ook blij met defecte laptops. Ze kunnen hem soms nog repareren of de onderdelen gebruiken.

    Niet weggooien naar inleveren

    Laptops bevatten schadelijke stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen. Gooi hem dus niet weg bij het huisvuil. Door je laptop op de juiste manier af te danken kan hij verwerkt worden en kunnen de grondstoffen worden teruggewonnen. Alle apparaten die op stroom of batterijen werken kun je daarom het beste apart bij de milieustraat inleveren. Dat is gratis. Je hebt hier al voor betaald via de verwijderingsbijdrage.

    Behalve bij de milieustraat kan je je laptop ook inleveren bij:

    • de winkel waar je jouw nieuwe laptop koopt. Deze is verplicht je oude laptop in te nemen. De zogeheten oud-voor-nieuw-regeling geldt alleen voor particulieren.
    • winkels met inzamelpunten: kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm) kunnen gratis ingeleverd worden bij grote elektronicawinkels zonder dat je een ander apparaat aanschaft. Dit is de oud-voor-niets-regeling.

    Maak een back-up

    Je zal het altijd zien. Heb je net afscheid genomen van je laptop, bedenk je opeens dat de belastingaangifte van vorig jaar er nog op stond. Maak daarom altijd een back-up van de hele harde schijf.

    Grondig wissen

    Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de nieuwe eigenaar van jouw laptop privégegevens tegenkomt. De laptop terugzetten naar fabrieksinstellingen is onvoldoende. Bestanden op je laptop worden daarmee niet volledig gewist. Haal de harde schijf van je laptop dan ook grondig leeg. Gebruik hiervoor het programma Eraser of Fileshredder.

     

    ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

    ASUS A41N1308 YU12008-13007D voor Asus X551C serie Li-ion 2500mah/37Wh 14.4V

    ASUS A31N1319 voor Asus X451 X551 X451C X551C X451CA X551CA Li-ion 37Wh 14.4V

    LENOVO L14M2P21 voor Lenovo S41-70 S41-70AM Li-ion 3900mAh(30Wh) 7.4V

    A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

    508152-001 503376-001 laptop adapter voor HP/COMPAQ 6000 240W PSU ELITE 8000

    ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    votre commentaire
  • De huidige telefoons zijn inmiddels een stuk geavanceerder geworden. Niet alleen bellen en sms’en, maar ook internetten, films kijken en videogesprekken. Al die extra opties en mogelijkheden hebben wel een keerzijde: de batterijduur van een smartphone is aanzienlijk korter dan die van oude mobiele telefoons. Bij normaal gebruik moet de batterij van een smartphone tenminste één keer per dag opgeladen worden. Toch zijn er manieren om de batterij net wat langer mee te laten gaan. Wij zetten tien tips hiervoor op een rijtje.

    1. Helderheid van beeldscherm lager

    Eén van de allergrootste energieverbruikers van je smartphone is het beeldscherm. Niet alleen omdat het een hoop moet tonen, ook omdat het moet reageren op aanraking. De verlichting van het beeldscherm is een belangrijk onderdeel van dit hoge verbruik.

    Door simpelweg de helderheid van het beeldscherm lager te zetten, gaat de batterij van de telefoon een stuk langer mee. Het verschil kan enorm zijn, zeker bij intensief gebruik van de telefoon. De meeste smartphones hebben een instelling waarbij de helderheid automatisch ingesteld wordt op basis van het licht in de ruimte. Zo wordt de helderheid buiten hoger gezet dan binnen in een donkere ruimte. Op deze manier hoef je er zelf geen aandacht meer aan te besteden, terwijl er wel energie bespaard wordt.

    2. Vliegtuigmodus wanneer mogelijk

    Er zijn iedere dag wel momenten dat het niet nodig of zelfs niet geoorloofd is om bereikbaar te zijn. Op deze momenten is het goed om de smartphone op vliegtuigmodus te zetten. In deze modus maakt de smartphone geen verbinding met 3G of 4G en wordt ook een eventuele WiFi verbinding uitgeschakeld.

    Dit scheelt enorm veel op de levensduur van de telefoon batterij. Staat de smartphone meerdere uren per dag op de vliegtuigstand, dan kan dat uren aan batterijleven schelen.

    3. Sluit apps die niet gebruikt worden

    Op alle smartphones kunnen apps op de achtergrond blijven draaien. Hoewel het lijkt alsof deze niet actief zijn, blijven ze enige energie gebruiken. Sluit apps daarom altijd volledig af wanneer ze niet gebruikt worden. Door dit consequent te doen kan er wederom een hoop batterijleven bespaard worden.

    Op een iOS-apparaat kan dit gedaan worden door twee keer snel op de thuisknop te drukken en vervolgens apps weg te vegen. Op Android kunnen apps afgesloten worden door op de multitaskingknop te drukken en eveneens apps weg te vegen.

    4. Laat apps niet automatisch informatie ophalen

    Sommige apps, waaronder een e-mailapp, kunnen ingesteld worden om automatisch e-mails en andere informatie op te halen. Het resultaat is dat deze apps periodiek actief worden en energie verbruiken om deze informatie op te halen.

    In veel gevallen is dit niet nodig. Lees je liever één keer per dag je e-mail, dan heeft het geen enkel nut om je e-mai in real-time binnen te laten komen.

    5. Download mediabestanden in plaats van te streamen

    Met sommige apps kunnen mediabestanden gestreamd worden om ze te beluisteren en/of te bekijken. Een goed voorbeeld is Spotify. Probeer altijd bestanden vooraf te downloaden voordat je ze bekijkt of beluistert. Zo kan met een Spotify Premium-account een hele afspeellijst gedownload worden en later onbeperkt beluisterd worden.

    Eenmalig downloaden kost een stuk minder energie (en data) dan een mediabestand regelmatig streamen. Bovendien kunnen de bestanden gedownload worden op een moment dat het goed uitkomt, bijvoorbeeld wanneer er WiFi is en de telefoon in de oplader zit. Zo bespaar je energie én data.

    6. Laat het scherm sneller afsluiten

    Smartphones blijven zonder gebruik altijd enige tijd aanstaan voor ze uitgaan. Je kunt deze tijd verkorten in de instellingen van de telefoon. Hoe sneller het beeldscherm wordt afgesloten, hoe meer energie er bespaard wordt.

    Een kanttekening is dat het soms onhandig is wanneer het beeldscherm te snel uitgaat.

    7. Schakel vibratie uit

    Veel mensen hebben hun smartphone permanent op de stille stand staan. In plaats van een geluidssignaal, vibreert de smartphone bij een telefoontje of (push-)bericht. Het vibreren van de telefoon is echter een flinke energieslurper.

    Overweeg daarom de vibratie uit te zetten voor apps waarbij het niet belangrijk is om direct te weten dat er een bericht is binnengekomen. Dit kan met name bij apps die veel berichten versturen de batterijduur flink verlengen.

    8. Update apps in één keer

    Update apps altijd en het liefst in één keer. Updates voor apps zijn er meestal om fouten op te lossen. Dergelijke fouten kunnen soms ook invloed hebben op de accuduur. Ook kan het zijn dat de update zorgt voor een betere afstemming van de app met het besturingssysteem, wat ook invloed heeft op de levensduur van de batterij.

    Zet automatisch updaten uit om te voorkomen dat de apps geüpdate worden op een moment waar er wel een Wi-Fi verbinding is, maar geen mogelijkheid om op te laden. Het updaten zelf kost namelijk energie.

    9. Minimaliseer GPS-gebruik

    Veel apps gebruiken de GPS om de locatie van de gebruiker te bepalen. Lang niet altijd is dit ook echt nodig. Facebook is hier een goed voorbeeld van. Bij het plaatsen van een bericht toont het de locatie van de plaatser, maar de meeste mensen plaatsen maar zelden iets op Facebook. De meeste tijd op Facebook wordt besteed aan het bekijken van andermans berichten, terwijl de app nog altijd de locatie blijft ophalen.

    Hetzelfde geldt voor diverse andere apps. Ga naar de instellingen van de smartphone en geef de apps geen toestemming om de locatie te gebruiken. Zo wordt de GPS minder gebruikt, wat zorgt voor een verminderd gebruik van de batterij.

    10. Energiebespaarmodus

    Een open deur, maar wel een open deur die toch regelmatig vergeten wordt. Smartphones hebben altijd een energiebespaarmodus (lees hier meer over de energiebespaarmodus van Apple en energiebespaarmodus van Android). In deze modus worden diverse processen uitgeschakeld die niet essentieel zijn voor het functioneren van de smartphone. Zo wordt meestal de animatie van het openen en sluiten van apps uitgeschakeld.

     

    ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC

    ASUS A41N1308 YU12008-13007D voor Asus X551C serie Li-ion 2500mah/37Wh 14.4V

    ASUS A31N1319 voor Asus X451 X551 X451C X551C X451CA X551CA Li-ion 37Wh 14.4V

    LENOVO L14M2P21 voor Lenovo S41-70 S41-70AM Li-ion 3900mAh(30Wh) 7.4V

    A13-045N2A KP.0450H.001 laptop adapter voor Acer Aspire Switch 11 12 V,Acer Chromebook 11

    508152-001 503376-001 laptop adapter voor HP/COMPAQ 6000 240W PSU ELITE 8000

    ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450 Li-ion 56Wh/5200mah 10.8V

    Partager via Gmail Delicious Technorati Yahoo! Google Bookmarks Blogmarks

    votre commentaire